14 februari: Valentijnsdag

Dag van de liefde

Valentijnsdag: dag van de liefde. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. Een mooie dag om te vieren. Of is Valentijnsdag toch alleen maar iets commercieels van deze tijd?

Is Valentijnsdag commercie van deze tijd?

Tegenwoordig ontkomt u niet meer aan Valentijnsdag. In winkels, op televisie, op het internet... Vanaf begin februari is alles rood en hartvormig. Speciale ballonnen en cadeaus. En vooral een Valentijnskaart versturen. Echt iets van nu? Laten we eens teruggaan in de tijd.

Anonieme liefdesverklaring op een kaart

Over de oorsprong van Valentijnsdag zijn de historici het niet eens. Wat wel zeker is, is dat Geoffrey Chaucer in 1382 het al over Valentijnsdag heeft in zijn gedicht “Parliament of Fowls”. En zong het personage Ophelia al over deze dag in het toneelstuk Hamlet (1600-1601) van Shakespeare. En ook werden er toen al kaarten verstuurd met liefdesverklaringen. In die tijd gebeurde dat anoniem. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat, is gemaakt rond het jaar 1400. En is nog te vinden in het British Museum in Londen.

Aan het begin van de 19e eeuw werd het versturen van post een stuk goedkoper. Vanaf toen sloeg de traditie van Valentijnsdag over op de gehele bevolking. Van Europa naar zelfs de Verenigde Staten.

Commercialisatie

In 1847 werd in Boston de eerste massaproductie van kanten Valentijnskaarten opgezet. Vanaf toen is de commercie rondom Valentijnsdag pas echt begonnen. Zo ontwikkelden in de 2e helft van de 20e eeuw chocoladefabrikanten, bloementelers en zelfs de diamantindustrie uitgebreide reclamecampagnes. Zodat mensen op Valentijnsdag deze producten aan hun geliefden zouden geven. Eigenlijk is Valentijnsdag dus al zeer lange tijd commercieel.

Wel of geen kaartje versturen

Of Valentijnsdag nu commercieel is of niet. Uiteindelijk gaat het om de boodschap en de gedachte. Extra aandacht geven aan mensen om wie u geeft. En dat kan op veel manieren. Een cadeautje, een extra zoen of knuffel. Een ontbijtje op bed.

En inderdaad: een kaartje versturen kan ook. Te laat? Zijn alle winkels al dicht? Nergens meer een kaart te krijgen? Geen paniek. Print dan deze hartelijke boodschap. Zet er een persoonlijk berichtje op. En geef ‘m aan een speciaal iemand. Het gaat tenslotte om de gedachte. Fijne Valentijnsdag

Fondswaarden: Fondsvoorwaarden