Met zonnepanelen uw elektrische auto opladen

Heeft u zonnepanelen en een elektrische auto? Dan is een laadpaal voor thuis een goede investering. U kunt dan uw elektrische auto opladen met uw eigen opgewekte stroom. Elektrisch rijden wordt zo wel heel voordelig. Bovendien draagt u een steentje bij aan een groenere wereld. En wie wil dat nou niet?

Rijden op zonne-energie

Een elektrische auto is in gebruik natuurlijk al een stuk duurzamer en goedkoper dan een auto op diesel of benzine. Maar als u echt voordelig wilt rijden, kunt u uw auto (gedeeltelijk) opladen met uw eigen zonnepanelen. Het enige dat u hiervoor nodig heeft, is een oprit en een eigen laadpaal. Zo kunt u makkelijk en voordelig thuis uw auto opladen. 

Een slimme laadpaal

Met zonnepanelen kunt u het beste kiezen voor een slimme laadpaal. Bij een slimme laadpaal kunt u aangeven wanneer de auto opgeladen moet zijn. Vervolgens checkt de laadpaal of en wanneer er zonnestroom aanwezig is. Op die momenten wordt uw auto opgeladen. Heeft u meer stroom nodig? Of schijnt de zon niet meer? De laadpaal laadt dan zo voordelig mogelijk uw auto op, bijvoorbeeld ’s nachts tijdens daluren.

Slimme laadpalen bieden vaak ook dynamic load balancing. Dit is een techniek waarbij de laadpaal zich aanpast aan het stroomverbruik in uw huis. Dat is handig als u veel andere elektrische apparaten heeft. De laadpaal grijpt dan automatisch in als er te veel stroom wordt gebruikt. Er gaat dan even minder stroom naar bijvoorbeeld uw laadpaal. Zo raakt uw stroomnetwerk niet overbelast en blijven andere elektrische apparaten werken. 

Een rekenvoorbeeld

Opgewekte energie zelf gebruiken

Heeft u zonnepanelen, dan maakt u waarschijnlijk gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat u de zonne-energie die u niet gebruikt, verkoopt aan uw energieleverancier. Daar krijgt u hetzelfde bedrag voor als het bedrag dat u betaalt voor de stroom die u koopt van het energiebedrijf. Aan het eind van het jaar verrekent uw energieleverancier de teruggeleverde stroom met uw verbruik.

Vanaf 2025 is de overheid van plan om deze regeling af te bouwen. Het wordt dan steeds voordeliger om uw opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Een bidirectionele laadpaal kan dan een uitkomst zijn. Met bidirectioneel laden gebruikt u uw elektrische auto als thuisbatterij. U kunt dan de energie in de accu van uw auto gebruiken om bijvoorbeeld de lichten in huis aan te doen. Let wel op dat niet iedere elektrische auto hier geschikt voor is.

Eigen zonne-energie opslaan

Het wordt steeds aantrekkelijker om uw zonne-energie zelf te gebruiken. Gelukkig komen er ook steeds meer mogelijkheden om uw energie in of bij uw huis op te slaan. Die technologie bestaat al, maar is nu nog behoorlijk prijzig. Over een aantal jaar zal een eigen energieopslag (bijvoorbeeld een thuisbatterij) waarschijnlijk een stuk voordeliger zijn.

Meer weten over een laadpaal voor thuis?

Rijdt u elektrisch en heeft u een eigen oprit? Dan is een laadpaal voor thuis handig en voordelig. Onze partner 50five geeft u persoonlijk en vrijblijvend advies op basis van uw wensen en woonsituatie. Zodat u binnenkort gemakkelijk en voordelig vanuit huis kunt laden.