Help! Mijn auto maakt een raar geluid

De meeste geluiden van uw auto kent u wel: de motor bromt. De versnellingsbak klikt. De ventilatie zoemt zacht. Maar dan hoort u ineens een raar geluid. Een piep. Gesis. Gerammel. Een fluittoon. Wat nu? En wat moet u doen?

Luister goed

Een auto bestaat uit ongeveer 30.000 onderdelen. Onderdelen die los kunnen zitten. Die kapot kunnen gaan. En daardoor geluid kunnen maken. Een raar geluid. Hoort u iets wat u eerder niet opviel? Zet dan eerst de radio of de muziek zachter. En luister goed. Waar komt dat geluid vandaan?

Ga altijd naar de garage

De geluiden die het meeste voorkomen, hebben we op een rij gezet. U leest wat het kan zijn. Maar ieder geluid kan ook andere oorzaken hebben. Wat het ook is, ga naar de garage als u een onbekend geluid hoort. Zo snel mogelijk. Want 1 ding is zeker als u een raar geluid hoort: iets klopt er niet.

Hoort u een raar geluid?

Waar komt het vandaan? En wat is er mis?
Geschuur
Hoort u een schurend geluid als u uw auto naar rechts of links stuurt? Dit kan komen doordat de stuurbekrachtigingsolie bijna op is. Of omdat draaiende delen versleten zijn. Uw garage kan dit herstellen.

Gekraak of geknars
Hoort u een krakend of knarsend geluid als u met grote snelheid naar links of rechts stuurt? Dan kan een wiellager versleten zijn.
Geklop
Een kloppend geluid als u remt. Hoort u dit als uw auto een tijd heeft stilgestaan? Dan zit er misschien roest op de remschijf. Dat verdwijnt meestal vanzelf.

Wielen die piepen
Als u hard remt, hoort u misschien piepende wielen. Maar soms piepen ze ook als u normaal remt. Dit wil zeggen dat de remschijven vuil zijn. Of versleten. Maar ook de remblokken en remschoenen kunnen versleten zijn.

Een schrapend of slijpend geluid
Alsof iemand met een krijtje op een schoolbord krast. En dan nog harder. Dit hoort u als er metaal op metaal schuurt. De remblokken zijn dan meestal versleten. Als dit zo is, beschadigt het rempedaal 1 van de remschijven.
Tikken of klikken in de motor
Hoort u tikken in de motor? Dat is heel irritant. En niet ongevaarlijk. Dit getik kan komen omdat de olie bijna op is. Zit er genoeg olie in? Dan kan het te maken hebben met de oliedruk. Of met vuil dat het systeem blokkeert. Als het niets met olie te maken heeft, kan het zijn dat de kleppen opnieuw moeten worden afgesteld.

Een fluittoon die van onder de motorkap komt
Een irritante fluittoon. Misschien lekt 1 van de slangen die aan de motor vast zit. Daar komt dan stoom door, wat zorgt voor de fluittoon.

Ratelend geluid uit de motor
Komt er uit de motor een ratelend geluid? Dan wil dat meestal zeggen dat er een lager kapot is.

Er klappert iets
Als u iets hoort klapperen, kan dat te maken hebben met de ventilator. Deze werkt niet goed. Of een distributieriem is kapot, dat kan ook.

Gebrom of gezoem
De ventilator kan brommen of zoemen. Dit komt misschien omdat er een blaadje in de ventilator zit.
Gekraak
Een krakend geluid, iedere keer als u schakelt. Vervelend is dat. De koppeling werkt dan niet goed meer. Het kan ook een groter probleem zijn: er is iets mis met de versnellingsbak.

Hard gekraak
Wordt het geluid erger als u de koppeling intrapt? Dan is de druklager waarschijnlijk versleten. Wat dat is, weet uw garage zeker wel.
Gebrul dat toeneemt
Rijdt u hard, hoort u ineens gebrul. Dat alleen maar harder wordt als u harder rijdt. Dat kan komen door een lekke uitlaat. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de uitlaatgassen binnen de auto blijven. Bovendien is het verboden omdat u lawaaioverlast veroorzaakt.

Gepiep
Gaat uw auto harder, hoort u een gepiep. Meestal wil dat zeggen dat de V-snaar niet meer de juiste spanning heeft. Of omdat deze kapot is en vervangen moet worden.
Een harde knal
Vroeger kwam het vaker voor: een harde knal die uit de uitlaat kwam. Vooral bij oudere auto’s komt het nog voor. Ook bij uw auto? Dit kan komen omdat uw motor verkeerd is afgesteld. Of omdat de uitlaat kapot is. Maar ook omdat u te veel met uw rempedaal op en neer gaat (pompend remmen). Tegen dat laatste kunt u zelf iets doen. Maar voor de motor of de uitlaat moet u echt even naar de garage.

Lage tonen
Een irritant geluid is dat: een zoemend geluid dat onder de auto vandaan komt. Denkt u dat een wiel dat geluid veroorzaakt? Dan komt het misschien door een kapotte wiellager.

Gerammel
Als u onder uw auto gerammel hoort, kan dat komen door een losse uitlaat. Of door de remblokken.
Een sissend geluid 
Zet u de auto uit, hoort u ineens een sissend of knetterend geluid. Wat is dat nu weer? Waarschijnlijk lekt er dan iets op de warme motor of uitlaat. Bijvoorbeeld olie of koelvloeistof. De olie of koelvloeistof kunt u misschien zelf wel bijvullen. Maar voor dat lek moet u echt naar de garage.

Een hoge fluittoon
Hoort u een hoge fluittoon in uw auto? En blijft u dat horen als u de motor uitzet? Misschien is de rubberen pakking van de drukdop van de radiateur kapot. Uw garage weet vast wel wat we bedoelen.
Stel u voor. U wilt even toeteren omdat iemand voor u niet opschiet. En ineens houdt dat toeteren niet meer op. Rijd snel naar de garage. En let niet op boze blikken van andere autobestuurders.

Doe de kentekencheck

Hoort u een raar geluid als u auto rijdt? Vaak is het lastig om vast te stellen waar het vandaan komt. Maar misschien heeft u iets aan de kentekencheck. Als u het kenteken invoert, leest u welke problemen bij uw auto veel voorkomen.

De muziek kan weer harder

Weet u waar het rare geluid vandaan komt? Of heeft u geen idee? Het belangrijkste is dat uw auto veilig is. Neem dus geen risico. Laat uw auto maken via onze Schadeherstelservice. Zo hoort u snel weer alleen de brom van de motor. De klik van de versnellingsbak. Het gezoem van de ventilator. En kan de muziek weer harder.