Woningonderhoud buiten: kalender en tips

Weet je hoelang je dakgoten, het schilderwerk of de voegen meegaan? En wat ze aan onderhoud nodig hebben? Bekijk in ‘ons huisje’ wanneer je wat moet vervangen. En hoe je de buitenkant van je huis goed onderhoudt. Met deze tips vergeet je nooit meer een onderhoudsbeurt. En geniet je langer en meer van je woning.

Woningonderhoud buiten: tips

Met goed onderhoud gaat je huis langer mee. Met deze tips vergeet je nooit meer een onderhoudsbeurt. En weet je wat je kunt doen voor het woningonderhoud buiten. Bekijk welk onderhoud nodig is voor de buitenkant van je huis. Zo geniet je het langst van je woning.

Heb je een plat dak van bitumen of kunststof? Dit gaat circa 30 jaar mee. Een plat dak van rubber moet je na ongeveer 40 jaar vervangen. Controleer 2 keer per jaar of je beschadigingen ziet aan het dak. Vooral de dakranden zijn kwetsbaar. Hier ontstaan snel scheuren of andere gebreken. Kijk ook of het water goed weg kan stromen via de afvoer. Door stilstaand water gaat je dak sneller stuk. Met regelmatig controleren voorkom je lekkage en een dure reparatie.

Bekijk bij een bitumen dak met grind of de grindlaag nog dik genoeg is. Deze moet ongeveer 3 centimeter dik zijn. De grindlaag beschermt het bitumen tegen inwerking van zonlicht. Hierdoor gaat het dak langer mee. Heb je een dak zonder grindbedekking? Maak het dak dan schoon met een bezem en water. Gebruik geen schoonmaak­middelen. Deze kunnen het materiaal van het dak aantasten. Lees meer tips over het onderhoud van je dak.

Keramische dakpannen gaan zo’n 75 jaar mee. Betonnen dakpannen 40 jaar. Om het dak te onderhouden, hoef je er niet altijd op. Kijk regelmatig buiten of er dakpannen scheef liggen. En na elke storm. Laat scheve of kapotte dakpannen op tijd repareren. Zo voorkom je lekkage. Doe dit in ieder geval voor het gaat vriezen. Bij vorst worden lekkages vaak groter. En de schade dus ook. Lees meer tips over het onderhoud van je dak.

Een groen dak gaat lang mee: wel 50 tot 60 jaar. Een groen dak bestaat uit een laag met plantjes die regenwater opvangen. Ook beschermen de plantjes het dak tegen direct zonlicht. De plantenlaag isoleert bovendien. Groendakspecialist Louis Goulmy vertelt je  welke voordelen er nog meer zijn. En waar je op moet letten als je een groen dak wilt laten leggen.

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Verwijder 1 tot 2 keer per jaar het onkruid. Ook moeten de plantjes dan voeding krijgen. Regent het lange tijd niet? Dan moet je je groene dak water geven. Hierdoor drogen de plantjes niet uit.

Een PVC dakgoot gaat ongeveer 25 jaar mee. Zinken dakgoten hoef je pas na 40 jaar te vervangen. Zijn de meeste blaadjes van de bomen gevallen? Controleer aan het einde van de herfst of de dakgoten niet vol blad liggen. En maak de dakgoten goed schoon. Je voorkomt verstopping van de regenafvoer en bijbehorende wateroverlast als je regelmatig je dakgoten schoonmaakt. Of laat schoonmaken.

Zorg ook voor bladvangers in de dakgoot. Hiermee voorkom je dat bladeren in de regenpijp en het riool terecht komen. En daar verstopping veroorzaken. Staan er veel bomen rond je huis? Controleer je dakgoten dan 2 keer per jaar. Lees meer over klusjes in de herfst.

Hoe vaak moet je huis een schilderbeurt hebben? Dat hangt onder andere af van de houtsoort, de ligging van het huis en de kwaliteit van de verf. Gemiddeld moet het houtwerk aan de buitenkant van je huis elke 5 jaar opnieuw geschilderd worden. Controleer na de zomer en winter het houtwerk. Tijdens de zomer en winter slijt het schilderwerk aan de buitenkant van je huis snel. Zie je blaasjes, scheuren of andere slijtage? Dan kan je huis wel een likje verf gebruiken. Wacht er niet te lang mee. Zo voorkom je dat het schilderwerk snel achteruitgaat. En er misschien houtrot ontstaat aan de kozijnen.

Het is lastig te voorspellen hoelang de muren van een huis meegaan. Dit is onder andere afhankelijk van de fundering. En van weersinvloeden. Controleer regelmatig of je scheuren in de muren ziet. En zorg op tijd voor herstel. Je voorkomt hiermee meer schade aan je muren en lekkage.

Het voegwerk heeft regelmatig onderhoud nodig. Na 11 tot 20 jaar kunnen voegen verzwakken of scheuren. Vocht dringt dan gemakkelijk het huis binnen en je kunt lekkage krijgen. Loop 2 keer jaar je muren en voegen na. Kijk of je vochtplekken of scheuren ziet. Laat beschadigingen herstellen voor het gaat vriezen. Door vorst kunnen de beschadigingen groter worden. Lees meer tips over het onderhoud van je muren.

Hoelang kozijnen meegaan hangt af van het materiaal. Hardhouten kozijnen hebben een levensduur van 75 jaar. Kunststof kozijnen gaan 50 jaar mee. En zachthouten kozijnen moeten het snelst vervangen worden: na gemiddeld 20 jaar. Loop 2 keer per jaar je kozijnen en ramen na. Maak ze schoon, hierdoor blijven de kozijnen langer goed. En kijk of je slijtage ziet aan het houtwerk of kitnaden. Zie je blaasjes of scheuren in de verflaag van het houtwerk? Schilder dan het houtwerk. Laat kitnaden op tijd herstellen om vochtproblemen te voorkomen.

Olie 1 keer per jaar het hang- en sluitwerk. En controleer of de ramen nog goed sluiten. Kijk of er een lek zit tussen de lagen van het glas. Dit zie je bijvoorbeeld aan condens tussen de glaslagen. Lees meer over het onderhoud van kozijnen en ramen.

Een houten dakkapel gaat 11 tot 20 jaar mee. En een kunststof dakkapel 21 tot 30 jaar. Onderhoud je dakkapel op dezelfde manier als je kozijnen en ramen. Maak de dakkapel en ramen 2 keer per jaar schoon. Check kitnaden en hang- en sluitwerk. En laat een houten dakkapel elke 4 tot 6 jaar schilderen. Lees meer tips over het onderhoud van je dakkapel.
Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. En de omvormer moet je gemiddeld na 10 tot 12 jaar vervangen. Zonnepanelen hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Je kunt je zonnepanelen wel laten schoonmaken als ze erg vies zijn. Lees meer over het onderhoud van zonnepanelen.