APK-keuring van auto

Niet vergeten: de APK

Heeft u een al wat oudere auto? En zit er bij de post een brief van de RDW? Grote kans dat het dan tijd is voor de Algemene Periodieke Keuring (APK). Dat is niet vrijblijvend. Zomaar de APK uitstellen is dan ook geen optie.

Onderweg 17 aug 2017 3 minuten

Wanneer krijgt u een oproep voor de APK?

  • Uw auto heeft een benzine- of elektromotor en is 4 jaar oud.
  • Uw auto heeft een dieselmotor en is 3 jaar oud.

Lees meer over de regelgeving van de APK.

De APK wordt uitgevoerd door een RDW erkend bedrijf

Heeft u een handige kennis die van tevoren de diverse punten langsloopt? Of kunt u dat zelf? Helemaal goed. Maar de enige echte APK gebeurt bij een bedrijf met aan de muur het schildje 'RDW erkend'.

Hier wordt tijdens de APK in elk geval naar gekeken

  • Wielophanging, stuurinrichting, carrosserie
  • Remmen, uitlaat en uitlaatgassen
  • Wielen en banden
  • Spiegels, ruiten, vergrendeling en scharnieren
  • Algemene staat van de auto

De kosten van de APK lopen nogal uiteen

Er is geen vast tarief voor deze keuring. Dit verschilt per bedrijf. Soms bent u voor 2 tientjes klaar. Soms betaalt u het dubbele. In combinatie met een grote of kleine beurt krijgt u vaak korting op de APK.

Niet goedgekeurd: boete

Meer veiligheid op de wegen en goed voor het milieu. Daarom is de APK in het leven geroepen. Vanaf 1985 is de APK wettelijk verplicht voor personen- en bestelauto's. Al eerder voor zwaardere voertuigen. Is uw auto niet goedgekeurde? Dan krijgt u een boete.

Het Kentekenrapport

Wilt u nog veel meer weten over uw eigen auto? Of die van uw buurman? Typ het kenteken in en onze handige Kentekencheck biedt u inzicht in alle details. Van motorische gegevens tot afmetingen en gewicht. Da's dan wel weer leuk om te vertellen op een verjaardag.

Redacteur Ben

Geschreven door:

Ben