Wat kost een verhuizing?

De prijs van een verhuizing is afhankelijk van veel zaken. Wat doe je zelf en wat laat je een verhuizer doen? Hoeveel spullen je wil verhuizen? En waar moeten de spullen naartoe? We helpen je graag met een richtlijn van de prijzen op dit moment. Zo kun je makkelijk bepalen hoe je je verhuizing aanpakt.

Kies je voor gemak of regel je het zelf?

Inpakken, meubels uit en weer in elkaar zetten, dozen sjouwen. Verhuizen kost veel tijd en is zwaar werk. Lukt dit niet zelf? En staan er geen familieleden of vrienden te trappelen om te helpen? Een verhuisbedrijf neemt je graag al het werk uit handen. Natuurlijk is dit wel de duurste manier van verhuizen. Je bespaart geld als je zelf je spullen in- en uitpakt en de meubels uit elkaar haalt en weer in elkaar zet.

Bekijk hoeveel spullen je wil laten verhuizen

Hoe meer spullen je hebt, hoe duurder je verhuizing is. Voor je verhuizing opruimen is dus een goede bespaartip. Maar je kunt ook een deel van je spullen zelf verhuizen. En bijvoorbeeld alleen grote en zware onderdelen, zoals kasten, bedden en de wasmachine laten verhuizen door een verhuisbedrijf.

De afstand bepaalt de prijs 

De afstand tussen je oude en nieuwe huis bepaalt de prijs van je verhuizing. Maar ook de afstand tussen het huis en de verhuiswagen. Kan de verhuiswagen niet dichtbij parkeren? Dan duurt de verhuizing langer en zijn de kosten hoger. En moeten de spullen de lucht in? Bijvoorbeeld via een lift naar je nieuwe appartement? Dit kost extra tijd en dus geld.

Verhuizen in het weekend is duurder

Verhuizen in het weekend lijkt het meest handig. Jij en je helpers hebben vrij. Maar denk eens aan de voordelen van een doordeweekse verhuizing. Het is goedkoper, want een verhuisbedrijf rekent op een doordeweekse dag geen weekendtoeslag. Heb je kinderen? Die zitten dan door de week op school of zijn bij de kinderopvang. Je hebt lekker je handen vrij. En vaak geeft een werkgever bijzonder verlof bij een verhuizing. Dat betekent 1 à 2 dagen gratis vrij!

Wat is de gemiddelde prijs?

Het tarief van een verhuizer in 2024 is ongeveer € 50,- per uur. Volgens brancheorganisatie Erkende Verhuizers lag de gemiddelde prijs van een verhuizing in 2023 tussen de € 1.500,- en € 2.000,-. Woon je in een klein appartement? Denk dan aan € 900,- tot € 1.000,-. En de verhuizing van een vrijstaande woning komt ongeveer op zo’n € 2.500,-. Dit zijn natuurlijk richtlijnen. Vraag daarom verschillende offertes aan. Dan weet je precies waar je aan toe bent.