Met een smartphone wordt foto gemaakt

Tips voor mooiere smartphonefoto’s

Wie heeft er wel eens een fotocamera bij zich? Ja, op vakantie misschien. Maar de meeste foto's maken we toch met onze smartphone. Want de kwaliteit is tegenwoordig prima. Met deze tips maakt u prachtplaatjes met uw telefoon.

Thuis 4 jun 2018 3 minuten

Een paar do's 

Zorg dat de lens van de camera schoon is. Wrijf er voorzichtig over met een zacht doekje. Ook simpel maar belangrijk: houd de telefoon zo stil mogelijk. En kies de handigste knop om de foto mee te maken. Druk op het scherm of op een van de volumeknoppen. Dat kan bij de meeste telefoons.

Een paar dont's 

Zoom niet in. Want het beeld wordt wel groter, maar minder in kwaliteit. Ga gewoon dichterbij staan. Gebruik ook de flitser niet. Die levert alleen maar rode ogen op. Fotografeer liever bij daglicht. Of zoek in het cameramenu naar de 'HDR-optie'. Die maakt donkere gedeelten op de foto iets lichter.

Foto's maken als een pro

Met uw smartphone

De camera stelt meestal scherp op iets wat het dichtste bij is. Wilt u scherpstellen op een ander punt? Tik dan op het scherm. Precies op de plek waar de focus moet komen. Het beeld past zich vanzelf aan.

Als u het raster aanzet komen er rechte lijnen in beeld. Zo ziet u meteen of de horizon wel horizontaal is. Bij sommige telefoons heet zo'n raster 'grid' of 'hulpijnen'. U vindt ze bij de algemene instellingen. Of via de instellingen van de camera app zelf.

Het raster helpt ook om een mooie compositie te maken. U ziet 4 lijnen en 9 vlakken in het scherm. Plaats het onderwerp van de foto op een van de snijpunten. U zult zien dat de foto interessanter wordt.

Wordt de foto te licht of te donker? Tik op andere plaatsen in het scherm en het licht verandert. Maar pas op: de plek waarop is scherpgesteld ook!

U kunt ook op het zon-icoontje te klikken om de belichting te regelen. Op een Android telefoon staat er vaak een schuifbalk in beeld. Of het is een optie in het camera menu. Op een iPhone drukt u op het scherm tot er een geel vierkant komt. Het zon-icoontje staat ernaast.

Als u met uw vinger op het scherm drukt komt er een vierkantje tevoorschijn. Bij sommige telefoons is dat een rondje. Dit is de 'auto-focus/auto-exposure lock'. Hiermee vergrendelt u de scherpstelling en belichting. Dat is handig om snel een serie foto's te maken. Dan hoeft u niet per foto het licht en de scherpte in te stellen.

De 'AE/AF Lock' haalt u eraf door ergens anders op het scherm te tikken.

Bewegende dingen op de foto zetten is lastig. Rennende kinderen, rijdende auto's of mensen die sporten worden vaak onscherp. Of u klikt net te vroeg of te laat. Daar is een oplossing voor: de burst modus. Ook wel de continu opname stand genoemd.

De telefoon maakt dan een reeks opnames achter elkaar. Maak een foto en houd gewoon de knop wat langer ingedrukt. U hoort uw telefoon dan heel vaak klikken. Later kiest u de beste foto’s uit en verwijdert u de rest. Wedden dat er nu wél een goede bij zit?

Laat 'm niet vallen

Wees voorzichtig met uw smartphone tijdens het maken van een foto. Vooral als u 'm op grote hoogte of boven het water houdt. En helemaal als u een voorbijganger vraagt om een foto van u te nemen. Want uw hele leven staat zo ongeveer op die telefoon. Lees daarom wat u kunt doen om verlies of diefstal te voorkomen.

Geen lege batterij

De leukste fotomomenten gebeuren meestal spontaan. Ineens ziet u iets grappigs of ontroerends. Dan wilt u niet met een lege telefoon staan. Want het moment is sneller voorbij dan de telefoon opgeladen. Zorg dus dat uw batterij vol genoeg is. Lees hoe u het beste voor de batterij van uw telefoon zorgt.