Prinsjesdag: Wat merkt u ervan?

De regeringsplannen zijn bekend. Een van de veranderingen is dat spaargeld grotendeels belastingvrij wordt vanaf 2022. Maar er verandert nog meer…

Geldzaken 17 sep 2019 2 minuten

Spaargeld anders belast vanaf 2022

De spaarrente is de afgelopen jaren flink gedaald. Daarom is het voor veel mensen niet te begrijpen dat we vaak meer belasting betalen, dan we aan spaarrente ontvangen. Daar komt straks verandering in. 1,35 miljoen Nederlanders gaan vanaf 2022 namelijk een stuk minder of zelfs helemaal geen belasting meer betalen over hun spaargeld. Er zijn plannen om te kijken naar de werkelijke verdeling van het vermogen. En naar de spaarrente op dat moment. Wel zo eerlijk toch? Let wel op: Stijgt de spaarrente? Of hebt u beleggingen? Dan wordt het een ander verhaal.

Veel mensen gaan erop vooruit

In 2020 gaan vooral mensen met een midden- of hoger inkomen erop vooruit. De inkomens tussen de € 52.000,- en € 75.000,- profiteren het meest. Met een koopkrachtstijging van 2,4%. Deze koopkrachtcijfers zeggen alleen iets over wat u overhoudt na aftrek van belastingen. En houden geen rekening met uw persoonlijke situatie en eventuele veranderingen daarin.

Salderen zonnepanelen

Draagt u al een steentje bij aan een beter en duurzaam milieu met zonnepanelen op uw dak? Goed nieuws: U kunt nog tot 2023 gebruik maken van de salderingsregeling. Dit betekent dat uw energieleverancier de stroom die u zelf opwekt, verrekent met de stroom die u verbruikt. Lees meer over salderen.

Afbouw renteaftrek

U mag de rente die u voor uw hypotheek betaalt, aftrekken bij uw belastingaangifte. Daardoor betaalt u minder belasting. Dat scheelt behoorlijk. De renteaftrek is wel aan regels gebonden. De maximale hypotheekrenteaftrek is de afgelopen jaren in kleine stapjes omlaag gegaan. Vanaf 2020 gaat de renteaftrek sneller omlaag met 3% per jaar.