Kosten en opbrengst zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een flinke investering. Het is dan ook logisch dat je eerst wil weten of zonnepanelen in jouw situatie rendabel zijn en dus voldoende opleveren. We vertellen je graag meer over de kosten van zonnepanelen, wat ze opleveren en wat de terugverdientijd is van zonnepanelen.
16 jul 2021 3 minuten

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen hangen af van je persoonlijke situatie. Zo zijn er verschillende soorten zonnepanelen te krijgen voor verschillende prijzen. Hoe meer vermogen een zonnepaneel heeft, hoe hoger de prijs. Maar ook het aantal zonnepanelen dat je wilt laten leggen, bepaalt de prijs. Wel geldt dat hoe meer zonnepanelen je legt, hoe goedkoper de prijs per zonnepaneel wordt. Dit komt omdat je maar 1 keer voor het systeem en de installatie betaalt. Gemiddeld kost een systeem van 10 zonnepanelen tussen de € 4.500,- en € 6.200,- inclusief installatie.

Wat leveren zonnepanelen op?

De opbrengst van je zonnepanelen hangt ook af van jouw situatie. Zoals het aantal zonnepanelen dat je laat leggen, het vermogen van die zonnepanelen en de ligging. Volgens Milieu Centraal profiteer je met zonnepanelen van een gemiddeld rendement van maar liefst 4%. Dat is veel hoger dan de rentepercentages op de spaarrekening bij de bank.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Doordat zonnepanelen een direct effect hebben op je energiekosten, verdien je de investering van jouw zonnepanelen uiteindelijk terug. Hoe lang het duurt totdat je jouw investering terugverdient noemen we de terugverdientijd. Gemiddeld verdien je een systeem van 10 zonnepanelen terug in 6 jaar.

Bekijk jouw situatie

Wil je weten wat zonnepanelen kosten en opleveren in jouw situatie? Maak een inschatting met onze dakscan of vraag het de adviseur tijdens een adviesgesprek.

Sinds januari 2023 betaal je geen btw meer over zonnepanelen. Je hoeft de btw dus niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat betekent ook dat de 21% die eerst nog bovenop de prijs werd gerekend, nu geen onderdeel meer is van je investering. Voor zonnepanelen die je aanschafte in 2022 of daarvoor kun je nog wel de btw terugvragen bij de Belastingdienst.

Wekken jouw zonnepanelen meer stroom op dan je verbruikt? Dan lever je deze stroom via je energieleverancier terug aan het elektriciteitsnet. Dit noemen we salderen. Met de salderingsregeling krijg je van jouw energieleverancier een bedrag voor de stroom die je terug levert. Deze regels gaan veranderen. Vanaf 2025 bouwt de overheid de salderingsregeling af. Je krijgt dan elk jaar iets minder geld voor de stroom die je terug levert.

Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie meer. Wel geven sommige gemeenten nog subsidie. Het is dus afhankelijk van waar je woont of je hier gebruik van kunt maken.

Als je via jouw gemeente niet in aanmerking komt voor subsidie, kun je ook gebruik maken van de energiebespaarlening om je zonnepanelen aan te schaffen. Met deze lening kun je tegen een vrij lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen. Veel gemeentes hebben ook initiatieven voor een duurzaamheidslening. Lees hier meer over de energiebespaarlening.

De levensduur van zonnepanelen

Je kunt uiteraard ook genieten van de voordelen van zonnepanelen nadat je de investering hebt terugverdiend. Zonnepanelen hebben namelijk een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Dat maakt zonnepanelen een interessante investering, helemaal met de huidige energieprijzen.

Zonnepanelen voor je VvE

Woon je in een appartement en ben je lid van een VvE? Ook daar helpen we je bij. Ontdek de mogelijkheden voor zonnepanelen met een VvE.

Weten wat zonnepanelen je opleveren?

Wil je weten wat zonnepanelen je opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op jouw dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.