Zonnepanelen op een plat dak

Heb je een plat dak? Het is bijna altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Let daarbij wel op een aantal belangrijke zaken. Bekijk hoe het zit.

De ligging van het platte dak

Zonnepanelen kun je plaatsen op het platte dak van je huis, garage of schuur. De ligging van het dak is daarbij minder belangrijk, want op een plat dak kun je de panelen naar het zuiden richten. Daar krijgen ze de meeste zon. Het is wel belangrijk dat het dak en de dakbedekking in goede staat zijn. En dat er voldoende ruimte is voor de panelen. 

Let op schaduw

Kijk naar eventuele schaduw op je dak. Van bomen, een schoorsteen, dakkapel of andere gebouwen. Ligt je dak gedeeltelijk in de schaduw? Zelfs dan zijn er vaak passende oplossingen. Met kleine systemen achter je zonnepaneel, zoals een micro-omvormer, kun je toch een goede opbrengst behalen.

De juiste hellingshoek

Op platte daken bevestigen de installateurs de zonnepanelen op een onderstel. Dit is een lichtgewicht aluminium montageframe. De zonnepanelen liggen dan in een hellingshoek van zo’n 13 graden. Er moet altijd genoeg ruimte tussen de rijen zonnepanelen zijn. Zo voorkom je schaduw van de voorste zonnepanelen op de achterste panelen.

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

  • Op een plat dak is meestal veel vrijheid om de zonnepanelen zo ideaal mogelijk neer te leggen. Dit is gunstig voor de opbrengst. En dus ook voor de terugverdientijd van de zonnepanelen.
  • Bij een plat dak kunnen de panelen bijna altijd naar het zuiden gericht worden. Zodat er veel zon op de panelen valt.
  • Zonnepanelen op een plat dak zijn vrijwel onzichtbaar. Het maakt dus niet zoveel uit hoe de panelen eruit zien. Daarom zijn ook goedkopere, minder mooie panelen geschikt voor op een plat dak.
  • De panelen liggen op een onderstel. De hellingshoek van dit onderstel draagt bij aan een ideale opbrengst.
  • Zonnepanelen op een plat dak zijn goed te combineren met een groen dak. En een groen dak verhoogt de opbrengst van de panelen.
  • Makkelijk te installeren: op platte daken hoeft er niet geboord te worden in je dak.

Nadelen van zonnepanelen op een plat dak

  • De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn iets hoger. Op een plat dak liggen de zonnepanelen namelijk op een aluminium onderstel. En dat kost geld. Bij een schuin dak is een onderstel niet nodig.
  • Een plat dak heeft meestal minder oppervlakte dan een schuin dak. Daardoor passen er minder panelen op een dak.
  • Er moet voldoende afstand zijn tussen de rijen zonnepanelen. Zodat de zonnepanelen niet in elkaars schaduw staan. Dit zorgt voor een betere opbrengst. Maar daardoor passen er ook minder panelen op het dak.

Interesse in zonnepanelen?

Wil je weten wat zonnepanelen je opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.
Ontdek binnen 1 minuut wat je kunt besparen.