Foto's maken als een pro

Met uw smartphone

De camera stelt meestal scherp op iets wat het dichtste bij is. Wilt u scherpstellen op een ander punt? Tik dan op het scherm. Precies op de plek waar de focus moet komen. Het beeld past zich vanzelf aan.

Als u het raster aanzet komen er rechte lijnen in beeld. Zo ziet u meteen of de horizon wel horizontaal is. Bij sommige telefoons heet zo'n raster 'grid' of 'hulpijnen'. U vindt ze bij de algemene instellingen. Of via de instellingen van de camera app zelf.

Het raster helpt ook om een mooie compositie te maken. U ziet 4 lijnen en 9 vlakken in het scherm. Plaats het onderwerp van de foto op een van de snijpunten. U zult zien dat de foto interessanter wordt.

Wordt de foto te licht of te donker? Tik op andere plaatsen in het scherm en het licht verandert. Maar pas op: de plek waarop is scherpgesteld ook!

U kunt ook op het zon-icoontje te klikken om de belichting te regelen. Op een Android telefoon staat er vaak een schuifbalk in beeld. Of het is een optie in het camera menu. Op een iPhone drukt u op het scherm tot er een geel vierkant komt. Het zon-icoontje staat ernaast.

Als u met uw vinger op het scherm drukt komt er een vierkantje tevoorschijn. Bij sommige telefoons is dat een rondje. Dit is de 'auto-focus/auto-exposure lock'. Hiermee vergrendelt u de scherpstelling en belichting. Dat is handig om snel een serie foto's te maken. Dan hoeft u niet per foto het licht en de scherpte in te stellen.

De 'AE/AF Lock' haalt u eraf door ergens anders op het scherm te tikken.

Bewegende dingen op de foto zetten is lastig. Rennende kinderen, rijdende auto's of mensen die sporten worden vaak onscherp. Of u klikt net te vroeg of te laat. Daar is een oplossing voor: de burst modus. Ook wel de continu opname stand genoemd.

De telefoon maakt dan een reeks opnames achter elkaar. Maak een foto en houd gewoon de knop wat langer ingedrukt. U hoort uw telefoon dan heel vaak klikken. Later kiest u de beste foto’s uit en verwijdert u de rest. Wedden dat er nu wél een goede bij zit?