Marktleider worden

Marktleider worden? Ondernemer François Claeijs geeft advies

François Claeijs (49) is oprichter van STAR Oil Gas Power. Het bedrijf is marktleider in projectsupport en detachering binnen de olie-, gas-, energie-industrie. Hoe is het Claeijs gelukt om aan de top te komen? 

Ondernemen 10 feb 2016 3 minuten

“Als ondernemer moet je een drive hebben om te winnen”

Succes heeft volgens de Zeeuwse ondernemer veel te maken met karakter. ‘Karakter is veel belangrijker dan talent. Wie veel talent heeft, maar weinig karakter komt nergens. Terwijl mensen met veel karakter en weinig talent altijd wél succes bereiken. Wie écht de wil heeft om er te komen, kan heel veel.”

Focus waar u naartoe wilt 

Ook focus is volgens Claeijs een voorwaarde voor succes. “Je moet een pad uitstippelen en ervoor gaan. Dat pad kan gaandeweg wel veranderen, de wereld verandert immers continu. Als er maar focus is waar je naartoe wilt. Vaak zijn bedrijven te veel bezig met secundaire zaken. Terwijl succes juist in primaire zaken als sales en productie schuilt. Dus focus op het primaire proces, de zaken waar het in het bedrijf om draait.”

Wees altijd beter dan de concurrent

Volgens Claeijs moet een ondernemer altijd beter zijn dan zijn concurrent om marktleider te worden. “Anders komt u er niet tussen op de markt. Als ik een opdracht verloor, keek ik waar het aan lag. En paste ik direct de processen aan. Let op de details. Zodat ik er de volgende keer wél als winnaar uit zou komen. Blijf continu sleutelen om de beste prestaties te kunnen leveren. Ik heb dag en nacht gewerkt. ‘s Nachts was ik vaak plannen aan het maken om de volgende dag nog beter te zijn. Dat doe ik nu nog steeds. Het is een tweede natuur geworden.”

Het belang van mensenkennis en zelfvertrouwen

De Zeeuw denkt dat hij een groot deel van zijn succes te danken heeft aan zijn mensenkennis. “Ik kan goed vooraf inschatten hoe een situatie zich gaat ontwikkelen. Ik weet hoe ik een gesprek kan insteken om een bepaalde reactie bij mensen te ontlokken. Het is een soort schaakspel. Daar is gevoel en mensenkennis voor nodig. Heeft u daar minder gevoel voor? Ga dan sparren met iemand die dat wél heeft. En vergeet niet vergeten dat u een situatie veel meer in de hand heeft als u zelfvertrouwen hebt. Dus ga met een oplossing het gesprek in. Zelfs al wordt het uiteindelijk iets anders. Geloof in uzelf. Als u dat niet doet, doet een ander dat zeker niet. Maar blijf realistisch.”

Maak de juiste keuzes

Ook het maken van de juiste keuzes is belangrijk om marktleider te worden. “Als zelfstandig ondernemer maak je iedere dag keuzes. De truc is om de juiste te maken en fouten op tijd te herkennen. Als je linksaf slaat in een bos en na een uur nog steeds nergens uit bent gekomen, dan moet je op een gegeven moment naar rechts durven gaan. Sommige mensen maken van nature altijd de juiste keuzes. Ik durf wel te zeggen dat ik tot deze groep behoor. Dat kan een talent genoemd worden. Maar voor mij is altijd het belangrijkste geweest: ik wil winnen!”