Wat te doen tegen mieren in huis

Mieren zijn bijzondere beestjes. Ze ruimen in de natuur afval op en eten insecten. En ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen gewicht dragen! In de tuin zijn ze niet zo vervelend. Maar in de keuken… Met deze tips hou je ze buiten.

12.000 soorten mieren

Er bestaan zo'n 12.000 verschillende soorten mieren. Alle mieren op de wereld samen zijn zwaarder dan alle mensen bij elkaar. Kortom: het zijn er veel. In Nederland komt de wegmier het meest voor. Hoewel de plaagmier nu ook steeds vaker gespot wordt. Mieren hebben een in drieën verdeeld lichaam, voelsprieten en 6 poten.

Plaagmieren zorgen soms voor brand

Plaagmieren zijn bruin en vrij klein. Ze worden maar 2,5 tot 3,5 millimeter groot. Een klein kiertje is voldoende om je woning binnen te komen. Daar krijgen ze al snel mierenkinderen. En voor je het weet, heb je een kolonie van wel 1.000 plaagmieren in huis. Naast voedselresten voelen de plaagmieren zich ook aangetrokken tot elektriciteit. Dat is gevaarlijk. Want in het stopcontact kunnen ze voor kortsluiting zorgen. Soms veroorzaken ze daardoor zelfs brand. Houd daarom de plaagmier buiten de deur. En dicht kieren en gaatjes.

Soms vliegen de mieren

De mier is familie van de wesp. Maar alleen de koningin en de mannetjes kunnen vliegen. In juli of augustus, als het drukkend warm is, doen ze hun 'bruidsvlucht'. Als er gepaard is, sterven de mannetjes. De vrouwtjes verliezen hun vleugels, leggen eitjes en beginnen hun eigen kolonie. Wat kun je doen tegen mieren in huis?

Mieren bestrijden: 6 tips

Mieren zijn liever buiten dan binnen. Toch lopen ze op zoek naar voedsel soms huizen in. Ze kruipen langs de deurpost of het raamkozijn. Met wat geluk zie je waar ze vandaan komen. Maak zoveel mogelijk kieren en naden dicht. Of roep de hulp in van een klusjesman.
Als er niets zoets te halen valt, komen ze niet. Maak dus goed schoon. Zorg dat verpakkingen van voedsel goed afgesloten zijn. Zuig kruimels en etensresten meteen op. Sop ook de tuintafel af en veeg het terras. Schoonmaken helpt ook tegen allerlei ander ongedierte in huis, zoals fruitvliegjes, slakken en zilvervisjes.
Mieren laten een geurspoor achter. Hoe vaker een route gelopen is, hoe sterker het spoor. Zo kiezen steeds meer mieren dat pad. Mieren verdwalen als je een komkommerschijfje of een zakje muntthee op het spoor legt. Maar flink soppen met zeep of azijn en water helpt het beste.
Mieren hebben een hekel aan sterke luchtjes. Ze lopen niet over: koffiedik, babypoeder, peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Strooi een streep voor jouw huis op de plek waar ze binnenkomen. Ook een krijtstreep steken ze niet over. En koperen muntjes of koperdraad vormen ook een goede grens.
Er zijn lokdozen en mierengif te koop. Maar dat is niet zo goed voor het milieu. Er zijn betere oplossingen. Helaas voor de mier zijn die minder diervriendelijk. Zoals kokend water in het nest gieten, eventueel met afwasmiddel met citroen. Begiet een paar dagen achter elkaar alle uitgangen. Azijnwater op de mieren spuiten helpt ook. Meng daarvoor 1 deel azijn met 2 delen water.
Misschien kun je het niet over je hart verkrijgen om ze dood te maken. Omdat mieren toch best bijzondere beestjes zijn. Zet dan een omgekeerde bloempot gevuld met tuinaarde op het mierennest. Binnen 14 dagen heeft de mierenkolonie er hun nest in gemaakt. En er de eitjes in gelegd. De bloempot kun je nu naar het bos brengen.

Mieren houden van luizen

De meeste mieren houden luizen, zoals mensen van koeien houden. Ze gebruiken ze voor sap en vlees. Mieren zetten de luizen op een plant zodat ze zich volzuigen met sap. Dan kietelt de mier de luis op z'n rug. Op het ruggetje van die luis verschijnt dan een suikerachtig goedje dat de mieren opeten! En als de mieren echt honger hebben eten ze de hele luis op.

Het leven in de kolonie

Mieren wonen in kolonies. Er is 1 koningin, een grote groep werksters, jonge mannetjes en jonge koninginnen. De werksters doen al het werk als verkenner, voedselverzamelaar, schoonmaker, kinderjuf of soldaat. De koningin blijft altijd in het nest en legt eitjes. Het is heel interessant om te zien hoe mieren samenwerken in een kolonie. Sommige mensen nemen juist expres mieren in huis! Wel in een glazen bak hoor: een mierenboerderij.