Met zonnepanelen je elektrische auto opladen

Heb je zonnepanelen en een elektrische auto? Dan is een laadpaal voor thuis een goede investering. Je kunt dan je elektrische auto opladen met je eigen opgewekte stroom. Elektrisch rijden wordt zo wel heel voordelig. Bovendien draag je een steentje bij aan een groenere wereld. En wie wil dat nou niet?

Rijden op zonne-energie

Een elektrische auto is in gebruik natuurlijk al een stuk duurzamer en goedkoper dan een auto op diesel of benzine. Maar als je echt voordelig wilt rijden, kun je je auto (gedeeltelijk) opladen met je eigen zonnepanelen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een oprit en een eigen laadpaal. Zo kun je makkelijk en voordelig thuis je auto opladen. 

Een slimme laadpaal

Met zonnepanelen kun je het beste kiezen voor een slimme laadpaal. Bij een slimme laadpaal kun je aangeven wanneer de auto opgeladen moet zijn. Vervolgens checkt de laadpaal of en wanneer er zonnestroom aanwezig is. Op die momenten wordt je auto opgeladen. Heb je meer stroom nodig? Of schijnt de zon niet meer? De laadpaal laadt dan zo voordelig mogelijk je auto op, bijvoorbeeld ’s nachts tijdens daluren.

Slimme laadpalen bieden vaak ook dynamic load balancing. Dit is een techniek waarbij de laadpaal zich aanpast aan het stroomverbruik in je huis. Dat is handig als je veel andere elektrische apparaten hebt. De laadpaal grijpt dan automatisch in als er te veel stroom wordt gebruikt. Er gaat dan even minder stroom naar bijvoorbeeld je laadpaal. Zo raakt je stroomnetwerk niet overbelast en blijven andere elektrische apparaten werken. 

Een rekenvoorbeeld

Opgewekte energie zelf gebruiken

Heb je zonnepanelen, dan maak je waarschijnlijk gebruik van de salderingsregeling. Dat betekent dat je de zonne-energie die je niet gebruikt, verkoopt aan je energieleverancier. Daar krijg je hetzelfde bedrag voor als het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je koopt van het energiebedrijf. Aan het eind van het jaar verrekent je energieleverancier de teruggeleverde stroom met je verbruik.

Vanaf 2025 is de overheid van plan om deze regeling af te bouwen. Het wordt dan steeds voordeliger om je opgewekte zonne-energie zelf te gebruiken. Een bidirectionele laadpaal kan dan een uitkomst zijn. Met bidirectioneel laden gebruik je je elektrische auto als thuisbatterij. Je kunt dan de energie in de accu van je auto gebruiken om bijvoorbeeld de lichten in huis aan te doen. Let wel op dat niet iedere elektrische auto hier geschikt voor is.

Eigen zonne-energie opslaan

Het wordt steeds aantrekkelijker om je zonne-energie zelf te gebruiken. Gelukkig komen er ook steeds meer mogelijkheden om je energie in of bij je huis op te slaan. Die technologie bestaat al, maar is nu nog behoorlijk prijzig. Over een aantal jaar zal een eigen energieopslag (bijvoorbeeld een thuisbatterij) waarschijnlijk een stuk voordeliger zijn.