Vrouw met rugzak in hotelkamer

Bedwantsen: een ongewenst vakantiesouvenir

Na een lange reis komt u aan op uw hotelkamer. U ploft op bed. Wat u nog niet weet is dat u niet alleen bent. De volgende dag ontdekt u wie uw kamergenoten zijn: bedwantsen. En ze lieten een vervelende verrassing achter...

Thuis 31 jul 2018 2 minuten

Gebeten door een bedwants?

Bedwantsen houden van mensen, vleermuizen en vogels. Ze drinken hun bloed. Een beet van een bedwants is ongevaarlijk, maar veroorzaakt kleine jeukende bultjes. De beten lijken op muggenbulten. Het verschil is dat een beet van de bedwants zich verspreidt. Probeer vooral niet te krabben. Dan wordt de jeuk erger. De bultjes verdwijnen vanzelf.

Ongewenste verstekelingen

Bedwantsen zijn echte wereldreizigers. Ze laten zich makkelijk meenemen van het hotel naar uw huis. Ook zitten ze vaak op tweedehands meubels en spullen. Een bedwants laat donkere vlekjes achter. Dit is opgedroogd bloed. U vindt de vlekjes langs naden van het matras. Maar ook achter het hoofdbord, in de gordijnen of de naden van een stoel.

Wat te doen tegen bedwantsen

8 tips om bedwantsen te bestrijden

In hotels en hostels komen vaak bedwantsen voor. Voorkom dat ze in uw koffer of rugzak kruipen. Leg deze daarom niet op uw hotelbed. Leg ook uw kleren niet op het bed. En komt u thuis? Was dan al uw spullen. Ook kleding die u niet heeft gedragen.

Stop uw kleren in de wasmachine. Was als het kan alles op minimaal 50 graden. Bedwantsen kunnen niet tegen de warmte. Is het wasje gedraaid? Ze spoelen meteen met het sop weg.

Bedwantsen gaan dood wanneer u ze in de diepvries stopt. Doe bijvoorbeeld uw dekbed en kussens in een plastic zak. Stop deze daarna een dagje in de vriezer. Klop uw spullen vervolgens buiten uit.

Doe uw matras in een speciale hoes. Zo zorgt u dat bedwantsen stikken. Maar let op: bedwantsen hebben een lange adem. U moet de hoes minimaal 400 dagen om het matras laten zitten. Dan pas zijn alle bedwantsen dood.

Bedwantsen en hun eitjes zijn niet dol op de sauna. Daarom is het verstandig om uw huis een flinke stoombeurt te geven. Bij doe-het-zelfzaken huurt u een stoomreiniger. Spuit de stoom in alle hoeken en naden. De hete stoom doodt de bedwantsen. Vergeet niet achter het bed te stomen. En stoom ook in kieren van houten kozijnen en de balken op het plafond.

Bedwantsen wonen het liefst op donkere plekjes. In scheuren in de muur, het plafond en de vloer bijvoorbeeld. Repareer deze scheuren. En zorg dat behang goed is vastgeplakt. Zo is er geen ruimte meer om te schuilen.

We zien steeds meer bedwantsen. Want ze kunnen tegen veel soorten gif. Heeft u erg veel last van bedwantsen en alle tips hierboven uitgevoerd? Ga dan niet zelf aan de slag met gif. Maar bel een ongediertebestrijder. Een ongediertebestrijder weet precies wat wel en niet werkt. Zo bent u snel van de bedwantsen af.

Diatomaceous earth is een natuurlijk middel tegen bedwantsen. Het poeder is gemaakt van silica. Wandelen bedwantsen over het poeder heen? Dan schuurt het wax-achtige bovenlaagje van de insecten eraf. Dit zorgt ervoor dat de bedwantsen kunnen uitdrogen. Maar let op: bedwantsen weten het poeder goed te vermijden. Strooi het middel daarom in alle hoeken en kieren van de slaapkamer. Maar ook onder het matras en de matrashoes. Vermijd direct huidcontact. Hoewel bedwantsenpoeder veel fijner is dan zand, voelt het oncomfortabel aan. Zorg dat u of uw huisdieren het poeder niet inademen. Inademing kan de luchtwegen irriteren. Lees ook goed de gebruiksaanwijzing van het middel.
Wespennest

Meer insecten bestrijden

Bedwantsen en andere insecten zijn soms vervelend. Centraal Beheer weet wel raad met deze beestjes. Lees ook onze andere tips over wat te doen tegen fruitvliegjes, wespen en zilver- en papiervisjes.