Houd warme voeten met vloerisolatie

Heb je last van een koude vloer? Tocht in huis? Of een vochtige kruipruimte? Met vloerisolatie los je deze problemen op. Je houdt warme voeten én je bespaart meteen op je energierekening. Wie wil dat nou niet?

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt via de kruipruimte een isolerende laag aan de onderkant van je vloer aangelegd. In de meeste gevallen is dit een isolatieschuim, een isolatiefolie of minerale wol.

Bij vloerisolatie is het belangrijk dat je een kruipruimte hebt die minimaal 50 cm hoog is én een ingang heeft. Is je kruipruimte lager dan 50 centimeter? Dan kun je de bodem van de kruipruimte laten isoleren. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert.
 vloerisolatie

Is mijn huis geschikt voor vloerisolatie?

Check aan de hand van het bouwjaar van je huis of er isolatie aanwezig is. Vaak staat het ook in je taxatierapport of het rapport van je bouwkundige keuring. 
De meeste huizen uit deze periode hebben geen kruipruimte. Vloerisolatie is in de meeste gevallen dan ook geen optie. Eventueel zou een isolatiebedrijf met je mee kunnen denken over alternatieven.
De meeste huizen uit deze periode hebben wel een kruipruimte. En deze is vaak niet of nauwelijks geïsoleerd. Vloerisolatie is dan een goede keuze: je bespaart meteen op je energiekosten en je verhoogt jouw woonplezier.
Grote kans dat jouw huis al een vorm van vloerisolatie heeft. Het kan de moeite waard zijn om je vloerisolatie te verbeteren. Check hoe dik de bestaande laag isolatiemateriaal is: bij 5 tot 7 centimeter is de isolatie matig en kan er nog een flinke laag bij.
Jouw huis is al goed geïsoleerd. Je kunt beter naar andere mogelijkheden zoeken om jouw huis te verduurzamen. Zonnepanelen zijn dan bijvoorbeeld een goede keus.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten voor vloerisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs van 1.700,- tot 4.100,-. Hoe hoog de kosten precies zijn, hangt af van het materiaal en de arbeidsuren. Maar ook de dikte van de isolatielaag en het aantal vierkante meters is van belang.

Gemiddeld verdien je de kosten van vloerisolatie binnen 6 jaar terug. Goed om te onthouden is wel: voor vloerisolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op jouw energierekening. Bovendien is het ook nog eens goed voor de waarde van jouw huis.

Kan ik subsidie krijgen voor vloerisolatie?

Ja, er is landelijke subsidie voor isolatie. Als je 1 maatregel laat uitvoeren kun je tot 15 procent van de kosten terugvragen. Voer je 2 of meer maatregelen uit dan kun je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen.

Wanneer je 2 of meer maatregelen uitvoert, mag je de volgende maatregelen combineren:

  • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de vloer én de spouwmuur isoleren.
  • Je combineert vloerisolatie met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. 

Meer weten over vloerisolatie?

Wil je weten wat isoleren jou oplevert? Doe dan onze isolatiescan. Zo krijg je inzicht in de kosten. En zie je binnen hoeveel tijd je dit terugverdient.