Thuis
Thuis

Bedwantsen: een ongewenst vakantiesouvenir

Na een lange reis komt u aan op uw hotelkamer. U ploft op bed. Wat u nog niet weet is dat u niet alleen bent. De volgende dag ontdekt u wie uw kamergenoten zijn: bedwantsen. En ze lieten een nare verrassing achter...

  • 31 jul 2018
  • 2 minuten
  • 0

Gebeten door een bedwants?

Bedwantsen houden van mensen, vleermuizen en vogels. Ze eten hun bloed. Een beet van een bedwants is ongevaarlijk, maar veroorzaakt kleine jeukende bultjes. De beten lijken op muggenbulten. Het verschil is dat een beet van de bedwants zich verspreidt. Probeer vooral niet te krabben. Dan wordt de jeuk erger. De bultjes verdwijnen vanzelf.

Ongewenste verstekelingen

Bedwantsen zijn echte wereldreizigers. Ze laten zich makkelijk meenemen van het hotel naar uw huis. Ook ze zitten vaak op tweedehands meubels en spullen. Een bedwants laat donkere vlekjes achter. Dit is opgedroogd bloed. U vindt de vlekjes langs naden van het matras. Maar ook achter het hoofdbord, in de gordijnen of de naden van een stoel.

Wat te doen tegen bedwantsen

7 tips om bedwantsen te bestrijden

1

Laat bedwantsen op uw vakantieadres

In hotels en hostels komen vaak bedwantsen voor. Voorkom dat ze in uw koffer of rugzak kruipen. Leg deze daarom niet op uw hotelbed. Leg ook uw kleren niet op het bed. En komt u thuis? Was dan al uw spullen. Ook kleding die u niet heeft gedragen.

2

Draai een wasje

Stop uw kleren in de wasmachine. Was als het kan alles op minimaal 50 graden. Bedwantsen kunnen niet tegen de warmte. En is het wasje gedraaid? Ze spoelen meteen met het sop weg.

3

Stop uw spullen in de diepvries

Bedwantsen gaan dood wanneer u ze in de diepvries stopt. Doe bijvoorbeeld uw dekbed en kussens in een plastic zak. Stop deze daarna een dagje in de vriezer. Klop uw spullen daarna buiten uit.

4

Koop een matrashoes

Doe uw matras in een speciale hoes. Zo zorgt u dat bedwantsen stikken. Maar let op: bedwantsen hebben een lange adem. U moet de hoes minimaal 400 dagen om het matras laten zitten. Dan pas zijn alle bedwantsen dood.

5

Stoom bedwantsen dood

Bedwantsen en hun eitjes zijn niet dol op de sauna. Daarom is het verstandig om uw huis een flinke stoombeurt te geven. Bij doe-het-zelfzaken huurt u een stoomreiniger. Spuit de stoom in alle hoeken en naden. De hete stoom doodt de bedwantsen. Vergeet niet achter het bed te stomen. En stoom ook in kieren van houten kozijnen en de balken op het plafond.

6

Maak scheuren in muren, de vloer en het plafond

Bedwantsen wonen het liefst op donkere plekjes. In scheuren in de muur, het plafond en de vloer bijvoorbeeld. Maak deze scheuren. En zorg dat behang goed is vastgeplakt. Zo is er geen ruimte meer om te schuilen. Heeft u zelf 2 linkerhanden? Schakel dan een klushulp in. 

7

Schakel een ongediertebestrijder in

We zien steeds meer bedwantsen. Want ze kunnen tegen veel soorten gif. Heeft u erg veel last van bedwantsen en alle tips hierboven uitgevoerd? Ga dan niet zelf aan de slag met gif. Maar bel een ongediertebestrijder. Een ongediertebestrijder weet precies wat wel en niet werkt. Zo bent u snel van de bedwantsen af.

Wespennest

Meer insecten bestrijden

Bedwantsen en andere insecten zijn vervelend. Centraal Beheer weet wel raad met deze beestjes. Lees ook onze andere tips over wat te doen tegen fruitvliegjes, wespen en zilver- en papiervisjes.

Speciaal aanbevolen