Onderhandelen over een auto? Noem geen bedrag

Eindelijk heeft u dan uw droomauto gevonden. Maar ja, hij is net iets boven uw budget. Dat wordt onderhandelen over de auto. Maar hoe krijgt u de verkoper zo ver dat hij de prijs verlaagt? Onze tip: noem geen bedrag.

Bedenk hoeveel u kunt uitgeven

De zoektocht voor een nieuwe auto begint bij uw portemonnee. Bepaal daarom eerst hoeveel u kunt uitgeven. Daarna kunt u beter zoeken. Kijk ook gerust naar auto’s die wat duurder zijn. Door te onderhandelen over de auto kunt u de prijs verlagen. Zodat deze wel binnen uw budget past.

Praat niet over de prijs

Heeft u een auto gevonden? Bepaal of deze het geld waard is. Dit doet u door auto’s te vergelijken. Kijk hierbij naar het bouwjaar, de kilometerstand en de accessoires die de auto heeft. Denkt u dat het een goede koop is? Maak dan een afspraak voor een proefrit. Maar praat dan over de auto en nog niet over de prijs. Bespreek ook de twijfels die u heeft. Als het goed is wil de verkoper uw twijfels wegnemen. Lukt dat niet? Dan zal hij er iets tegenoverstellen. Bijvoorbeeld de prijs.

Onderhandelen over de auto 

Praten over de prijs komt pas aan het eind. Bespreek eerst alles wat u wilt weten over de auto.
Door een proefrit weet u al snel of dit echt uw droomauto is. Zo ja? Luister en kijk dan extra goed. Misschien hoort u een raar geluid. Ziet u iets wat nog niet bevalt. Onthoud dit. En heb het alleen hier over als u weer terug bent.
Stap na de proefrit niet met een grote grijns op uw gezicht uit de auto. Sterker nog: zeg dat u heel erg twijfelt. Maak duidelijk wat u niet bevalt. Een beetje acteren mag. Maar blijf wel vriendelijk.
Vraag de verkoper of hij iets kan doen aan uw twijfels. Misschien een kleine reparatie. Bijvoorbeeld een scheurtje in de bekleding of een deuk in de bumper. De kans bestaat dat de verkoper voorstelt om de prijs te verlagen. Dat begint al ergens op te lijken! Maar reageer nog steeds niet te enthousiast. Met een beetje zuchten kan er misschien nog iets meer van de prijs af.
Noem een paar andere merken waar u ook aan denkt. Grote kans dat de verkoper zegt dat u geen moeite hoeft te doen. Omdat u voor deze prijs toch niets beter vindt.
Komt de verkoper weer met een nieuwe prijs? Zeg dat u nog steeds twijfelt. Noem nog een keer de zwakke punten van de auto. Misschien zal de verkoper dan nog een keer de prijs verlagen. Zo niet? Dan weet u waar u aan toe bent.
Noemt de verkoper de laagste prijs van de auto? Dan is het aan u. Gaat u akkoord? Of loopt u weg? Een onderhandeling is succesvol wanneer u allebei tevreden bent. En wordt u het niet eens over de prijs? Geen zorgen: er zijn nog veel meer auto’s op de wereld.

Verzeker uw auto meteen

Bent u het eens over de prijs en is de auto van u? Vergeet dan 2 belangrijke zaken niet. Laat de auto op uw naam zetten. En verzeker uw auto voordat u gaat rijden. Ook als uw huis vlakbij is.