Goed-voorbereid-een-tweedehands-auto-kopen

Een betrouwbare tweedehandsauto kopen

Een tweedehandsauto kopen kan best spannend en uitdagend zijn. Want hoe voorkomt u dat u een spreekwoordelijke kat in de zak koopt? Gelukkig zijn er manieren om het risico op een miskoop te verkleinen. 

Auto kopen? 

Wij helpen u met 6 tips
Wilt u risico’s vermijden? Koop uw tweedehandsauto dan bij een dealer. Autobedrijven moeten tegenwoordig minstens 12 maanden garantie geven op een gebruikte auto. Maar garantie of niet: zorg er altijd voor dat u de geschiedenis van het voertuig controleert. Denk hierbij aan onderhoudsverslagen, ongevallen en eigenaarsgeschiedenis.
Met onze Kentekencheck krijgt u de officiële RDW-historie van een auto, de dagwaarde en betrouwbare expert-reviews. Bent u benieuwd naar het aantal eigenaren van de auto? Of wanneer de volgende APK op de planning staat? Ook deze informatie vindt u in de Kentekencheck. Alles in 1 handig overzicht.
Natuurlijk kijkt u voor het maken van de proefrit onder de motorkap. Is het een roestige bende? Of glanst het feller dan het kale hoofd van de buurman? Het is belangrijk dat u de auto start met een koude motor. Zo hoort u goed in welke staat de motor en de accu zijn. Start de auto helemaal niet of vertrouwt u de verkoper niet? Dan is het geen slecht idee om verder te kijken. 
Met een aankoopkeuring wordt uw auto grondig bekeken. Gaat u met de auto een proefrit maken? Rijd dan naar een autogarage die een aankoopkeuring aanbiedt. Een automonteur onderzoekt uw auto dan nauwkeurig. Vraag vooraf naar de kosten hiervan.
Een oudere auto betekent automatisch een aantal kilometers op de teller. Controleer of het aantal kilometers logisch is. Dit doet u bijvoorbeeld bij de RDW. De betrouwbaarheid van een auto is afhankelijk van het merk, model en het bouwjaar. Soms scheelt het zelfs in welk land de auto is gebouwd. Goed onderzoek vooraf is dus belangrijker dan de kilometerstand.
Als er witte rook uit de uitlaat komt terwijl de auto koud is, is dit geen probleem. Is de rook nog steeds wit als de auto warm is? Dan kan er iets mis zijn. Zwarte rookpluimen kunnen betekenen dat de auto te veel olie verbruikt.

Voordelen van een gebruikte auto

Toch is een van de grootste voordelen van het kopen van een gebruikte auto nog steeds de prijs. Soms met flink veel opties waarvoor de vorige eigenaar al betaald heeft. Daarnaast kunt u bij het kopen van een tweedehandsauto vaak onderhandelen. Wil de verkoper niet in de prijs zakken? Geen probleem. Vaak is er een groot aanbod van auto’s dat bij u past waardoor u ergens anders terechtkunt voor hetzelfde model voor wellicht een betere prijs. Vergeet ook niet uw autoverzekering!