Prettig wonen na 65

Prettig thuis wonen na uw 65e 

De vrijheid om te gaan en staan waar u wilt. Met uw eigen vertrouwde huis als thuisbasis. Zo willen we graag allemaal wel oud worden. Op welke manieren kunt u zo lang mogelijk zelfstandig in uw eigen huis blijven wonen?

Archief 30 okt 2019 3 minuten

Achter de voordeur

Thuiskomen in uw eigen huis is heerlijk. Thuis is dé plek om te ontspannen en om te leven. Misschien veranderen uw woonwensen na uw 65e. Dan is het handig om eens te kijken op welke manier u graag wilt wonen als u ouder wordt.

Uw woonwensen 

De een kiest ervoor om het eigen huis te verbouwen met een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De ander verhuist liever naar een buurt met meer voorzieningen. Of misschien wilt u wel een eigen huis binnen een woongemeenschap waar u samen met anderen woont en leeft.

Prettig wonen na uw 65e

Welke woonvorm past bij u?

Misschien woont u prettig en wilt u graag nog lang in uw eigen huis blijven wonen. Een badkamer en slaapkamer op de begane grond zijn dan handig. Als u deze nog niet heeft, kunt u uw huis laten verbouwen. Dit vraagt natuurlijk wel om enige voorbereiding. Een aannemer kan zien of en hoe u uw woning kunt verbouwen. Misschien is er op de begane grond genoeg ruimte voor een badkamer en slaapkamer. Maar misschien is er een uitbouw nodig. Zorg in ieder geval voor genoeg ruimte in beide kamers. Zo bent u goed voorbereid als u misschien in de toekomst een rollator of rolstoel nodig heeft.

Verbouwing betalen
Een verbouwing betalen, kan natuurlijk met spaargeld. Maar niet iedereen heeft genoeg geld op de bank staan. Heeft u een koophuis? Dan kunt u de verbouwing misschien betalen uit de overwaarde van uw huis. Neem hiervoor contact op met uw bank of hypotheekverstrekker.

Vergoeding vanuit WMO
Is een woningaanpassing nodig door een ziekte of handicap? Dan kan de verbouwing (deels) vergoed worden vanuit de WMO. Dit is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Kijk op de website van Rijksoverheid hoe u zo’n vergoeding krijgt.

U kunt ook verhuizen naar een woning waar u nog lang kunt blijven wonen. Een huis met alle voorzieningen op de begane grond. Of een woning zonder tuinonderhoud. Maar kijk ook naar de buurt. Misschien vindt u het wel fijn om winkels en openbaar vervoer dichtbij te hebben. Of buren waarmee u wat vaker kunt omgaan. Gaat u huren? Een woningcorporatie in uw gemeente kan u helpen met een geschikte woning. En op Funda vindt u een breed aanbod gelijkvloerse of aangepaste koopwoningen. Ook kunt u zelf een geschikte woning laten bouwen. In nieuwbouwprojecten binnen uw gemeente geeft u vaak (deels) zelf invulling aan uw huis.

Staat bij u altijd de deur open? Misschien is een kleine woongemeenschap iets voor u. Dit wordt ook wel centraal wonen of co-housing genoemd. U heeft hier een zelfstandige woning of wooneenheid. Maar deelt met andere bewoners van de woongemeenschap bijvoorbeeld een ontmoetingsruimte, wasruimte, tuin, hobbyruimte en werkruimte. Een voorbeeld van een woongemeenschap met verschillende leeftijden is Eikpunt in Nijmegen. Via de Landelijke Vereniging voor Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) vindt u meer informatie over woongemeenschappen voor mensen vanaf 50 jaar. Op deze website kunt u per gemeente zoeken naar woongroepen.

Een kangoeroewoning is een woonvorm die bestaat uit 2 woningen onder 1 dak. Zo’n woning wordt ook wel meergeneratiewoning genoemd. In een kangoeroewoning kunt u bijvoorbeeld met 1 van uw kinderen wonen. De 2 zelfstandige woningen hebben elk een eigen voordeur. Maar er is wel een tussendeur. Zo kunt u elkaar toch gemakkelijk helpen. Een kangoeroewoning huren kan via de gemeente of een woningcorporatie. Vaak moet u dan kunnen laten zien dat u voor elkaar zorgt. 

Zelf bouwen
Het is ook mogelijk om zelf een kangoeroewoning te bouwen. Op 1 stuk grond 2 wooneenheden bouwen, mag niet altijd. Of uw bestaande woning splitsen of uitbreiden met een extra wooneenheid. U moet altijd bij uw gemeente vragen of dat mag.

Keuzestress?

Heeft u hulp nodig bij uw woningkeuze? Veel gemeenten hebben tegenwoordig een verhuiscoach. Zij zoeken samen met u naar een goede oplossing. Of u kunt zelf een particuliere verhuiscoach inschakelen. Wilt u graag meer weten over langer zelfstandig thuis wonen? Of over regels en subsidies? Kijk dan op de website van Rijksoverheid.