Zonnepanelen op een plat dak

Heeft u een plat dak? Het is bijna altijd mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Let daarbij wel op een aantal belangrijke zaken. Bekijk hoe het zit.

De ligging van het platte dak

Zonnepanelen kunt u plaatsen op het platte dak van uw huis, garage of schuur. De ligging van het dak is daarbij minder belangrijk, want op een plat dak kunt u de panelen naar het zuiden richten. Daar krijgen ze de meeste zon. Het is wel belangrijk dat het dak en de dakbedekking in goede staat zijn. En dat er voldoende ruimte is voor de panelen. 

Let op schaduw

Kijk naar eventuele schaduw op uw dak. Van bomen, een schoorsteen, dakkapel of andere gebouwen. Ligt uw dak gedeeltelijk in de schaduw? Zelfs dan zijn er vaak passende oplossingen. Met kleine systemen achter uw zonnepaneel, zoals een power-optimizer of een micro-omvormer, kunt u toch een goede opbrengt behalen.

De juiste hellingshoek

Op platte daken bevestigen de installateurs de zonnepanelen op een onderstel. Dit is een lichtgewicht aluminium montageframe. De zonnepanelen liggen dan in een hellingshoek van zo’n 13 graden. En kunnen zowel liggend als staand geplaatst worden in iedere richting. Er moet wel altijd genoeg ruimte tussen de rijen zonnepanelen zijn. Zo voorkomt u schaduw van de voorste zonnepanelen op de achterste panelen.

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak

  • Op een plat dak is meestal veel vrijheid om de zonnepanelen zo ideaal mogelijk neer te leggen. Dit is gunstig voor de opbrengst. En dus ook voor de terugverdientijd van de zonnepanelen.
  • Bij een plat dak kunnen de panelen bijna altijd naar het zuiden gericht worden. Zodat er veel zon op de panelen valt.
  • Zonnepanelen op een plat dak zijn vrijwel onzichtbaar. Het maakt dus niet zoveel uit hoe de panelen eruit zien. Daarom zijn ook goedkopere, minder mooie panelen geschikt voor op een plat dak.
  • De panelen liggen op een onderstel. De hellingshoek van dit onderstel draagt bij aan een ideale opbrengst.
  • Zonnepanelen op een plat dak zijn goed te combineren met een groen dak. En een groen dak verhoogt de opbrengst van de panelen.
  • Makkelijk te installeren: op platte daken hoeft er niet geboord te worden in uw dak.

Nadelen van zonnepanelen op een plat dak

  • De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn iets hoger. Op een plat dak liggen de zonnepanelen namelijk op een aluminium onderstel. En dat kost geld. Bij een schuin dak is een onderstel niet nodig.
  • Een plat dak heeft meestal minder oppervlakte dan een schuin dak. Daardoor passen er minder panelen op een dak.
  • Er moet voldoende afstand zijn tussen de rijen zonnepanelen. Zodat de zonnepanelen niet in elkaars schaduw staan. Dit zorgt voor een betere opbrengst. Maar daardoor passen er ook minder panelen op het dak.

Interesse in zonnepanelen?

Wilt u weten wat zonnepanelen u opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor u uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op uw dak past, hoeveel stroom u kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.
Ontdek binnen 1 minuut wat u kunt besparen.