Autodief breekt in

Dit zijn de meest gestolen auto's van 2017

Autodiefstal. Dat gebeurt helaas nogal eens. Maar gelukkig steeds minder! In 2017 waren het er 8.257. Nog veel te veel, maar wel 10% minder dan in 2016. Ook werden er minder vrachtwagens, busjes en aanhangers gestolen.

Archief 1 jun 2018 2 minuten

Trends in autodiefstal 

Diefstal van uw auto: in Nederland is de kans ongeveer 1 op 1.100 . Auto's tussen de 4 en 7 jaar oud worden vaker gestolen dan jongere auto’s. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit komt met deze cijfers. Deze stichting maakt zich hard tegen voertuigcriminaliteit, zoals autodiefstal of onderdelendiefstal.

Onderdelendiefstal wordt helaas steeds populairder bij het dievengilde. Georganiseerde criminele bendes stelen steeds vaker navigatiesystemen, airbags, koplampen en winterbanden. Onderdelen kunnen zij makkelijk doorverkopen.

Dieven houden van Duits 

De meest gestolen auto van 2017 is een Volkswagen Golf: 973 Golfjes. Maar nog veel meer Duitse auto’s zijn in de mode onder autodieven. Vooral Audi, BMW en Volkswagen zijn populair. En dan met name de Audi A1, de 1-, 3- en 5-serie van BMW en de Polo (en de Golf) van Volkswagen.

Meer diefstal van motoren

Alleen bij motoren is het diefstalcijfer gestegen. In 2016 werden er 1.579 motoren gestolen, in 2017 waren dat er 1.631 . Een stijging van ruim 3%. Vooral motoren van Yamaha en Suzuki zijn populair. Een opvallende stijger is het merk KTM. Daarvan zijn er 161 gestolen afgelopen jaar.

De politie vindt auto's terug

De politie vond ongeveer 40% van alle gestolen auto’s terug. Iets meer dan in 2016. Vooral het aantal gestolen auto’s dat in de eerste uren na de diefstal werd teruggevonden steeg. Dat komt voor een deel door een beter aangifteproces. Zware bedrijfsvoertuigen vond de politie het vaakst terug, in 59,7% van de gevallen. En gestolen motoren werden het minst vaak teruggevonden; maar 17,2%.

Verzeker uw auto

Autodieven discrimineren niet. Uiteindelijk loopt elke auto het risico gestolen te worden. Dan is het fijn als u een goede verzekering heeft. Bij een WA+ Beperkt Casco of All Risk Autoverzekering heeft u zelfs 3 jaar lang recht op het volledige aankoopbedrag!

Lees ook: 'Vervangend vervoer na autodiefstal'
Lees hier alles over onze autoverzekeringen.