Man met twee startkabels in zijn hand om de auto opnieuw te starten en daarmee de accu op te laden

Accu opladen: kan ik dat zelf?

Is uw accu leeg en start de auto niet meer? Een lege accu is 1 van de meest voorkomende gevallen van autopech. Oorzaken van een lege accu kunnen koude winternachten zijn, het maken van veel korte ritjes of gewoon door het aan laten staan van de autolampen.

De accu opladen niet zonder gevaar 

Het is mogelijk om de accu van uw auto zelf op te laden. Doe dit alleen als u verstand heeft van auto’s. Het opladen van een accu kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Laat het anders aan een specialist over.

Zo werkt een auto-accu

Een auto-accu gaat gemiddeld 5 jaar mee. Hierna wordt de accu in veel gevallen vervangen. Auto-accu’s worden opgeladen tijdens het rijden met behulp van de dynamo in de auto. Het laden start zodra de motor begint te lopen. Als de accu compleet leeg is, start de auto niet meer en kan hij dus ook niet opladen tijdens het rijden. Een accu raakt leeg als u bijvoorbeeld lichten aan heeft laten staan of als de auto erg lang stil heeft gestaan.

2 manieren om de auto-accu op te laden 

We vertellen u 2 manieren hoe u zelf de accu op kunt laden. Alleen als u verstand heeft van auto’s kunt u zelf een auto-accu opladen. Geen zorgen als dat niet het geval is. Meld eenvoudig uw pech, dan komt een monteur u helpen. Heeft u geen pechhulpverzekering? Geen zorgen! Meld uw pech gemakkelijk met RoadGuard Pechhulp. Dat is de pechhulp van Centraal Beheer voor als u geen pechhulpverzekering heeft. Let op: Een accu zelf opladen is niet zonder gevaren. Denk aan ontploffingsgevaar, brandgevaar, schade en/of letsel. 
Man bevestigt acculader aan auto-accu onder de motorkap

Manier 1: Accu opladen met een auto-acculader

Een lege accu opladen kan met een goede acculader. Dit kan alleen als u ergens langere tijd bent, want het opladen kost tijd en enige voorbereiding. Check voor het kopen van een acculader welk type accu in uw auto zit. Dit staat op de accu of anders in de gebruiksaanwijzing. Soms is het nodig om de accu uit de auto te halen voordat u kunt laden. Maar in de meeste gevallen kunt u de accu in de auto laten zitten. Lees voordat u de lader aansluit onze tips om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bekijk onze tips 

Lees naast de gebruiksaanwijzing van de acculader ook die van de accu zelf. Hier staan vaak handige aanwijzingen in over het bijladen en onderhouden van de accu.

Oudere eenvoudige modellen accu’s moeten op tijd handmatig ontkoppeld worden om te stoppen met laden. Overladen kan nadelig zijn voor de levensduur van uw accu.

Raak de accupolen nooit met blote handen aan. Er kan poeder op zitten. Dit is oxidatie met bijtende eigenschappen dat uw huid kan verbranden als u ermee in contact komt.

Zet de acculader zo ver mogelijk bij de accu vandaan tijdens het laden. Doe dit altijd in een goed geventileerde ruimte. Gebruik nooit open vuur in deze ruimte. Zo voorkomt u dat explosieve gassen zich ophopen en verkleint u het ontploffingsgevaar.

Op sommige accu's zitten kapjes onder een strip of bovenop de accu. Verwijder deze zodat gas kan ontsnappen dat wordt opgebouwd tijdens het laden.

Controleer altijd of de klemmen op de juiste pool bevestigd zitten: rood aan de positieve pool (+), zwart aan de negatieve pool (-).

Als de accu is opgeladen, haal dan eerst de stekker van de acculader uit het stopcontact. Verwijder dan pas de klemmen van de acculader van de accu. Verwijder eerst de klem van de negatieve (-) pool, dat is de zwarte kabel.

