Wet verbetering poortwachter

Medewerker ziek? In deze wet staan uw plichten

Wat houdt de Wet verbetering poortwachter in?

Om langdurig ziekteverzuim bij medewerkers terug te dringen, is de Wet verbetering poortwachter in het leven geroepen. Deze wet verlangt dat u er alles aan doet om uw zieke medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. 

Samen inspannen voor het snel en effectief ingrijpen van verzuim

Het kan gebeuren dat een van uw medewerkers een griepje krijgt. Dat is vervelend, maar te overzien. Moeilijker wordt het als dit verandert in ziekteverzuim voor een langere periode. Bijvoorbeeld door een burn-out of een langdurige ziekte. De Wet verbetering poortwachter komt om de hoek kijken. Deze wet is ingesteld om het aantal langdurig zieke medewerkers terug te dringen. U en uw zieke medewerker moeten zich samen inspannen en een plan van aanpak opstellen. Met als doel: de zieke medewerker weer zo snel mogelijk aan het werk krijgen. 

Stappenplan Wet verbetering poortwachter

Door de Wet verbetering poortwachter heeft u al vanaf de 1e ziektedag verschillende verplichtingen. Zo moet u uw medewerker bijvoorbeeld ziekmelden bij de bedrijfsarts of arbodienst. In ons stappenplan ziet u in één oogopslag welke stappen de Wet verbetering poortwachter van u verlangt. 

Het UWV kan u sancties opleggen

Houdt u zich als werkgever niet aan de stappen? Of voert u ze onvoldoende uit? En is uw medewerker na 104 weken nog ziek? Dan kan UWV een boete opleggen. En moet u mogelijk nog 1 jaar extra loon betalen. Deze boete heet loonsanctie. Voldoet u alsnog aan de verplichtingen? Dan kan deze periode worden verkort. Het UWV beoordeelt de aanvraag alleen wanneer het re-integratieverslag compleet is.

Met onze Verzuimverzekering vangt u kosten op

Is uw medewerker voor langere tijd ziek? Dan bent u dus verplicht om maximaal 104 weken (meestal wordt gesproken van 2 jaar) (een deel van) het loon door te betalen. Met onze Verzuimverzekering vangt u deze kosten op. Wilt u weten welke verzuimverzekering bij uw situatie past? Vraag dan nu gratis het e-zine ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een Verzuimverzekering’ aan bij Centraal Beheer. 

Nieuw: met verzuimhulp kunt u onze dienstverlening bij langdurig verzuim makkelijk proberen

Heeft u op dit moment al een zieke medewerker maar nog geen (verzuim)verzekering van Centraal Beheer? Ook dan kunt u gebruik maken van onze persoonlijke en deskundige aanpak. Zo kunt u ons vragen mee te kijken op het verzuimdossier wat u heeft opgebouwd om te voldoen aan de wet verbetering poortwachter. Voor een vast bedrag geven we ons advies. Bekijk de mogelijkheden van verzuimhulp.