verkoop huis onderhandeling

Verkoop huis: tips voor de onderhandeling

Onderhandelen bij de verkoop van een woning kan soms best lastig zijn. Maar met deze tips komt u een heel eind. Lees hier alles. Van de voorwaarden in het koopcontract tot het rond krijgen van de verkoop.

Thuis 1 apr 2020 3 minuten

Een serieus bod

Uw woning staat te koop. En dan komt er een bod binnen dat u en uw verkoopmakelaar serieus nemen. Uw verkoopmakelaar kan een tegenbod doen. Maar er zijn meer belangen dan alleen de prijs. Denk aan een opleveringstermijn. Of de overname van spullen. Dit proces noem je onderhandelen.

Meerdere onderhandelingen

Als verkoper wilt u het beste uit de verkoop halen. Het is goed om te weten dat u niet vastzit aan 1 koper tijdens het onderhandelen. Zelfs als de onderhandeling begonnen is, mag u deze stopzetten als iemand een beter bod doet. Uw makelaar mag alleen niet 2 bieders tegen elkaar uitspelen.

Tips bij onderhandelen

Zo weet u precies wat u te wachten staat

Voordat er een bod komt en het onderhandelen kan beginnen, is er een prijs bepaald voor de woning. Dit mag u zelf doen. U bent tenslotte de eigenaar van de woning. Maar het is aan te raden om dit door een makelaar te laten doen. Een makelaar heeft inzicht in de waarde van de woning. Maar ook voor welke prijs een soortgelijke woning verkoopt. De schatting hoelang het duurt voordat de woning verkocht is, zit bij de vraagprijs in. De staat van het huis is ook belangrijk. Is er nog een grote verbouwing nodig of achterstallig onderhoud? Dan zal de vraagprijs minder hoog zijn. De waarde van uw huis kunt u gemakkelijk verhogen door nog klein woningonderhoud voor de verkoop te doen. Zoals de lekkende kraan repareren of nog even dat muurtje schilderen.

De huizenmarkt is nu gunstig voor de verkoper. Veel mensen zijn op zoek naar een woning en willen best meer betalen om een nette woning te krijgen. Misschien krijgt u wel meerdere biedingen op uw huis. Ga niet te snel in op een bod, maar durf ook af te wachten wat er nog gaat komen. Uw makelaar kan een tegenbod uitbrengen. Bent u tevreden met de prijs én de voorwaarden? Dan kunt u een bod accepteren.

Tijdens de onderhandeling bepaalt u samen met de kopers de voorwaarden. In een koopcontract neemt u de ontbindende voorwaarden op. Als er aan 1 van de voorwaarden niet kan worden voldaan, gaat de koop niet door. Voor de kopers staat de voorwaarde van het rond krijgen van de financiering meestal op nummer 1. Er zit een tijdslimiet aan deze voorwaarde. Meestal zijn er 6 tot 8 weken nodig om een financiering te krijgen bij een bank. Een andere ontbindende voorwaarde is de bouwtechnische keuring. De kopers kunnen deze laten uitvoeren als uw huis al wat ouder is. Of als ze gebreken verwachten. Neem als verkoper in het koopcontract op welke gebreken van de woning u heeft gemeld. Daar moet u volledig en eerlijk over zijn. Zo bent u niet verantwoordelijk als er verborgen gebreken opduiken na de koop.

Denk bij de onderhandeling ook aan de overname van spullen die niet vastzitten aan uw huis. Heeft u geen zin om de vloer eruit te halen of de gordijnen mee te nemen? Onderhandel dan met de kopende partij of ze deze willen overnemen. Dit neemt u altijd op in het koopcontract.

Tijdens de onderhandeling is het belangrijk om na te denken over de opleverdatum. Heeft u al een nieuw huis gekocht en is dat een nieuwbouwwoning? Dan wilt u misschien wel in uw huidige woning blijven wonen tot het nieuwe huis af is. Maar u kunt ook kiezen voor een overbruggingsperiode. Denk daarbij wel aan de bijkomende kosten. Misschien is het wel duurder om met uw gezin een tijdelijke woning te huren dan wanneer u in uw eigen huis kunt blijven. Deze voorwaarde moet ook worden opgenomen in het koopcontract.

Hebben u en de koper beiden het koopcontract getekend? Dan heeft u een voorlopig koopcontract. Maar het woord 'voorlopig' is eigenlijk niet helemaal juist. Een koper kan binnen 3 werkdagen zonder reden onder de koop uit. Daarna alleen nog als er niet aan een ontbindende voorwaarde kan worden voldaan. Als verkoper heeft u geen bedenktijd. In het koopcontract staan alle voorwaarden en de opleverdatum.

Koopcontract tekenen

Als u akkoord gaat met een bod moet het koopcontract worden getekend. Een mondelinge afspraak is niet bindend. Heeft u een bod geaccepteerd, maar komt er een nóg beter bod? Dan mag u dit accepteren. Als het koopcontract al is getekend mag dit niet.

De koop is rond

Gefeliciteerd! Het koopcontract is door beide partijen getekend. En alle voorwaarden zijn gehaald. Dit betekent dat uw woning verkocht is. U en de kopers kunnen de (ver)koop niet meer ongedaan maken. Het verhuizen kan beginnen!

Lees meer over Prettig Wonen.