Gebruikt u de auto alleen voor kleine stukjes? Of staat deze voor langere tijd stil? Dan is het regelmatig opladen van de accu aan te raden. Doe dit 1 keer in de 3 maanden. Zo verlengt u de levensduur van de accu.

Motorkap van auto waarin accu is aangesloten op startkabels

Manier 2: In een noodsituatie de accu starten met startkabels

Houdt uw auto langs de weg opeens mee op? Dan kunt u de auto alsnog starten met startkabels. Dat kan alleen een optie in noodgevallen. Het is een tijdelijke oplossing, omdat dit het probleem van de lege accu niet oplost. Startkabels zijn eigenlijk alleen bedoeld om de accu een flinke opzwieper met stroom te geven om de auto te kunnen starten. Een auto starten met startkabels is niet zonder gevaren. Er kan piekspanning ontstaan. Deze spanning kan die elektronica zo erg beschadigen, dat het niet meer te repareren is. We helpen u met een stappenplan. 

Stappenplan accu starten met startkabels

Dit heeft u nodig

  • Startkabels: stevige en schone startkabels. Vaak een zwarte en een rode kabel. U kunt de klemmen schoonmaken met een staalborstel.
  • Een werkende auto: deze tweede auto heeft een goed werkende accu nodig.
  • Veiligheid: goed geventileerde ruimte, draag een veiligheidsbril, blijf uit de buurt van open vuur of vonken

Parkeer de werkende auto zo dicht mogelijk bij uw kapotte auto. Zorg ervoor dat ze met de neuzen naar elkaar toe staan. Zo kunt u straks gemakkelijk de startkabels aansluiten op beide auto’s.

Zet beide auto’s volledig uit en haal de sleutels uit het contact. Maak de motorkappen open. Ga nu op zoek naar de positieve (+) en negatieve (-) polen van de accu. Meestal zijn de positieve polen rood en de negatieve polen zwart.

Ziet u barsten, lekkage of andere schade aan 1 van de accu’s? Ga dan niet verder. Laat uw auto naar de garage brengen voor reparatie.

Voordat u begint: als u de startkabels aan 1 van de accu’s verbonden heeft. Dan mogen de uiteinden elkaar niet meer raken. Houd dit goed in de gaten terwijl u bezig bent.

  • Sluit 1 uiteinde van de rode startkabel aan op de positieve pool (+) van de lege accu.
  • Sluit het andere uiteinde van de rode startkabel aan op de positieve pool (+) van de werkende accu.
  • Sluit 1 uiteinde van de zwarte startkabel aan op de negatieve pool (-) van de werkende accu.
  • Sluit het andere uiteinde van de zwarte startkabel aan op een stuk ongeverfd metalen stuk van de auto met de lege accu. Dit kan zijn: een bout of een metalen beugel. Let op dat u de kabel niet aansluit op een bewegend deel van de auto.

Start de werkende auto. Laat deze een paar minuten draaien.

Probeer nu de auto met de lege accu te starten. Start de auto? Mooi! Zet de motor niet gelijk uit, maar laat de auto draaien.

Eerst haalt u de zwarte kabel van de auto met de lege accu los. Daarna verwijdert u de zwarte startkabel van de werkende accu. Dan is de rode kabel aan de beurt. U haalt eerst de rode kabel los van de werkende accu. Als laatste verwijdert u de rode startkabel die verbonden is aan de auto met de lege accu.

Laat de auto 5 minuten draaien terwijl u stilstaat. En rijdt daarna nog ten minste een half uur rond. Zo kan u, maar vooral de accu weer even opladen.

Pechhulp voor uw lege accu

Staat u stil met een lege accu? En lukt het niet om de auto weer te starten? U kunt bij ons ook terecht met startproblemen. Heeft u geen pechhulpverzekering? Geen zorgen! Meld uw pech gemakkelijk met RoadGuard Pechhulp. Dat is de pechhulp van Centraal Beheer voor als u geen pechhulpverzekering heeft.