Door deze tips slaan spinnen jouw huis over

In het najaar zoeken spinnen vaak een warm overwinterplekje. En wat is er nu fijner dan je knusse huis? Kunnen ze meteen de andere insecten in je huis vangen in hun web. Heb je liever toch geen spinnen in huis? Met deze tips hou je ze buiten.

Spinnen hebben nut

Spinnen zijn opruimers. Ze eten insecten. Kakkerlakken, muggen, vliegen en zelfs andere spinnen bijvoorbeeld. Spinnen vangen de insecten vaak in hun web. Daarna zuigen ze hun slachtoffers leeg.

Gif tegen spinnen mag niet

In Nederland is het verboden om spinnen te bestrijden met gif. Alleen professionele ongediertebestrijders mogen bij spinnenplagen gif gebruiken. Gelukkig bestaan er diervriendelijke manieren om spinnen te bestrijden.

Spinnen bestrijden: 5 tips

Haal spinnenwebben weg. Spinnen krijgen daardoor minder zin om op die plaats een nieuw web te maken. Ze kiezen liever een ander plekje uit.
Maak gaten, gleuven en kieren in je huis dicht. Of laat het door een vakman doen. Spinnen wandelen daardoor niet meer makkelijk je huis binnen. Zet je een raam open? Zorg dan dat je een hor ervoor hebt. Je houdt hiermee ook andere insecten tegen.
Vang de spin en zet hem buiten. Gebruik daarvoor een glas en een stuk stevig papier. Zet het glas over de spin en schuif het papier eronder. De spin kan geen kant meer op. Zet nu de spin buiten. Ook bestaan er speciale spinnenvangers. Dit zijn een soort grijpstokken met borstels aan de onderkant. Aan de bovenkant zit een handvat. Zet de borstels over de spin heen en knijp in het handvat. De borstels vouwen zich nu om de spin heen. Hij zit veilig opgesloten. Klaar om buiten te worden gezet.
Spinnen houden van insecten. Vliegen en muggen bijvoorbeeld. Als je daarom deze 'hapjes' bestrijdt, heb je ook minder last van spinnen. Spinnen vinden wantsen en mieren meestal niet zo lekker.
Je houdt misschien niet van spinnen. Maar vogels wel. Zij lusten de spinnen rauw. Maak je tuin daarom vogelvriendelijk. Plaats een waterschaal in je tuin. Hierin nemen vogels een badje. Vogels zitten ook graag in bomen en struiken. Plant daarom wat groen in je tuin. Plaats ook nestkastjes en vogelhuisjes.