Aantal beleggers stijgt flink

Steeds meer mensen beleggen. De reden hiervoor? Lage spaarrentes, mensen hebben meer tijd en beleggen wordt steeds gemakkelijker. In 2020 steeg het aantal beleggers flink. Zo’n stijging zagen we deze eeuw nog niet eerder.

Geldzaken 8 mrt 2021 3 minuten

Campinghausse?

In de zomer van 1997 steeg de AEX onverwacht sterk. Veel mensen gaven die zomer aankopen door vanaf hun vakantieadres via hun mobiele telefoon. Zo ging deze stijging de geschiedenis in als Campinghausse. Op het hoogtepunt van de campinghausse belegde 25% van de huishoudens. Nu is dat 22%. Verschil is dat beleggers nu beter geïnformeerd zijn.

Beleggen via app

Een groot deel van de startende beleggers in 2020 was jong. Misschien speelt het gemak van beleggen via de smartphone daarbij wel een rol. We zien bij Centraal Beheer ook dat steeds meer mensen de Centraal Beheer App gebruiken wanneer ze starten met beleggen. Het aantal mensen dat in de eerste weken van 2021 via de app startte met beleggen was 20% hoger dan in dezelfde periode in 2020. 

Nieuwe beleggers

3 leuke feitjes op een rij

In 2020 steeg het aantal beleggende huishoudens in Nederland met 17%. Tot 1,75 miljoen. En 12% zegt ‘enige plannen’ te hebben om in 2021 te gaan beleggen. Dit blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar. Nieuwe beleggers kiezen voor zelf beleggen, maar ook voor beleggen in beleggingsfondsen.

Het beeld dat de beleggerswereld vooral een mannenwereld is, verandert. Een groot deel van de nieuwe beleggers is vrouw. Nu steeds meer vrouwen gaan beleggen, verschuift de man/vrouw verhouding langzaam in de richting fifty-fifty. Van de instromers in de afgelopen 5 jaar is 46% vrouw. Er komen ook steeds meer digitale beleggingsproducten en platformen die zich richten op vrouwen. Zoals Fire for Women, een platform waarop de 33-jarige Puck Landewé vrouwen kennis wil laten maken met beleggen

Onder andere door de dalende spaarrentes groeit het aantal beleggers al zo’n 4 jaar achter elkaar. In 2020 speelde corona ook een grote rol in de stijging van het aantal beleggende huishoudens. Mensen zaten vaker thuis en hadden daardoor meer tijd om zich in beleggen te verdiepen. In maart 2020 zorgde de uitbraak van Corona voor een flinke (tijdelijke) koersdaling. Veel mensen zagen dat als een kans om te starten met beleggen. Met kans op een goed rendement. En daarmee is de stijging in het jaar 2020 de grootste van deze eeuw.

Laagdrempelig

Centraal Beheer maakt beleggen voor iedereen mogelijk. Ook als u geen beleggingsexpert bent. Het is heel eenvoudig. U kiest voor 1 of meer beleggingsfondsen die bij u passen. Onze beleggingsexperts beheren uw fondsen. Én ze houden de beurzen voor u in de gaten.

Starten met beleggen in 2021?

Opent u voor het eerst een beleggingsrekening bij Centraal Beheer en legt u minimaal € 500,- in? Dan ontvangt u € 65,- bonus. Bekijk de actievoorwaarden.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de  essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.