Vrouw in auto die in het schemer rijdt en licht van koplampen van andere auto’s ziet.

Koplampen afstellen

U herkent het vast wel. U rijdt in het donker en het licht van uw tegenligger schijnt recht in uw ogen. De koplampen staan verkeerd afgesteld. Vervelend en nog gevaarlijk ook. Maar hoe staan uw koplampen? Doe de check met de volgende tips.

Zorg voor koplampen die goed licht geven

Voor zo goed mogelijke verlichting is het belangrijk dat uw koplampen schoon en goed bevestigd zijn. Controleer ook of de juiste lampen erin zitten en dat deze op de juiste manier zijn afgesteld. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties in het donker. 

Onderdeel van de apk-keuring 

Bij een apk-keuring is het belangrijk dat koplampen op de juiste manier zijn afgesteld. Het is dan ook aan te raden om de lampen voor een apk-keuring te controleren en bij te stellen als deze verkeerd staan. Dit checkt u door de auto op een vlak terrein, voor een witte muur te zetten. Naast een lichte muur heeft ook brede gekleurde isoleertape en eventueel een lange schroevendraaier nodig. In de 5 stappen hieronder leggen we uit hoe u zelf de koplampen afstelt.

Controles voordat u van start gaat

Voordat u begint is het belangrijk om zeker te weten dat uw auto recht staat. Controleer de luchtdruk in de banden. Zijn de schokdempers in orde? En staat de hoogteregeling van de koplampen op nul? Het is belangrijk deze controles uit te voeren voordat u begint met het afstellen van de koplampen. Alleen zo weet u of de auto ook echt recht staat. 

In 5 stappen koplampen afstellen

Snel en eenvoudig de koplampen afstellen in 5 stappen doet u zo:

Zet de lichten aan.

U ziet een duidelijke lijn waar het licht minder fel wordt.

Heeft u maar 5 meter ruimte? Deel dan het uiteindelijke resultaat door twee. Heeft u minder dan 5 meter ruimte? Zoek dan een andere plek waar u meer ruimte heeft.

Het stukje tape laat zien waar de lampen schenen toen de auto dichtbij stond.

Is dit meer of minder? Dan moeten de lampen versteld worden. Bij de meeste auto’s zijn de koplampen te bedienen met een wieltje in het dashboard. Bij oudere auto’s moet dit soms handmatig. Hiervoor draait u aan de schroef of draaiknop onder de motorkap.

Man opent deur van auto waarvan de koplampen goed zijn afgesteld.

U kan veilig de weg weer op

De koplampen staan nu goed. U kunt weer veilig de weg op. Komt u toch een keer met pech langs de weg te staan. Dan zijn we er voor u. Ook als u geen pechhulpverzekering heeft. RoadGuard Pechhulp is de pechhulpdienst van Centraal Beheer voor als u geen pechhulpverzekering heeft.