Iedereen van het gas af

Uw huis klaarstomen voor gasvrij wonen

Heel Nederland gaat de komende jaren stapsgewijs van het gas af. Alle nieuwbouw wordt inmiddels gasvrij opgeleverd. Maar ook bestaande huizen moeten in 2050 gasvrij zijn. Iets om rekening mee te houden wanneer u op huizenjacht gaat.

Een beter klimaat met gasvrij wonen

Aardgas wordt gebruikt om huizen te verwarmen, te koken of voor het verwarmen van het water. Die lekkere hete douche dus. Hierbij komt er CO2 vrij. Omdat CO2 niet goed is voor het milieu zijn er afspraken gemaakt om dit tegen te gaan. Waaronder gasvrij wonen. Ook Nederland draagt hier z’n steentje aan bij. Zo zorgen we met z’n allen voor een beter klimaat.

Over op gasvrij wonen, hoe pak ik dat aan?

Hoewel gasvrij wonen pas vanaf 2050 verplicht wordt, kunt u nu wel alvast starten. Tip: combineer verbeteringen voor gasvrij wonen met ander onderhoud en verbouwingen aan het huis. Dat scheelt in de kosten.

Zo maakt u uw huis stap voor stap klaar voor gasvrij wonen:

  1. Begin met het controleren van de isolatie, ventilatie en radiatoren van het huis. Het is belangrijk dat een huis de warmte vasthoudt en er frisse lucht is.
  2. Verbeter de isolatie en ventilatie van het huis. Als dat nodig is.
  3. Gasvrij wonen betekent ook elektrisch koken. Kies dus voor elektrisch koken als u een nieuwe keuken uitkiest. Of vervang het gasfornuis van een bestaande keuken.
  4. De laatste stap is het vervangen van de CV-ketel door duurzame verwarming.

Hulp of advies nodig? Iedere gemeente heeft een speciaal Energieloket.

Wat kost het gasvrij maken van mijn huis?

We horen u al denken, wat gaan al die aanpassingen kosten? Volgens Milieucentraal kunnen bij een ouder, slecht geïsoleerd huis uit 1970 de kosten oplopen tot € 30.000,-. Bij een nieuwer huis met vloerverwarming zijn de kosten ongeveer € 12.000,-. Natuurlijk is dit helemaal afhankelijk van de staat van het huis. De terugverdientijd van het aanpassen van een ouder huis is zo’n 20 jaar. Het voordeel is wel dat de levensduur van de meeste aanpassingen lang is. Zo heeft u er nog jarenlang voordeel van.

Bedenk wel, het hoeft niet allemaal in 1 keer. U kunt uw huis stap voor stap klaarmaken en zo de kosten spreiden. Gemeenten maken voor eind 2021 bekend in welke wijk ze starten met het gasvrij maken van woningen.

Wat levert het mij op?

Het gasvrij maken van een huis kost niet alleen maar geld. De isolatie, warmtepomp en zonnepanelen zorgen namelijk voor een lagere energierekening. Betere ventilatie zorgt voor een frisse lucht en is goed voor de gezondheid. Koken op inductie levert geen besparing op. Wel gaat de belasting op elektriciteit omlaag en op gas omhoog. Indirect bespaart u dus wel. Ten slotte kan het gasvrij maken van uw huis zorgen voor een goed gevoel. Want het is heel goed voor het milieu!

Komt de overheid mij tegemoet in de kosten?

Gelukkig komt de overheid Nederland een beetje tegemoet bij het gasvrij maken van een huis. Zo zijn er verschillende subsidies en regelingen. Voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Ook zijn er verschillende gemeentes die een subsidie geven voor huishoudens die de gasafsluiting uit hun huis halen. Zoals Amsterdam en Haarlem. Vraag bij uw gemeente na of u ook een subsidie kan krijgen.