Dakisolatie: bespaar op uw energiekosten

Met dakisolatie krijgt u een warmer huis én een lagere energierekening. Zo bespaart u honderden euro’s per jaar. Ook draagt u een steentje bij aan een beter milieu. Een goed idee dus, uw dak isoleren. Maar hoe pakt u het aan? Wat kost het? En hoe zit het met de financiering?

Waarom dakisolatie?

Veel huizen hebben een niet of slecht geïsoleerd dak. Zonde, want zo gaat veel warmte verloren. Met goede dakisolatie zorgt u ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten. Ook bespaart u gemiddeld 30 procent op uw energiekosten, heeft u minder geluidsoverlast en stijgt de waarde van uw huis. Wie wil dat nou niet?

Hoe kunt u uw dak laten isoleren?

U kunt uw dak op verschillende manieren laten isoleren. Dit is afhankelijk van het soort dak dat uw huis heeft. 

Heeft u een schuin dak, dan is het isoleren van de binnenkant van uw dak het makkelijkst. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen de balken van het dak geplaatst. Dit kunt u zelf doen, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Zo kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vocht en schimmel.

Het isoleren van de buitenkant van het dak is een grotere klus. Zo moeten alle dakpannen van het dak gehaald worden. Deze worden weer teruggelegd als het dak geïsoleerd is. Een schuin dak isoleren vanaf de buitenkant is een ingewikkelde klus waar veel vakkennis voor nodig is. Laat dit daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf. 


Het isoleren van een plat dak kunt u het beste aan de buitenkant laten doen. Het isolatiemateriaal komt dan onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande isolatielaag. U kunt een plat dak ook aan de binnenkant laten isoleren, maar het risico op vocht in de dakconstructie of schimmel op het plafond is hierbij groot.

Het isoleren van een plat dak, kunt u het beste laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Er zijn nogal wat risico’s bij het isoleren van een plat dak. Denk aan vochtproblemen, schimmel en rottend dakhout.

Heeft u een zolder, dan kunt u ook uw zoldervloer isoleren. Dit heeft alleen zin als de zolder onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Met het isoleren van uw zolder bespaart u net zo veel als wanneer u het dak zou isoleren, maar u heeft minder materiaal nodig.

Een van de makkelijkste manieren om uw zolder te isoleren is door isolatieplaten op de vloer te (laten) leggen. Maar u kunt het isolatiemateriaal ook tussen de vloerbalken aanbrengen en daarop planken of vloerplaten leggen.

Hoe weet ik of mijn dak geïsoleerd is?

Check het bouwjaar: 
  • Voor 1975: Bij de bouw van uw huis is geen isolatie aangebracht. Misschien dat een van de latere bewoners het daarna heeft geïsoleerd. Vaak is dat een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter.
  • Tussen 1975 en 1992: Uw huis heeft waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter. Een latere bewoner heeft het misschien daarna beter geïsoleerd.
  • In 1992 of later: Dan is uw dak al goed geïsoleerd (8 tot 10 centimeter of meer). U kunt beter naar andere mogelijkheden zoeken om uw huis te verduurzamen. Zonnepanelen is dan bijvoorbeeld een goede keus.

Wat kost dakisolatie?

De kosten voor dakisolatie verschillen per type huis. Gemiddeld kunt u bedragen van € 4.500,- tot € 10.000,- verwachten. Heeft u een groot huis? Dan kan het nog wat duurder worden. De kosten voor dakisolatie worden onder meer bepaald door het gebruikte isolatiemateriaal en het dakoppervlak. U verdient de kosten van dakisolatie gemiddeld binnen 10 jaar terug.

Dakisolatie is niet goedkoop. Maar met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks al snel honderden euro’s aan energiekosten. Volgens Milieu Centraal kunt u de winst van dakisolatie zelfs vergelijken met een spaarrente van 8 procent.

Kan ik subsidie krijgen voor dakisolatie?

Ja, er is een landelijke subsidieregeling voor isolatie. Als u 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kunt u tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. U mag de volgende maatregelen combineren:
  • U neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. U laat bijvoorbeeld het dak én de spouwmuur isoleren.
  • U combineert dakisolatie met een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting. 
Vanaf 1 januari 2023 kunt u ook subsidie aanvragen als u 1 isolatiemaatregel neemt. U krijgt dan een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten.

Meer weten over dakisolatie?

Wilt u weten wat dakisolatie u oplevert? Doe dan onze isolatiescan. U krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd u dit terugverdient.