Koelvloeistof controleren en bijvullen

U bent lekker op pad met de auto en ineens brandt er een rood lampje op uw dashboard. Toch niet een oververhitte motor? Ook in de winter kan dit gebeuren door een storing of misschien een lek. Dat is balen! Houd uw hoofd koel. Wij helpen u verder met tips over het controleren en bijvullen van koelvloeistof. Zo gaat er bij u hopelijk geen lampje branden.

Koelvloeistof koelt de motor 

Koelvloeistof stroomt door het motorblok van de auto. Deze vloeistof zorgt ervoor dat de motor op temperatuur blijft en niet te warm wordt. Het is een speciale vloeistof die in de winter niet kan bevriezen. En het beschermt het koelsysteem tegen corrosie. Zo blijft het koelsysteem goed werken.

Controleer op voldoende koelvloeistof

Het is belangrijk dat er voldoende koelvloeistof in de auto zit. Zit er te weinig koelvloeistof in de auto, dan kan de motor te warm worden. U controleert dit gemakkelijk zelf. Zorg ervoor dat de motor volledig afgekoeld is en dat uw auto op een vlakke ondergrond staat. U kunt het koelvloeistofvat vinden aan de linkerkant onder de motorkap. U herkent het koelvloeistofvat vaak gemakkelijk doordat hij wat doorzichtig is. U hoeft het vat dus niet te openen om te controleren hoeveel vloeistof er nog in zit. Aan de zijkant ziet u een streepje dat de minimale hoeveelheid vloeistof aangeeft. Zit de vloeistof onder dat streepje? Dan is het tijd om bij te vullen.

Koelvloeistof bijvullen

Is het koelvloeistofpeil te laag? Dan is het verstandig om bij te vullen. Voordat u begint is het belangrijk dat de auto volledig is afgekoeld. Zo voorkomt u brandwonden. En draag handschoenen om uw handen te beschermen, want koelvloeistof is een giftige stof. De vloeistof kan ook de lak van de auto aantasten. Ga dus voorzichtig te werk. Draai de dop langzaam van het koelvloeistofvat. Zo gaat de druk langzaam van het vat zonder spetters. Vul de koelvloeistof bij tot ergens tussen het minimum- en maximumpeil. Dit ziet u staan op de zijkant van het koelvloeistofvat.

Welke koelvloeistof is geschikt voor mijn auto? 

Er zijn verschillende soorten koelvloeistof beschikbaar. Zo zijn er roze, blauwe, gele en groene koelvloeistoffen. De koelvloeistof die geschikt is voor uw auto hangt af van het type auto. Zorg er dus voor dat u dit goed uitzoekt. Dit vindt u in het instructieboek van uw auto. Of vraag het na bij de autofabrikant. Let op: meng verschillende vloeistoffen niet met elkaar. Er kan dan een ongewenste chemische reactie ontstaan.

Koelvloeistoflekkage herkennen

1 van de redenen dat koelvloeistof bijgevuld moet worden is een koelvloeistoflekkage. Er zijn een enkele manieren om een koelvloeistoflekkage te ontdekken. We zetten er een aantal voor u op een rij.

  • Sporen van een groene of oranje vloeistof onder de auto 
  • Witte rook uit de uitlaat bij het optrekken en rijden
  • U moet regelmatig koelvloeistof bijvullen
  • Het waarschuwingslampje van een oververhitte motor brandt

Herkent u 1 van deze signalen? Ga dan naar de garage en laat uw auto nakijken.

Een oververhitte motor? 

Ziet u dat de temperatuur van de motor stijgt? Zet de verwarming dan op de hoogste stand, de airco uit, de blower op de hoogste stand en eventueel een raam open als het voor uzelf te warm wordt in de auto. Brandt het rode signaal van een oververhitte motor of staat de temperatuurmeter in het rood? Zet de auto dan stil langs de kant van de weg. En laat de auto afkoelen. Het helpt als u de motorkap opent. Zorg dat de auto volledig is afgekoeld voordat u zelf koelvloeistof bijvult. Of meld uw pech. Tip: zorg dat u altijd een fles koelvloeistof in de auto heeft liggen.

Meld uw pech gemakkelijk 

Staat u met een oververhitte motor stil langs de kant van de weg? Geen zorgen. Meld uw pech gemakkelijk bij ons. Dit kan via de pechhulp bij uw autoverzekering. Heeft u die niet? Geen zorgen! Meld uw pech gemakkelijk met RoadGuard Pechhulp. Dat is de pechhulp van Centraal Beheer voor als u geen pechhulpverzekering heeft.