Houd warme voeten met vloerisolatie

Heeft u last van een koude vloer? Tocht in huis? Of een vochtige kruipruimte? Met vloerisolatie lost u deze problemen op. U houdt warme voeten én u bespaart meteen op uw energierekening. Wie wil dat nou niet?

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte een isolerende laag aan de onderkant van uw vloer aangelegd. In de meeste gevallen is dit een isolatieschuim, een isolatiefolie of minerale wol.

Bij vloerisolatie is het belangrijk dat u een kruipruimte heeft die minimaal 50 cm hoog is én een ingang heeft. Is uw kruipruimte lager dan 50 centimeter? Dan kunt u de bodem van de kruipruimte laten isoleren. Maar daarmee bespaart u wel minder energie dan wanneer u de onderkant van de vloer isoleert.
 vloerisolatie

Is mijn huis geschikt voor vloerisolatie?

Check aan de hand van het bouwjaar van uw huis of er isolatie aanwezig is. Vaak staat het ook in uw taxatierapport of het rapport van uw bouwkundige keuring. 
De meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. Vloerisolatie is in de meeste gevallen dan ook geen optie. Eventueel zou een isolatiebedrijf met u mee kunnen denken over alternatieven.
De meeste huizen uit deze periode hebben wel een kruipruimte. En deze is vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Vloerisolatie is dan een goede keuze: u bespaart meteen op uw energiekosten en u verhoogt uw woonplezier.
Grote kans dat uw huis al een vorm van vloerisolatie heeft. Het kan de moeite waard zijn om uw vloerisolatie te verbeteren. Check hoe dik de bestaande laag isolatiemateriaal is: bij 5 tot 7 centimeter is de isolatie matig en kan er nog een flinke laag bij.
Uw huis is al goed geïsoleerd. U kunt beter naar andere mogelijkheden zoeken om uw huis te verduurzamen. Zonnepanelen is dan bijvoorbeeld een goede keus.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten voor vloerisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs van 1.700,- tot 4.100,-. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van het materiaal en de arbeidsuren. Maar ook de dikte van de isolatielaag en het aantal vierkante meters is van belang.

Gemiddeld verdient u de kosten van vloerisolatie binnen 6 jaar terug. Goed om te onthouden is wel: voor vloerisolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op uw energierekening. Bovendien is het ook nog eens goed voor de waarde van uw huis.

Kan ik subsidie krijgen voor vloerisolatie?

Ja, er is landelijke subsidie voor isolatie. Als u 1 maatregel laat uitvoeren kunt u tot 15 procent van de kosten terugvragen. Voert u 2 of meer maatregelen uit dan kunt u tot 30 procent van de kosten terugkrijgen.

Wanneer u 2 of meer maatregelen uitvoert mag u de volgende maatregelen combineren:

  • U neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. U laat bijvoorbeeld de vloer én de spouwmuur isoleren.
  • U combineert vloerisolatie met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. 

Meer weten over vloerisolatie?

Wilt u weten wat isoleren u oplevert? Doe dan onze isolatiescan. U krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd u dit terugverdient.