Aantal beleggers stijgt nog steeds

In 2020 steeg het aantal beleggers in Nederland met een kwart miljoen. Ook in 2021 steeg het aantal beleggers flink. In 2022 stopten mensen met beleggen vanwege koersdalingen, maar het totaal aantal beleggers groeit nog steeds.

Geldzaken 12 sep 2022 3 minuten

Beleggen in 2022

Dit jaar daalden de koersen. Een deel van de beleggers trok zich daarom terug van de beurs. Dit waren vooral de beleggers die op zoek waren naar snelle winsten. De meeste beleggers in Nederland beleggen voor de langere termijn. Het grootste deel van hen belegt in beleggingsfondsen. Nieuwe beleggers kiezen in 2022 vaker voor beleggen in fondsen dan voor de meer risicovolle beleggingen zoals individuele aandelen of crypto’s.

Beleggen via app

Een groot deel van de startende beleggers was jong. Misschien speelt het gemak van beleggen via de smartphone daarbij wel een rol. We zien bij Centraal Beheer ook dat steeds meer mensen de Centraal Beheer App. gebruiken wanneer ze starten met beleggen. Steeds meer startende beleggers openen een beleggingsrekening via de app. Ook het aantal aankopen door bestaande gebruikers stijgt.

Hoe belegt Nederland

4 typen beleggers

De meeste particuliere beleggers kiezen voor beleggingsfondsen. Zij kiezen daarmee voor beperkt risico en gematigd rendement. De gemiddelde leeftijd van deze groep is 42 jaar. En er zijn meer vrouwen dan mannen die voor deze manier van beleggen kiezen. En de meeste mensen die voor beleggingsfondsen kiezen doen dat voor de langere termijn. Bijvoorbeeld omdat zij met beleggen een extra pensioenpotje willen opbouwen. Ook bij Centraal Beheer belegt u in fondsen. Onze beleggingsexperts beheren die fondsen. Dit betekent dat ze het belegde geld verdelen over verschillende beleggingscategorieën. Hiermee spreiden ze het risico.

Deze groep beleggers doet zelf grondig onderzoek naar bedrijven voordat ze aandelen kopen. Naast losse aandelen belegt deze groep ook een klein deel in obligaties en een nog kleiner deel in fondsen om een deel van het risico te spreiden. Deze belegger is 50+ en in de meeste gevallen man.

Dit type belegger vindt het belangrijk dat hun belegde geld goed wordt besteed. Ze letten er kritisch op dat de fondsen niet beleggen in wapens, vervuilende industrieën en tabak. Opvallend is dat dit type belegger vaker jong en vrouw is. Steeds meer bedrijven bieden duurzame beleggingsfondsen aan. Alle beleggingsfondsen met een ESG- etiket vallen onder de noemer duurzaam beleggen. Dat betekent dat fondsbeheerders bij beleggingsbeslissingen rekening houden met milieu (Environment), sociale aspecten (Social) en goed bestuur (Governance). 

Een heel klein deel van het belegde vermogen in Nederland zit in zeer risicovolle beleggingen zoals crypto’s. Toch zijn er maar liefst 1.18 miljoen cryptobeleggers in Nederland. De helft van deze groep belegt minder dan 500 euro in crypto’s. Zij zien beleggen mogelijk meer als spel om snel wat geld bij te verdienen. Deze groep bestaat voor 70% uit mannen en is van alle leeftijden.

Laagdrempelig

Centraal Beheer maakt beleggen voor iedereen mogelijk. Ook als u geen beleggingsexpert bent. Het is heel eenvoudig. U kiest voor 1 of meer beleggingsfondsen die bij u passen. Onze beleggingsexperts beheren uw fondsen. Én ze houden de beurzen voor u in de gaten.

Ook starten met beleggen?

Opent u voor het eerst een beleggingsrekening bij Centraal Beheer en legt u minimaal € 500,- in? Dan ontvangt u € 65,- bonus. Bekijk de actievoorwaarden.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de  essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.