Alles over spouwmuurisolatie

Het isoleren van uw spouwmuur is een van de goedkoopste en makkelijkste manieren van isolatie. U bespaart u al snel honderden euro’s per jaar op de energierekening. Bovendien heeft u een prettiger huis om in te wonen én is het beter voor het milieu.

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit een buitenmuur en binnenmuur. De ruimte tussen beide muren noemen we de spouw. De spouw voorkomt dat vocht uw huis binnenkomt. Maar lang niet elk huis heeft een spouwmuur. Is uw huis voor 1920 gebouwd? Dan is de kans vrij groot dat uw huis geen spouwmuur heeft.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Voor het isoleren van uw spouwmuur moet u altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar gelukkig heeft u er weinig gedoe van. Spouwmuurisolatie verloopt in drie stappen:
  • Er worden kleine boorgaten aangebracht in de voegen van uw muur.

     

  • Via deze boorgaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw geblazen. Waar nodig brengt de vakman ventilatie aan.

     

  • Nadat de spouw helemaal gevuld is, worden de boorgaten dichtgemaakt met voegspecie in de kleur van uw voegen. Daar ziet u achteraf niets meer van. 
In de meeste gevallen is het isoleren van uw spouwmuur binnen 1 dag gedaan. Bij al deze werkzaamheden hoeven de vakmensen niet uw huis in. Wel zo makkelijk dus, want dan heeft u ook geen rommel in huis.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is vooral geschikt voor huizen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Tijdens de bouw van deze huizen werden de spouwmuren nog niet geïsoleerd. Woningen van vóór 1920 hebben vaak geen spouwmuur, dus hier is deze vorm van isolatie niet mogelijk.
U heeft grote kans dat uw huis al spouwmuurisolatie heeft. De isolatiewaarde van deze huizen kan vaak wel beter. Zo kunt u overwegen om uw huis na te isoleren. Door bijvoorbeeld extra isolatie aan de buitenkant of een voorzetwand aan de binnenkant. Soms is het ook mogelijk extra isolatiemateriaal in de spouwmuur te blazen.
Dan is het al goed geïsoleerd. U kunt beter naar andere mogelijkheden zoeken om uw huis te verduurzamen. Zonnepanelen is dan bijvoorbeeld een goede keus. 

Wat kost spouwmuurisolatie?

De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kunt u bedragen van € 1.300,- tot € 3.300,- verwachten. Heeft u een groot huis? Dan kan het nog wat duurder worden. De kosten voor spouwmuurisolatie worden onder meer bepaald door het gebruikte materiaal en het muuroppervlak. U verdient de kosten van spouwmuurisolatie gemiddeld binnen 4 jaar terug.

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

U kunt landelijke subsidie krijgen voor het isoleren van uw woning.  Als u 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kunt u tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. U kunt dan spouwmuurisolatie combineren met isolatie van uw dak, buitenmuren (aan de buitenkant of binnenkant), vloer of ramen, of met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. Vanaf 1 januari 2023 kunt u ook subsidie aanvragen als u 1 isolatiemaatregel neemt. U krijgt dan een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten.

Weten wat u kunt besparen met spouwmuurisolatie?

Wilt u weten wat isoleren u oplevert? Doe dan onze isolatiescan. U krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd u dit terugverdient.