Bedwantsen bestrijden: 8 tips

Na een lange reis kom je aan op je hotelkamer. Je ploft op bed. Wat je nog niet weet, is dat je niet alleen bent. De volgende dag ontdek je wie je kamergenoten zijn: bedwantsen. En ze lieten een vervelende verrassing achter... Met deze tips kom je van ze af.

Gebeten door een bedwants?

Bedwantsen houden van mensen, vleermuizen en vogels. Ze drinken hun bloed. Een beet van een bedwants is ongevaarlijk, maar veroorzaakt kleine jeukende bultjes. De beten lijken op muggenbulten. Het verschil is dat een beet van de bedwants zich verspreidt. Probeer vooral niet te krabben. Dan wordt de jeuk erger. De bultjes verdwijnen vanzelf.

Ongewenste verstekelingen

Bedwantsen zijn echte wereldreizigers. Ze laten zich makkelijk meenemen van het hotel naar je huis. Ook zitten ze vaak op tweedehands meubels en spullen. Een bedwants laat donkere vlekjes achter. Dit is opgedroogd bloed. Je vindt de vlekjes langs naden van het matras. Maar ook achter het hoofdbord, in de gordijnen of de naden van een stoel.

Bedwantsen bestrijden: 8 tips

In hotels en hostels komen vaak bedwantsen voor. Voorkom dat ze in je koffer of rugzak kruipen. Leg deze daarom niet op je hotelbed. Leg ook je kleren niet op het bed. En kom je thuis? Was dan al je spullen. Ook kleding die je niet hebt gedragen.
Stop je kleren in de wasmachine. Was als het kan alles op minimaal 50 graden. Bedwantsen kunnen niet tegen de warmte. Is het wasje gedraaid? Ze spoelen meteen met het sop weg.
Bedwantsen gaan dood wanneer je ze in de diepvries stopt. Doe bijvoorbeeld je dekbed en kussens in een plastic zak. Stop deze daarna een dagje in de vriezer. Klop je spullen vervolgens buiten uit.
Doe je matras in een speciale hoes. Zo zorg je dat bedwantsen stikken. Maar let op: bedwantsen hebben een lange adem. Je moet de hoes minimaal 400 dagen om het matras laten zitten. Dan pas zijn alle bedwantsen dood.
Bedwantsen en hun eitjes zijn niet dol op de sauna. Daarom is het verstandig om je huis een flinke stoombeurt te geven. Bij doe-het-zelfzaken huur je een stoomreiniger. Spuit de stoom in alle hoeken en naden. De hete stoom doodt de bedwantsen. Vergeet niet achter het bed te stomen. En stoom ook in kieren van houten kozijnen en de balken op het plafond.
Bedwantsen wonen het liefst op donkere plekjes. In scheuren in de muur, het plafond en de vloer bijvoorbeeld. Repareer deze scheuren. En zorg dat behang goed is vastgeplakt. Zo is er geen ruimte meer om te schuilen. Heb je zelf 2 linkerhanden? Schakel dan een vakman in.
We zien steeds meer bedwantsen. Want ze kunnen tegen veel soorten gif. Heb je erg veel last van bedwantsen en alle tips hierboven uitgevoerd? Ga dan niet zelf aan de slag met gif. Maar bel een ongediertebestrijder. Een ongediertebestrijder weet precies wat wel en niet werkt. Zo ben je snel van de bedwantsen af.
Diatomaceous earth is een natuurlijk middel tegen bedwantsen. Het poeder is gemaakt van silica. Wandelen bedwantsen over het poeder heen? Dan schuurt het wax-achtige bovenlaagje van de insecten eraf. Dit zorgt ervoor dat de bedwantsen kunnen uitdrogen. Maar let op: bedwantsen weten het poeder goed te vermijden. Strooi het middel daarom in alle hoeken en kieren van de slaapkamer. Maar ook onder het matras en de matrashoes. Vermijd direct huidcontact. Hoewel bedwantsenpoeder veel fijner is dan zand, voelt het oncomfortabel aan. Zorg dat jij of je huisdieren het poeder niet inademen. Inademing kan de luchtwegen irriteren. Lees ook goed de gebruiksaanwijzing van het middel.