5 tips bij het kiezen van een verzuimverzekering

5 tips bij het kiezen van een verzuimverzekering 

U doet veel om verzuim te voorkomen. Toch kan het gebeuren dat een medewerker tijdelijk niet kan werken.

HR 4 jun 2020 7 minuten

Bescherm uzelf tegen de hoge kosten van verzuim

Met een verzuimverzekering beschermt u zich tegen de hoge kosten van ziek personeel. Dat kan heel prettig zijn. Zeker wanneer u zelf geen of weinig financiële middelen heeft om dit op te vangen. Maar hoe kiest u de juiste verzekering voor uw bedrijf?

5 tips voor een verzuimverzekering

Het ene midden-kleinbedrijf is het andere niet. Dat geldt ook voor verzuimverzekeringen. Bekijk daarom welke verzekering bij uw situatie past. Heeft u voldoende financiële middelen om de reguliere verzuimkosten zelf op te vangen? Dan kunt u denken aan een stop-loss verzuimverzekering waarmee u alleen de calamiteiten verzekert. Als dat niet zo is, dan is het mogelijk voor u verstandiger om een conventionele verzuimverzekering met een eigenrisico in tijd af te sluiten. Voor welke verzekering u ook kiest, u bent verplicht zich aan te sluiten bij een arbodienst. Dit kan ook in combinatie met een verzuimverzekering. In dat geval regelen wij het voor u.
Gemiddeld melden medewerkers in het mkb zich minder vaak ziek (3,8% in de eerste 5 maanden van 2018), maar het ziek zijn duurt wel steeds langer. Zeker als het gaat om psychisch verzuim, zoals bij een burn-out. In 2017 bleven medewerkers met psychische klachten gemiddeld 205 dagen thuis. En dat is behoorlijk duur. Zeker als u zich bedenkt dat loondoorbetaling van een zieke medewerker gemiddeld € 245,- per dag kost. U betaalt daarnaast ook nog kosten voor verzuimbegeleiding, arbodienstverlening en eventuele vervanging. Daarom is het goed om te kijken naar de financiële situatie van uw bedrijf. En naar uw verzuimcijfers. Kunt u de kosten van een zieke medewerker zelf betalen? Of loopt de toekomst van uw bedrijf dan gevaar?
Wanneer u weet wat uw risico’s zijn, is het goed te bedenken welke van deze risico’s u zelf wilt en kunt dragen. Bedenk daarom welk deel van de loondoorbetaling u wilt verzekeren. Volstaat een vergoeding voor het brutoloon? Of heeft u ook een vergoeding nodig voor de werkgeverslasten? Denk hierbij aan pensioenafdrachten of de WW-premie. Maar denk ook na over de eigen risicoperiode. Hierbij geldt: hoe langer deze periode, hoe lager uw premie. Wordt uw medewerker ziek? Dan krijgt u tijdens uw eigenrisicoperiode geen vergoeding van de verzekeraar. U moet dit dan zelf betalen.
De prijs van een verzekering is belangrijk bij de keuze die u maakt. Toch is het goed om ook verder te kijken. Wat krijgt u voor de hoogte van de premie? Zijn de werkgeverslasten en de kosten voor re-integratie inbegrepen? Of worden deze apart berekend? Ook bieden veel verzekeraars een lage instappremie, maar wordt deze soms flink verhoogd na het 1e jaar. Of er wordt een 3-jarig contract geboden met de mogelijkheid om tussentijds de premie te verhogen. Neem daarom de tijd om alle offertes te vergelijken en kijk daarbij ook verder dan het premiepercentage of het totaalbedrag.
U verwacht natuurlijk een goede service bij uw verzuimverzekering. Een eenvoudige verzuimregistratie en snelle ondersteuning zijn daarbij belangrijk. Het is fijn als u snel en goed geholpen wordt wanneer uw medewerker ziek is. En dat de verzuimregistratie vooral niet te veel tijd kost. Dit kan eenvoudig via een online meldloket en de verzuimapp.

Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering

Bij Centraal Beheer zijn duizenden werkgevers met een verzuimverzekering verzekerd tegen o.a. de financiële gevolgen bij ziekte. In het e-zine 'Eerste hulp bij het afsluiten van een verzuimverzekering' geven wij u informatie en tips over wat wel en wat niet te verzekeren bij verzuim.