Zelf beleggen is populair

De meeste Nederlandse huishoudens die beleggen, regelen dat zelf. Zonder adviseur. Ze gebruiken handige apps en online informatie. Zelfstandig beleggen is helemaal van deze tijd. De AFM deed er onlangs onderzoek naar.

Geldzaken 6 jan 2022 3 minuten

Zelf beleggen

In de afgelopen 2 jaar steeg het aantal beleggende huishoudens van 1,4 naar 1,9 miljoen. Meer dan de helft daarvan belegt zonder beleggingsadvies, constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat wil zeggen: zelfstandig, zonder hulp van een beleggingsadviseur.

Zelf verantwoordelijk

Bij Centraal Beheer belegt u in beleggingsfondsen. Ú bent zelf verantwoordelijk voor uw aan- en verkopen. En wij zijn ervoor verantwoordelijk om u goed en volledig te informeren. Zo benadrukken we altijd dat je het beste alleen maar met geld belegt dat je kunt missen. Daarnaast geven onze beleggingsexperts praktische tips voor iedere belegger.

Zelfstandig beleggen

De trends van 2021 volgens het rapport van de AFM

De meeste zelfstandige beleggers beleggen om de waarde van hun geld vast te houden of te laten groeien. Daarbij heeft ongeveer een kwart van hen een heel specifiek doel, zoals aflossing van een hypotheek of vermogen opbouwen voor de studiekosten van de kinderen.

Bijna een derde van de zelfstandige beleggers zegt regelmatig een (klein) bedrag in te leggen op hun beleggingsrekening. Bijna een kwart doet dat maandelijks. Door periodiek te beleggen verkleinen ze de kans om op een hoogtepunt van de markt te kopen. Zo lopen ze dus minder risico. Periodiek beleggen bij Centraal Beheer is gemakkelijk zelf te regelen. Stel een periodieke overboeking in vanaf uw gekoppelde tegenrekening. Geen omkijken meer naar!

De AFM onderzocht ook hoe vaak zelfstandige beleggers de waarde van hun beleggingen checken. Bijna driekwart doet dat wekelijks en 10% doet het zelfs meerdere keren per dag. Dat is geen probleem natuurlijk, maar het is ook niet nodig vinden wij. Het is juist belangrijk om níet op elke koersschommeling te reageren. Want die horen nu eenmaal bij beleggen. Koersen die dalen trekken meestal weer aan. Het gaat om het resultaat op de langere termijn.

Veel beleggers kijken vaak naar hun beleggingen. Maar dat betekent niet dat ze ook vaker aan- of verkopen. Zo plaatst de helft van de zelfstandige beleggers minder dan 5 keer per jaar een aan- of verkoopopdracht. En minder dan 10% plaatst vaker dan 20 keer per jaar een jaar aan- of verkoopopdracht.

U bepaalt het zelf

Ga uit van uw doel. Wat wilt u bereiken? Hoeveel tijd wilt u nemen om uw doel te bereiken? U zit zelf aan het stuur. Kijk goed naar de mogelijke risico's van uw keuzes en naar de kosten. Schat in of dit bij u en uw financiële situatie past.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.