Zonnepanelen op een dakkapel

Zonnepanelen op een dakkapel. Is de constructie daarop berekend? Of neemt u als eigenaar een risico? Wij leggen het uit en zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel

Wilt u een nieuwe dakkapel en denkt u eraan om zonnepanelen te laten plaatsen? Houd dan rekening met de draagconstructie van de dakkapel. En het extra gewicht van de zonnepanelen. Uw leverancier kan u hierbij adviseren. Zo weet u zeker dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen aan kan.

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel

Kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaats worden? Op deze vraag kunnen we dus geen simpel ja of nee antwoord geven. Maar we zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Voordelen

  • Zonnepanelen op een dakkapel zijn minder zichtbaar. Dat staat misschien mooier dan wanneer uw dak vol ligt met zonnepanelen.
  • Ook met een kleine installatie, zoals op uw dakkapel, bespaart u op de energierekening.
  • Ook zonnepanelen op een dakkapel verhogen het energielabel en de waarde van uw woning. Dat maakt uw woning aantrekkelijker bij de verkoop.
  • U kunt op verschillende manieren financiële steun krijgen voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld met een subsidie of duurzaamheidslening.
  • Dakkapellen worden vaak gebruikt om aan het totale verbruik te komen. Naast panelen op uw schuine of platte dak, kunt u met extra panelen op uw dakkapel dus meer zonne-energie opwekken.
  • Vaak kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden zonder (omgevings-)vergunning.

Nadelen

  • Wilt u zonnepanelen op een bestaande dakkapel? Dan is de kans groot dat deze constructie het gewicht niet aan kan. Veel dakkapellen zijn niet gebouwd om het gewicht van de zonnepanelen én ballast te dragen.
  • Als u de dakkapel te zwaar belast, loopt u risico op verzakking, lekkage en schade aan de zonnepanelen.
  • Woont u op een plek waar het hard waait? Dan is meer ballast nodig. Een dakkapel is dan minder geschikt voor zonnepanelen.
  • Hoe meer zonnepanelen, hoe goedkoper de prijs per paneel. Voor een dakkapel heeft u minder ruimte voor zonnepanelen dan wanneer u (een gedeelte van) uw dak doet.

Zonnepanelen: ook op uw dakkapel verzekerd

Bij de meeste verzekeringen zijn zonnepanelen verzekerd via uw Opstalverzekering. Het is belangrijk dat de constructie goed is, want schade als gevolg van constructiefouten is vaak niet meeverzekerd. Check bij uw verzekeraar de precieze voorwaarden.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u weten wat zonnepanelen u opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor u uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past, hoeveel stroom u kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.
Ontdek binnen 1 minuut wat u kunt besparen.