Zonnepanelen op een dakkapel

Zonnepanelen op een dakkapel. Is de constructie daarop berekend? Of neem je als eigenaar een risico? Wij leggen het uit en zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel

Wil je een nieuwe dakkapel en denk je eraan om zonnepanelen te laten plaatsen? Houd dan rekening met de draagconstructie van de dakkapel. En het extra gewicht van de zonnepanelen. Je leverancier kan je hierbij adviseren. Zo weet je zeker dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen aan kan.

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden? Op deze vraag kunnen we dus geen simpel ja of nee antwoord geven. Maar we zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen

  • Zonnepanelen op een dakkapel zijn minder zichtbaar. Dat staat misschien mooier dan wanneer je dak vol ligt met zonnepanelen.
  • Ook met een kleine installatie, zoals op je dakkapel, bespaar je op de energierekening.
  • Ook zonnepanelen op een dakkapel verhogen het energielabel en de waarde van je woning. Dat maakt je woning aantrekkelijker bij de verkoop.
  • Je kunt op verschillende manieren financiële steun krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld met een subsidie of duurzaamheidslening.
  • Dakkapellen worden vaak gebruikt om aan het totale verbruik te komen. Naast panelen op je schuine of platte dak, kun je met extra panelen op je dakkapel dus meer zonne-energie opwekken.
  • Vaak kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden zonder (omgevings-)vergunning.

Nadelen

  • Wil je zonnepanelen op een bestaande dakkapel? Dan is de kans groot dat deze constructie het gewicht niet aan kan. Veel dakkapellen zijn niet gebouwd om het gewicht van de zonnepanelen én ballast te dragen.
  • Als je de dakkapel te zwaar belast, loop je risico op verzakking, lekkage en schade aan de zonnepanelen.
  • Woon je op een plek waar het hard waait? Dan is meer ballast nodig. Een dakkapel is dan minder geschikt voor zonnepanelen.
  • Hoe meer zonnepanelen, hoe goedkoper de prijs per paneel. Voor een dakkapel heb je minder ruimte voor zonnepanelen dan wanneer je (een gedeelte van) je dak doet.

Zonnepanelen: ook op je dakkapel verzekerd

Bij de meeste verzekeringen zijn zonnepanelen verzekerd via je Opstalverzekering. Het is belangrijk dat de constructie goed is, want schade als gevolg van constructiefouten is vaak niet meeverzekerd. Check bij je verzekeraar de precieze voorwaarden.

Interesse in zonnepanelen?

Wil je weten wat zonnepanelen je opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.
Ontdek binnen 1 minuut wat je kunt besparen.