Noodhamer autoruit

Uitgelicht: de beste plek voor een noodhamer

Met een noodhamer slaat u de ruit van uw auto stuk in geval van nood. Maar waar kunt u de noodhamer het beste plaatsen? Het antwoord: er is geen perfecte plek want elke auto is anders. Maar er bestaat een gouden regel.

Zo kunt u er altijd bij

De gouden regel is: u moet de noodhamer uit z'n houder kunnen pakken zonder van de stoel los te komen. Dus met een rechte rug en een gestrekte arm. Dan kunt u er altijd bij. Ook als u vastzit in uw stoel. Probeer het maar eens in uw eigen auto. Kunt u er niet bij? Kies dan 1 van de volgende plekken.

Het dak of de stoel

Volgens de gouden regel zou het dak een ideale plek zijn voor de veiligheidshamer. Maar in sommige gevallen moet u dan in uw autodak boren. De zijkanten van uw stoel zijn een prima alternatief. Hier kunt u de bijgeleverde bevestiging vaak makkelijk aan vastklikken. En zo kunt er ook altijd bij.

De noodhamer

Nog een paar tips

Als u meerdere noodhamers plaatst, kan iedereen in de auto er 1 pakken als dat nodig is. Ook hier gaat de gouden vuistregel op: is de hamer uit de houder te nemen zonder van de stoel los te komen? Dan zit hij op de juiste plek.

Vaak zit er een bijgeleverde houder bij een veiligheidshamer. Maak de hamer daarin vast. Dan blijft de hamer op zijn plek zitten als u hard remt of een ongeluk krijgt.

Veel noodhamers hebben een gordelmes aan de onderkant. Dat kan een redding zijn als u de gordel niet meer los kunt klikken. Leg het mes tegen de gordel en trek aan de veiligheidshamer. Zo kunt de gordel doorsnijden.

Veel mensen leggen de noodhamer in het dashboardkastje. Dat lijkt een goede plek. En de hamer is mooi opgeruimd. Maar u kunt er vanaf de bestuurdersstoel niet bij zonder van de stoel los te komen. Bovendien kan het dashboardkastje klemmen na een ongeluk.

Roep regelmatig 'it’s hammertime’ in de auto en doe de noodhamertest. Is de noodhamer te bereiken zonder van de stoel los te komen? Rechte rug in de stoel, gestrekte arm. Kunt u erbij, dan zit u altijd goed.

Noodhamer

Zo gebruikt u de veiligheidshamer

U weet nu hoe u de veiligheidshamer altijd kunt pakken, maar hoe gebruikt u hem dan eigenlijk? Dat gaat zo: sla met 1 van de 2 harde punten aan de kop van de noodhamer in de hoek van de zijruit. De zijruiten zijn het zwakste van alle ruiten in de auto, en de hoeken zijn altijd de zwakste plek van een ruit. Maar we hopen natuurlijk dat u 'm nooit hoeft te gebruiken.