
Beleggen is populair, vooral onder jongeren
Beleggen is zelfs in de huidige economische omstandigheden onverminderd populair. Onder jongeren tot 34 jaar belegt bijna de helft. En het grootste deel van de beleggers vindt duurzaam beleggen belangrijk.
Jongeren beleggen het vaakst
Duurzame fondsen en aandelen zijn populair
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol bij beleggen. Ruim 8 van de 10 beleggers geeft aan duurzaamheid belangrijk te vinden. De helft daarvan (41%) neemt zelfs genoegen met minder rendement. Een iets grotere groep (43%) onderschrijft duurzaamheid, maar wil niet dat het ten koste van het rendement gaat. Ook hier zijn het de jongere beleggers die duurzame aandelen en fondsen belangrijker vinden dan de oudere garde.
Aandelen voeren de boventoon
Ruim de helft van de mensen die beleggen kiest voor aandelen. Daarnaast zijn cryptovaluta en beleggingsfondsen populair. Opvallend is dat het beleggingsprofiel van jongeren significant verschilt van dat van ouderen: 55-plussers beleggen minder in relatief nieuwe type beleggingen. Zij kiezen voornamelijk voor aandelen en beleggingsfondsen, terwijl 18- tot 54-jarigen vooral in aandelen en cryptovaluta beleggen. Meer dan de helft van de beleggers belegt via hun bank of verzekeraar.
Te weinig kennis is het grootste obstakel om te beginnen met beleggen
Maar liefst 59% van de ondervraagden geeft aan dat ze niet gaan beleggen omdat ze vinden dat ze er te weinig kennis over hebben. Daarnaast wordt het (te grote) risico genoemd. Ook geeft 30% aan geen geld over te hebben om mee te beleggen. Bijna een kwart van de ondervraagden is terughoudend vanwege de huidige economische ontwikkelingen, hoewel dit voor jongeren veel minder een rol lijkt te spelen.
Huidige economische ontwikkelingen houden ervaren beleggers niet tegen
Onder beleggers zijn de huidige economische omstandigheden juist een goed moment om meer te gaan beleggen. Dit geeft een ruime meerderheid van de beleggers aan. Ook hierin onderscheiden jongeren zich. Waarschijnlijk vanwege het feit dat ze een langere beleggingshorizon hebben.
Niet-beleggers blijven voorzichtig
De grote meerderheid van mensen die niet beleggen, ziet de waardedalingen van aandelen als een reden om niet te gaan beleggen. Het bevestigt hun gevoel dat het risico te groot is. “Het lijkt alsof veel mensen denken dat er bij beleggen altijd veel risico wordt genomen. Dit komt natuurlijk ook door het imago van bijvoorbeeld crypto’s. Maar er zijn veel meer beleggingsmogelijkheden die passen bij het risicoprofiel van mensen die wat voorzichtiger zijn”, aldus Aart.
Infographic
Instappen kan altijd
Uit onderzoek blijkt dat...
- Ruim 1 op 3 Nederlanders belegt, vooral in aandelen en cryptovaluta.
- Het belegprofiel van 55-plussers verschilt sterk van jongere doelgroepen.
- Ruim 8 van de 10 beleggers vindt duurzame aandelen of fondsen belangrijk en de helft neemt zelfs genoegen met minder rendement.
Wil jij starten met beleggen?
Bij Centraal Beheer hebben we 8 fondsen met elk een eigen risicoprofiel. Kies het fonds dat bij je past en onze experts doen de rest. En als je nu € 500,- inlegt, krijg je € 65,- cadeau.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw geld kan minder waard worden.
Deel dit artikel

Geschreven door:
Redactieteam