Auto wegdoen: inruilen, verkopen of slopen?

Wie een nieuwe auto koopt moet vaak z'n oude auto wegdoen. U kunt 'm inruilen, verkopen of slopen. Het hangt af van de staat van de auto. Hoeveel moeite u wilt doen. En natuurlijk hoeveel geld u er nog voor wilt.

Auto wegdoen: inruilen

De makkelijkste manier om van uw auto af te komen is inruilen bij de autodealer. U gaat erheen met de oude en rijdt weg in uw nieuwe auto. U krijgt waarschijnlijk minder voor uw auto dan hij waard is. Vraag daarom altijd om 2 offertes: 1 mét inruil van uw oude auto en 1 zonder. Er is vaak nog ruimte om te onderhandelen.

Auto wegdoen: zelf verkopen 

Zelf uw auto verkopen levert veruit het meeste op. Geef 'm een flinke poetsbeurt zodat hij er weer tiptop uitziet. En een klein onderhoudsbeurtje staat ook altijd netjes (bandenspanning, vloeistoffen bijvullen). Zet 'm aan de stoep met een bord 'Te Koop'. Of verkoop uw auto supersnel online met onze tips voor een topadvertentie.

Auto wegdoen: laten slopen

Soms is er maar 1 oplossing: de auto moet naar de sloop. Als de reparatie duurder is dan de auto. Of als hij niet meer door de APK komt. Dan kunt u op internet zoeken en uit de lijst autoslopers kiezen. Vaak willen ze een ouwe rammelbak zelfs nog graag ophalen. Wat ze ervoor geven verschilt enorm. Vraag dus meerdere offertes aan.

Weet wat uw auto waard is

Een van de lastigste dingen aan het kopen en verkopen van een auto is de prijs bepalen. U weet wat u er destijds voor betaalde. Maar wat is uw bolide nu nog waard? Het beste beeld van de marktwaarde krijgt u als u op internet kijkt naar soortgelijke auto’s die te koop staan. Met hetzelfde bouwjaar en aantal kilometers.

Voor uitgebreide gegevens over uw auto kunt u een Kentekencheck opvragen. Daarin staan alle gegevens over uw bolide op een rij. Tip: gebruik de grappige feitjes uit de check over uw auto om ‘m beter te verkopen.

Vergeet de papieren niet

Of u uw auto nou inruilt, verkoopt of laat slopen: u moet met de papieren aan de gang. Bij inruilen en verkopen moet u de auto overschrijven en verzekeren. Tip: verzeker uw auto vooraf met de meldcode. Dan rijdt u er meteen in weg.

Als de auto naar de sloop gaat, moet uw kenteken afgemeld worden bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Meestal doet de sloper dat en krijgt u het vrijwaringsbewijs. Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs naar uw verzekeraar. Dan stopt de autoverzekering. De wegenbelasting stopt vanzelf.