Wat is een inzittendenverzekering? En is deze verplicht?

Als bestuurder heeft u uw auto goed verzekerd. Heeft deze een kras, deuk of andere schade? Dan is het wel zo fijn als het snel wordt opgelost. Maar hoe zit het met schade aan (de spullen van) uzelf of uw passagiers? Die verzekert u met een inzittendenverzekering.

Een inzittendenverzekering is een aanvullende dekking op uw Autoverzekering

Een ongeluk gebeurt vaak snel en onverwachts. Nadat u bent bijgekomen van de schrik, bekijkt u de schade. Het allerbelangrijkste is dat u en uw passagiers in orde zijn. Is er toch iemand gewond of is er schade aan spullen? Een inzittendenverzekering betaalt schade als u of uw passagiers bij een verkeersongeval gewond raken, overlijden of schade aan spullen in de auto hebben. 

De Inzittendenverzekering geeft extra zekerheid 

Met een inzittendenverzekering bent u verzekerd:
  • Voor uzelf, uw passagiers en spullen in de auto
  • Tot een vast schadebedrag van € 1.000.000,- tegen de financiële gevolgen van een ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van minder inkomen, medische of huishoudelijke hulp, een uitvaart of smartengeld
  • Voor schade aan spullen in de auto tot € 5.000,-
U bent niet verzekerd als u: Schade heeft aan accessoires van de auto. Het ongeluk met opzet veroorzaakt. Schade heeft door gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Of als u tijdens het ongeluk geen (geldig) rijbewijs had. 

Het maakt niet uit wie schuld heeft

De Inzittendenverzekering betaalt ook de schade als u zelf schuld heeft aan het ongeluk. Veroorzaakte iemand anders uw schade en heeft u een inzittendenverzekering? Maakt u zich dan geen zorgen: uw schade wordt gewoon vergoed. Hier hoeft u zelf niets voor te doen. Wij regelen dit voor u. Veroorzaakt u het ongeluk en raakt 1 of meerdere van uw passagiers gewond? Dan vergoeden wij ook hun schade tot het maximale schadebedrag.

Iedereen met een gordel is meeverzekerd

Een inzittendenverzekering geldt voor het aantal zitplaatsen met gordel. Heeft uw auto 5 zitplekken met een gordel? Dan zijn maximaal 5 personen verzekerd. Dus ook kinderen als u ze volgens de regels meeneemt in de auto. Bijvoorbeeld in een kinderzitje als dat nodig is. Bij een ongeluk kijken we naar het aantal mensen dat in de auto zat op het moment dat het ongeluk gebeurde. Droeg u of 1 van uw passagiers geen gordel? Dan vergoeden we 75% van het totale schadebedrag.

Een inzittendenverzekering vergoedt schades meestal sneller dan een WA-verzekering

Een inzittendenverzekering is niet verplicht. Een WA-verzekering is wel wettelijk verplicht voor auto eigenaren. De WA-verzekering keert pas uit als het duidelijk is wie verantwoordelijk is. Vooral bij letselschade (schade aan personen) kan dit soms een paar jaar duren. Een ongeluk is al heftig genoeg. Zeker als er iemand gewond raakt. Het is dan een fijne gedachte dat u zich met een inzittendenverzekering geen zorgen hoeft te maken over de kosten van de schade. 

Wilt u meer weten over onze Inzittendenverzekering?