Man in kantooromgeving

Verduurzamen: wat levert het op?

Kosten en opbreng­sten

Zonne­panelen en isolatie

Wilt u bij de verbouwing ook verduurzamen? Het kan onder andere met zonne­panelen en isolatie. Wat kosten deze maatregelen en wat leveren ze op?

De kosten van zonne­panelen

Ron Wansink, directeur van Zon Advies Nederland: ‘Iedere woning en situatie is natuurlijk anders. Er zijn verschillende soorten panelen, met verschillende prijzen. Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe hoger de prijs. Het wekt dan ook meer stroom op.’

Verder wordt de totale prijs onder andere bepaald door:

  • Het aantal panelen
  • Installatie­materiaal
  • Installatie­kosten
  • Kosten voor de omvormer

Deze kosten verschillen per aanbieder.

De opbrengst van zonne­panelen

Zonne­panelen geven direct resultaat. Het maandbedrag voor uw energie­verbruik kan omlaag zodra ze geplaatst zijn. Dat is best fijn, zo net na een verbouwing. Ron Wansink: ‘U kunt uw energie­rekening meteen verlagen. Uw investering in zonnepanelen verdient u gemiddeld binnen 6 tot 7 jaar terug.’ Zonne­panelen gaan zeker 25 jaar mee.

Belasting en subsidies voor zonne­panelen

Stel, u gaat de zolder verbouwen. Een extra slaapkamer erbij. Wilt u naast die nieuwe dakkapel ook zonne­panelen op het dak plaatsen? Bekijk alvast hoe het zit met de belastingen en subsidie.
Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. De stroom die u niet gebruikt, levert u terug aan het energiebedrijf. Daarom ziet de Belastingdienst u als kleine ondernemer. En als ‘ondernemer in zonne-energie’ betaalt u geen btw over de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Om dit terug te krijgen moet u zich aanmelden bij de Belastingdienst. De leverancier van uw zonne­panelen kan hier vaak bij helpen.
  • Blijft er stroom over? U krijgt er dezelfde prijs voor terug als die u zelf betaalt. Dat heet salderen. Er is wel een maximum voor. Daarna krijgt u minder voor deze stroom. Uw energie­bedrijf kan u daarover meer vertellen.
  • De regels over saldering gaan wel veranderen. Dat is goed om te weten als u uw verbouwplan maakt. Of als u delen ervan toch moet uitstellen. Vanaf 2023 krijgt u minder geld terug voor de stroom die u zelf niet gebruikt.

Vindt u het ingewikkeld? Vraag gerust om tips bij de leverancier van uw zonne­panelen. Die heeft hier elke dag mee te maken.

U heeft weinig omkijken naar de zonne­panelen. Dat scheelt: hoeft u het dak niet op. Als de opbrengst terugloopt is het slim om ze te laten nakijken. En gaat er iets stuk, dan heeft u vaak jarenlange garantie van de installateur.

Vanaf mei 2020 is er een keurings­standaard voor de inspectie van zonne­panelen. Dit heet een SCIOS Scope 12 inspectie. Hiermee kan een professioneel installateur aantonen dat de installatie goed is aangebracht. Het kan dus handig zijn om hiernaar te kijken voordat u een aanbieder kiest.
Controleer voor u begint met verbouwen of uw Opstalverzekering bij uw plannen past. Ook als u nieuwe zonne­panelen krijgt. In de Opstalverzekering van Centraal Beheer zijn ze gewoon meeverzekerd.
We hebben het hierboven over de aankoop van zonne­panelen. Maar ze zijn ook te huur. Meestal betaalt u een vast bedrag per maand. Kijk van tevoren goed of de voorwaarden en kosten bij uw wensen passen.

De kosten van isolatie

Ook met isolatie bespaart u op de energierekening. Jelle de Haan, bedrijfsleider van Takkenkamp Isolatie: ‘De meest gekozen vorm van isolatie is spouwmuur­isolatie. De kosten voor isolatie verschillen per type huis. Van rijtjeswoning naar 2-onder-1-kap kunt u bedragen van € 850,- tot € 1.800.- verwachten.’

Voor vloerisolatie moet u denken aan bedragen van € 1.500,- tot € 2.200,-. Dakisolatie vraagt een grotere investering. Het is meer werk en de oppervlakte is vaak groter dan van een vloer of muur.

Wat levert isolatie op?

Jelle de Haan: ‘Iedere situatie is anders. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel u bespaart als u uw huis beter isoleert. Voor spouwmuur­isolatie is dat meestal tussen de € 15,- en € 30,- per maand. U verdient de kosten dan in 3 tot 6 jaar terug.’ Voor dak- en vloerisolatie is de terugverdien­tijd vaak iets langer.

2 of meer isolatiemaatregelen: subsidie

Kiest u voor verschillende vormen van isolatie? Vanaf 2 maatregelen kunt u subsidie aanvragen. Dat kan isolatie van uw vloer, muur of dak zijn. Maar ook energie­besparend glas.

Bereken zelf uw kosten en besparing

Met de Woonscan krijgt u een berekening voor zonnepanelen, vloer-, dak- en spouwmuur­isolatie. Ziet u gelijk wat uw verbouwing extra kost. En binnen hoeveel tijd u dit terug kunt verdienen. De scan ‘ziet’ eerdere verbouwingen niet. Daardoor kan de uitkomst wat afwijken. Zie het als een schatting, de vakmensen voor zonne­panelen en isolatie kunnen advies op maat geven.
Scan uw huis