Monteur werkt aan een auto

Katalysator kapot

Bijna alle auto’s hebben het. Het zorgt voor minder schadelijke stoffen in de lucht. En het is een enorm belangrijk onderdeel van de auto. Het is zo'n onderdeel van de auto waar weinig mensen aan denken of van gehoord hebben. Een katalysator. Wat doet het? En wat als het kapot is?

Een katalysator zuivert uitlaatgassen

Een katalysator zuivert de uitlaatgassen. Het is dus een belangrijk onderdeel van een auto. Het onderdeel zit voor in het uitlaatsysteem. En het zit vol met edelmetalen. Er ontstaat een chemische reactie als deze edelmetalen de schadelijke stoffen van de uitlaatgassen raken. Deze reactie zet de uitlaatgassen om in minder schadelijke stoffen zoals waterdamp, stikstof en koolstofdioxide. De katalysator zuivert bijna 90% van de schadelijke stoffen.

Bijna alle auto’s hebben een katalysator

Bijna alle auto’s met een verbrandingsmotor hebben een katalysator. Dit is RDW verplicht. De RDW geeft het volgende aan:
  • Alle auto’s met een verbrandingsmotor die in gebruik zijn genomen na 31 december 1992 en een katalysator hebben. Daarvan moet de katalysator goed werken.

  • Alle auto’s met een verbrandingsmotor die in gebruik zijn genomen na 31 december 1995 zijn verplicht een goed werkende katalysator te hebben.

Auto’s ouder dan 1993 zijn niet verplicht om een katalysator te hebben. Wel moeten zij voldoen aan speciale CO2 uitstoot regeling. Elektrische auto’s hebben ook geen katalysator. Deze auto’s werken namelijk niet met een verbrandingsmotor.

Katalysator kapot: hoger brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen

Een katalysator gaat gelukkig lang mee. Maar kan ook veel schade veroorzaken wanneer het kapot gaat. U krijgt niet alleen een hoger brandstofverbruik. Ook stoot de auto meer schadelijke stoffen uit. Erg milieuonvriendelijk dus. Wacht daarom nooit te lang en laat een katalysator meteen vervangen wanneer nodig.

Lampje dashboard licht op

Herkennen van een kapotte katalysator 

Een katalysator gaat vaak een autoleven lang mee. Dat is ongeveer 8 jaar en boven de 100.000 km. Toch kan een katalysator ook kapot gaan. Dit zijn de meest voorkomende manieren waar u een kapotte katalysator aan herkent:

  1. Minder vermogen van de motor
  2. Een rammelend geluid
  3. Het lampje van de motor brandt op uw dashboard
  4. Meer rook uit de uitlaat
  5. Vieze geur onder de auto

De meest voorkomende oorzaken van een kapotte katalysator

We hebben de meest voorkomende oorzaken van en kapotte katalysator op en rij gezet.

  1. Verkeerd afgestelde motor.

  2. Onverbrande brandstofresten in het uitlaatsysteem. Mogelijk door korte ritjes.

  3. Olie en/of koelvloeistof in het uitlaatsysteem.

  4. Verkeerde brandstof of brandstoftoevoeging gebruikt.

  5. Verkeerde brandstof of brandstoftoevoeging gebruikt.

  6. Versleten of beschadigde bougies of bougiekabels. Een bougie werkt als een aansteker. En steekt het mengsel van zuurstof en brandstof aan in de motor. Zo kunt u wegrijden.

  7. Beschadigingen door verkeerde bevestiging, rijschade of roest.

Voorkom katalysatorschade

Om de kans te verkleinen dat de katalysator kapot gaat, kunt u een aantal dingen doen. Regelmatig onderhoud houdt de belangrijkste onderdelen van uw auto in goede staat. Rijdt regelmatig langere afstanden. Dan komen de motor en de uitlaatsystemen goed op temperatuur. Houd het olieverbruik in de gaten. Moet u deze vaak bijvullen? Laat dan uitzoeken hoe dit komt. Let ook goed op dat u altijd de juiste brandstof tankt.

Hulp bij autopech

Komt u toch langs de kant van de weg te staan met een kapotte katalysator of een ander probleem? Dan staan we voor u klaar met RoadGuard Pechhulp. Dat is pechhulp zonder dat u een abonnement, lidmaatschap of verzekering nodig heeft. En we staan natuurlijk ook voor u klaar als u een pechhulpverzekering bij uw autoverzekering van Centraal Beheer heeft.