File

De psychologie van het autorijden

Iedereen met een rijbewijs kan in een auto rijden. En niemand maakt expres schade. Waarom gaat het dan toch mis?

Onderweg 18 aug 2016 2 minuten

Afleiding is de grootste boosdoener

We rijden in de auto vaak hele stukken op de automatische piloot. Herkent u de situatie waarin u denkt ‘hé, ben ik hier al?’ Een typisch voorbeeld van hoe u blijkbaar met weinig aandacht bij het verkeer toch zonder al te veel problemen van a naar b komt. Door ervaring en routine kunt u misschien autorijden combineren met andere zaken. Maar dat is en blijft erg gevaarlijk. Dus laat u niet afleiden!

Gevaarlijke momenten: begin en einde van de rit

Wist u dat de meeste schades gebeuren, vlak na vertrek en vlak voor aankomst? Op deze momenten is het belangrijk extra goed op te letten. Zo kunt u op onverwachte situaties reageren. Dus: routeplanner instellen en uw veiligheidsgordel omdoen vóórdat u gaat rijden.

Bellen of appen leidt af

Door bellen en appen in de auto gebeuren er meer ongelukken. En dat geldt ook voor handsfree bellen. Probleem is de afleiding door het gesprek. Daardoor let u minder op de weg. Bel daarom zo min mogelijk tijdens het rijden en gebruik uw telefoon helemaal niet (dus ook niet handsfree) vlak na vertrek en vlak voor aankomst.

Doe eens normaal 

Voordringen in de file, niemand voor laten gaan tijdens het invoegen of met agressieve handgebaren wijzen op fouten. Zeker, de verleiding is groot, maar het is toch belangrijk hier niet op te reageren. Door agressie gebeuren er veel ongelukken. Dus laat gaan dat agressieve gedrag van medeweggebruikers. Blijf kalm. Dit bespaart u veel narigheid.

Achter het stuur

De overgang van seizoenen en weertypen zorgt voor meer schades. Dus de eerste echte mistige dag, de eerste sneeuw in de winter of de eerste regendag na een lange periode van droogte. Stuk voor stuk momenten waarop u als automobilist uw gedrag aan moet passen aan de nieuwe situatie.

Redacteur Ben

Geschreven door:

Ben