Zonnepanelen op je schuine dak

In de meeste gevallen is een schuin dak ideaal voor zonnepanelen. Het dak heeft namelijk altijd een helling en vaak 2 schuine kanten. Daardoor is er altijd wel een kant waar de zon op schijnt.

De ideale richting

Een dak op het zuiden levert vaak de meeste zonne-energie op. Is je dak op het oosten en het westen gericht? Ook dan kunnen zonnepanelen voldoende opleveren met panelen aan beide kanten. Zodat zowel in de middag als in de ochtend de zon op het dak schijnt.

Genoeg ruimte én in goede staat

Om zonnepanelen op je dak te installeren, is het belangrijk dat de dakbedekking in goede staat is. Én dat er genoeg ruimte is voor de zonnepanelen. Als er een schoorsteen of dakkapel op je woning zit, heb je vaak minder ruimte voor panelen. Benieuwd wat er mogelijk is voor jouw woning? Via onze dakscan krijgt je meteen advies op maat.

Voordelen

  • Er passen veel zonnepanelen op een schuin dak. Je hoeft geen rekening te houden met de andere panelen die schaduw op het dak werpen. Bij een plat dak moet dat wel.
  • Panelen op een schuin dak naar het zuiden geven vaak de hoogste opbrengst. Maar ook zonnepanelen op een dak naar het westen en oosten zijn een goede investering.
  • De zonnepanelen zijn makkelijk te installeren. De panelen worden zonder te boren gemonteerd. Met een managehaak en aluminium montagerail.
  • Zonnepanelen op een schuin dak zijn goedkoper dan zonnepanelen op een plat dak. Dat komt omdat er geen onderstel nodig is.

Nadelen

  • Je bent afhankelijk van de richting waarop het dak is gericht. Als het dak op het zuidoosten of zuidwesten is gericht, is de opbrengst ongeveer 10 tot 15 procent minder. Nog steeds zijn zonnepanelen dan een zinvolle investering.
  • De zonnepanelen op je dak zijn vanaf beneden te zien. Let dus bij het uitzoeken van de panelen op de kleur en het design.
  • Het dak kan gedeeltelijk in de schaduw liggen door bomen, een dakkapel, schoorsteen of andere gebouwen. Toch zijn er oplossingen om een goede stroomopbrengst te halen. Maak een afspraak met de adviseur voor een advies voor jouw persoonlijke situatie en wensen.

Installeren zonder te boren

Vaak installeren monteurs zonnepanelen op een schuin dak zonder te boren. Bij een schuin dak monteren zij de zonnepanelen bovenop uw dakpannen. Hiervoor gebruiken ze een montagehaak en aluminium montagerail. Met dit systeem hoeft er niet in de dakpannen of het dak geboord te worden.

Interesse in zonnepanelen? 

Wil je weten wat zonnepanelen je opleveren? Met onze dakscan rekenen we dat zo voor je uit. Wij maken een schatting van het aantal zonnepanelen dat op je dak past, hoeveel stroom je kunt opwekken en wat de totale kosten zijn.
Ontdek binnen 1 minuut wat je kunt besparen.