Wat kost een laadpaal voor thuis?

Uw elektrische auto opladen is het makkelijkst met een laadpaal voor thuis. U heeft altijd plek om uw auto op te laden. Én thuis laden is vaak goedkoper dan openbaar laden. Maar hoeveel kost een laadpaal? Wij zetten het op een rij: van installeren tot laden.

De laadpaal of wandlader thuis

Als u een garage of oprit bij uw huis heeft, kunt u een laadpaal laten plaatsen. Gemiddeld betaalt u tussen de € 500,- en € 1.200,-. voor een eigen laadpaal of wandlader. Dat zijn de kosten van de laadpaal of wandlader, exclusief installatie en het aanpassen van de meterkast. Laadpalen met een hoog vermogen (meer dan 11 kW) laden sneller, maar zijn soms ook duurder.

U kunt ook een slimme laadpaal nemen met Dynamic Load Balancing. Uw laadpaal houdt dan onder meer rekening met het energieverbruik van andere apparaten in huis. Zo verlaagt u de energiekosten en voorkomt u overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Hartstikke handig natuurlijk, maar houd er wel rekening mee dat deze laadpalen iets duurder zijn. Al kan een slimme laadpaal in veel gevallen gecombineerd worden met zonnepanelen, waardoor u uiteindelijk weer geld bespaart.

De installatie van de laadpaal thuis

Heeft u eenmaal een laadpaal uitgekozen, dan is het tijd voor de installatie. Gemiddeld kunt u bedragen van € 500,- tot € 2.000,- verwachten voor het installeren van een eigen laadpaal. De precieze kosten verschillen van situatie tot situatie. U moet in ieder geval rekening houden met de volgende factoren:
Hoe verder de laadpaal van de meterkast staat, hoe meer graafwerk de installateur moet doen om de kabels aan te leggen. Uw laadpaal zal dan duurder zijn om te installeren. Hangt de laadpaal aan de muur dichtbij de meterkast? Dan zijn er vrijwel geen graafwerkzaamheden nodig. Uw installatiekosten zijn dan lager.
Voor het installeren van een laadpaal moeten er aanpassingen worden gedaan in uw meterkast. Zo heeft u een aparte stroomgroep nodig, met een eigen zekering. Dat is brandveilig en zorgt ervoor dat de stoppen niet doorslaan. Daarnaast moet u kijken of uw meterkast een 1- of 3-faseaansluiting heeft. Met een 3-faseaansluiting kunt u uw auto sneller opladen. Heeft u een 1-faseaansluiting? Dan kunt u uw meterkast laten verzwaren naar een 3-faseaansluiting.

Kosten voor thuisladen

Thuis opladen is vaak voordeliger dan opladen bij een openbare laadpaal. Met een eigen laadpaal, betaalt u alleen het tarief van uw energieleverancier. Heeft u een vast energiecontact van voor oktober 2021? Dan zit u goed. U betaalt dan gemiddeld tussen de € 0,21 en € 0,35 per kWh. Heeft u later een energiecontract afgesloten dan betaalt u vaak een hoger bedrag. Gebruikt u veel stroom van uw eigen zonnepanelen? Dan bent u vaak goedkoper uit.

Wanneer u in het openbaar gaat opladen, betaalt u gemiddeld volgens Milieu Centraal 36 cent per kWh. Bij een snellader is dat gemiddeld nu ruim boven de € 0,60 per kWh. Bij openbaar laden moet u ook rekening houden met extra kosten. Denk aan:

  • Abonnementskosten: Gemiddeld betaalt u tussen de € 3,- en € 7,- per maand. Moet u vaak bij een openbare laadpaal opladen? Kies dan voor een betaald abonnement waarbij u geen starttarief hoeft te betalen.
  • Starttarief: De prijzen liggen tussen de € 0,26 tot € 0,36 per sessie. Een starttarief is niet altijd van toepassing. Meestal betaalt u dit als u geen abonnement heeft of op een drukke locatie oplaadt.
  • Tarief per tijdseenheid of tarief voor onbeperkt gebruik. Dit om te voorkomen dat sommige plekken te lang bezet blijven.

Een rekenvoorbeeld

Meer weten over een laadpaal voor thuis?

Rijdt u elektrisch en heeft u een eigen oprit? Dan is een laadpaal voor thuis handig en voordelig. Onze partner 50five geeft u persoonlijk en vrijblijvend advies op basis van uw wensen en woonsituatie. Zodat u binnenkort gemakkelijk en voordelig vanuit huis kunt laden.