Uzelf of uw medewerker veroorzaakt een ongeluk

Is dat altijd uw verantwoordelijkheid?

Bent u een ondernemer met personeel? Dan bent u aansprakelijk voor de schade van medewerkers en anderen die werkzaam zijn voor uw bedrijf. Dat kunnen ook uitzendkrachten, stagiairs, inleenkrachten, vrijwilligers of zzp’ers zijn. 

‘Als startende ondernemer had ik al meteen een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering’

Veel werkgevers hebben een bedrijfs­aansprakelijk­heids­verzekering. Bedrijfsongevallen, waar u als werkgever aansprakelijk voor bent, vallen onder de dekking van deze verzekering.

Maar deze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert ook de meeste schades die u en uw medewerkers onder werktijd veroorzaken aan anderen. Het is daarom belangrijk dat u als zzp’er of als werkgever niet op zo’n verzekering bezuinigt. Ook niet als startende ondernemer.

De werkgever betaalt bijna altijd

Als werkgever rust op u een zware zorgplicht voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers. Als u zich hieraan niet houdt en uw medewerker overkomt iets, dan komen zowel de letselschade als de materiële schade van de medewerker voor uw rekening. Alleen als u kunt bewijzen dat er bij uw medewerker opzet of bewuste roekeloosheid in het spel is, bent u niet aansprakelijk. De bewijsplicht ligt wel bij u.

Ongeluk tijdens een bedrijfsrit óók verzekeren

Let op: Vaak vallen ongelukken die medewerkers met een auto veroorzaken niet onder de standaard bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Daarom is het aan te raden om ook goed te kijken naar speciale aanvullende zakelijke verzekeringen. Zeker als u of uw medewerkers vaak op de weg zitten, bijvoorbeeld naar afspraken of voor het bezorgen van pakketten.

Een medewerker hoeft niet altijd het ongeluk veroorzaakt te hebben. De fout kan ook bij de andere weggebruiker liggen. In dat geval moet u als werkgever de door de medewerker geleden schade toch betalen. In de meeste gevallen kunt u dit verhalen bij de tegenpartij.

Wilt u compleet inzicht in de meest voorkomende risico’s in uw branche? Bekijk dan onze pagina risico's en oplossingen.