Slim verbouwen

Er zijn allerlei redenen om te verbouwen. Misschien droomt u van een mooie, lichte uitbouw. Waar u lekker in de zon kunt lezen en werken. Of er is een extra slaapkamer nodig op zolder. Misschien met een dakkapel? Wat uw situatie ook is, bij elke verbouwing kan er een kans zijn om uw huis te verduurzamen.

Isoleren en zonne-energie: vaak gekozen verbeteringen

Gaat u toch aan de slag met een dakkapel, zolderverbouwing of uitbouw? Dan is het slim om te kijken wat u op die plekken kunt verbeteren. Zodat u minder energie verbruikt bijvoorbeeld. En tegelijkertijd uw wooncomfort verbetert. Veel gekozen duurzame maatregelen zijn isolatie en zonnepanelen.

Kansen voor isolatie

Zo’n uitbouw of extra kamer moet natuurlijk lekker warm zijn. Ziet u zichzelf al zitten, met een boek in de eerste zonnestralen? Goede isolatie van dak, muren, vloer en ramen maakt een groot verschil voor tocht en koude ‘wind’ door uw huis. ‘Het is het vaak voordeliger om isolatie meteen mee te nemen en dit niet achteraf aan te pakken’, vertelt Jelle de Haan, bedrijfsleider van Takkenkamp.
Heeft u een koude vloer, vochtige kruipruimte of een huis dat voor 1982 gebouwd is? Grote kans dat u dan geen vloerisolatie heeft. Goed nieuws: via de kruipruimte is vloerisolatie vrij makkelijk toe te passen. Dat levert veel wooncomfort op. Om te beginnen lekker warme voeten.
Een koude windvlaag in uw nek als u op de bank zit. Of tocht langs de ramen. Brrr… Dan maar de verwarming een graadje hoger. ‘Zonde van de verloren warmte’, zegt Jelle. ‘Alle warmte die binnenboord blijft, verhoogt uw wooncomfort en verlaagt uw energierekening. Denk aan spouwmuurisolatie als u veel last van tocht heeft in uw woning. Klanten voelen vanaf dag 1 minder kou via de muur en geen tocht meer rondom de ramen. Dan zit u toch een stuk fijner op de bank.’
Verandert uw zolder van opslagruimte naar master bedroom of kinderslaapkamer? ‘Als u de zolder veel gebruikt, dan levert dakisolatie al gauw een mooie energiebesparing op’, zegt Jelle. 'Komt er zelden iemand op zolder? Dan zit de winst meer in spouwmuurisolatie. Omdat de benedenverdieping wel voortdurend wordt verwarmd.’

Isolatie én ventilatie

Alleen goed isoleren is niet voldoende. Ook de ventilatie moet voor elkaar zijn. Zo niet, dan stijgt de luchtvochtigheid. Met kans op vochtproblemen en een ongezond binnenklimaat. Ook laat vochtige lucht zich lastiger verwarmen. Dus kost het meer energie om het huis warm te krijgen. En als het warm is, raakt u de hitte moeilijk kwijt. Neem ventilatie dus mee in uw verbouwplannen.

Zonnepanelen: een stukje verbouwing terugverdienen

Met zonnepanelen gaat u gelijk energie besparen. U draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld. Het is financieel ook nog eens aantrekkelijk. Het voorschot van de energieleverancier kan namelijk direct omlaag. Dat scheelt toch elke maand een leuk bedrag.

Passen zonnepanelen op uw dak?

De zon schijnt hier niet elke dag. Dat is gelukkig ook niet nodig!
  • Heeft u geen dak op het zuiden? Dan zijn zonnepanelen nog steeds zinvol. Ook als het dak op het zuidoosten of zuidwesten ligt. Op de noord-, oost- en westkant leveren zonnepanelen vaak minder op.
  • In Nederland krijgen we jaarlijks voldoende zonlicht voor een goede opbrengst van zonnepanelen. Ongeveer 2/3e van de energie wordt opgewekt tussen april en september. De ‘donkere’ maanden zorgen voor de rest.
  • De installaties in huis gebruiken direct de zonnestroom die wordt opgewekt. De overgebleven stroom levert u terug aan het energienetwerk.
  • Het hoeft niet erg warm te zijn om energie op te wekken. Zonnepanelen brengen het meeste op tot een temperatuur van ongeveer 25 graden.

Bekijk wat zonnepanelen en isolatie u kunnen opleveren

Neemt u zonnepanelen of isolatie mee in uw verbouwplan? Dan wilt u vast weten wat de kosten zijn. En hoe snel u de kosten terugverdient. Doe onze dak- en isolatiescan. Dan ziet u het meteen. Of doe de persoonlijke duurzame checklist. En pak met de tips en oplossingen in onze handige checklist het verduurzamen stap voor stap aan.

Kleine aanpassingen in huis

Als u begint met verbouwen, staat uw huis even op zijn kop. Kijk dan ook even of er kleine dingen zijn die u kunt doen om het klimaat in uw huis te verbeteren. Gebruik bijvoorbeeld de tips van duurzaamheidsexpert Lars Boelen.