Sparen en beleggen

Kiest u voor sparen, beleggen of allebei?

Man en vrouw met camper

Sparen en beleggen bij Centraal Beheer

  • Sparen en beleggen combineren
  • Regel alles in de app of in Mijn Centraal Beheer
  • U kunt altijd bij uw geld

Kies wat het beste bij u past

Met sparen of beleggen zorgt u ervoor dat uw geld in waarde kan groeien. Maar er zijn verschillen tussen sparen en beleggen. Als u spaart, weet u wat de rente is. U weet dus precies wat u krijgt. Bij beleggen weet u van tevoren nooit wat het resultaat is. Er zijn onzekerheden die ervoor kunnen zorgen dat de resultaten tegenvallen. Of meevallen. Waarvoor u kiest hangt bijvoorbeeld af van het risico dat u wilt nemen. En van de termijn waarop u geld nodig heeft. Steeds meer mensen kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen.

De verschillen tussen sparen en beleggen

Hand stopt een biljet in de portemonnee om te sparen voor later

Als u spaart, weet u wat u krijgt

U weet wat de rente is. Dus u weet wat u krijgt. Uw geld is tot € 100.000,- per rekeninghouder veilig dankzij het deposito­garantie­stelsel. Zelfs als de bank failliet gaat. U loopt dus geen risico uw geld te verliezen. U kunt er ook voor kiezen om uw geld een tijdje vast te zetten tegen een vooraf afge­sproken rente. Deze rente is meestal hoger dan de rente op een gewone spaarrekening.  
Meer over sparen
Een hand legt wat munten in een potje waar een plantje uit groeit - symbolisch beeld voor beleggen

Als u belegt, kan uw geld harder groeien

Bij beleggen weet u van tevoren niet wat het resultaat is. Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook risico’s. Over het algemeen geldt: hoe meer risico u met uw beleggingen neemt, hoe meer rendement u mag verwachten. Het risico is de kans dat uw beleg­gingen minder waard worden. Er zijn verschillende manieren om de risico’s van beleggen te beperken. U kunt uw risico bijvoorbeeld spreiden door te kiezen voor een mixfonds. Een mixfonds combineert verschillende beleggingen, met verschillende risico’s. Omdat we veel beleggingen beheren, houden we de kosten laag.
Meer over beleggen

Sparen en beleggen combineren

U kunt sparen ook combineren met beleggen. Beleg alleen met geld dat u voor een langere tijd kunt missen. Zo krijgen uw beleggingen de tijd om te groeien. Zet het geld dat u graag achter de hand wilt houden voor onverwachte uitgaven op een spaarrekening. Zo combineert u de zekerheid van sparen, met de kans op een hoger rendement van beleggen. En beperkt u de risico’s. 

Starten met sparen en beleggen

Het is de kunst gewoon eens te beginnen. Stel, u zet iedere maand € 100,- opzij. Die € 100,- kunt u ook verdelen. U zet dan bijvoorbeeld € 50,- op uw spaarrekening en € 50,- op uw beleggings­rekening.

De voordelen van sparen en beleggen combineren

  • U houdt geld achter de hand (buffer) voor onverwachte uitgaven.
  • U heeft kans op extra rendement. Een deel van uw geld kan harder groeien.
  • U loopt beperkt risico. Een beursdaling raakt niet al uw geld.

De oplossingen van Centraal Beheer

Voor sparen:

U start met een RentePlús Rekening. Wilt u uw geld een tijdje vast zetten, dan kiest u voor een RenteVast Rekening. U krijgt dan vaak een hogere rente.
Bekijk onze spaarrekeningen

Voor beleggen:

U belegt in fondsen. Onze beleggingsexperts beheren deze. U hoeft zelf geen aandelen te kopen en verkopen. Of koersen in de gaten te houden. U kiest voor 1 of meerdere fondsen. Wij regelen de rest.
Meer over beleggen

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handels­naam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggings­instellingen van de AFM onder nummer 15001209.