Kosten en opbrengst isolatie

Een lagere energierekening, een prettiger huis en bijdragen aan een beter milieu. Isolatie van uw woning heeft veel voordelen. Wilt u weten wat isolatie u kost en oplevert? Isolatie-expert Jelle de Haan geeft antwoord.
Het isoleren van uw huis kan met spouw-, vloer- en/of dakisolatie. U kunt uw huis in 1 keer helemaal isoleren of 1 van deze duurzame maatregelen toepassen. Elke vorm van isolatie heeft voordelen en brengt kosten met zich mee. Jelle de Haan, bedrijfsleider bij Takkenkamp, kan hier meer over vertellen. Het familiebedrijf Takkenkamp bestaat inmiddels 80 jaar en is expert in isolatie van woningen.

Wat levert isolatie op?

Met het isoleren krijgt u niet alleen een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Maar u bespaart ook op uw energierekening. Jelle: 'Iedere situatie is anders. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel u bespaart als u uw huis beter isoleert. Voor spouwmuurisolatie is dat meestal tussen de € 20,- en € 60,- per maand. U verdient de kosten van isolatie gemiddeld binnen 4 jaar terug. Voor dak- en vloerisolatie is de terugverdientijd vaak langer.

Wilt u weten wat isoleren u oplevert? Met onze isolatiescan krijgt u een berekening voor vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. U krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd u dit terugverdient.

De kosten van isolatie: spouwmuur

Jelle: 'De meest gekozen vorm van isolatie is spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht in de spouw. Dit is de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Uw huis blijft warm in de winter en koel in de zomer. En u bespaart op uw energierekening. De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per type huis. Van rijtjeswoning naar vrijstaand huis kunt u bedragen van € 1300,- tot € 2.250,- verwachten.'

De kosten van isolatie: vloer en dak

'Heeft u een koude vloer, tocht in huis of een vochtige kruipruimte? Dit kunt u oplossen met vloerisolatie. Hierdoor wordt uw vloer zo'n 4 graden warmer. Ook met dakisolatie maakt u verschil. Via het dak gaat namelijk veel warmte verloren, zo’n 33%. Met goede vloer- en/of dakisolatie bespaart u op de energierekening en woont u comfortabeler. De kosten van vloerisolatie liggen tussen € 2.140,- en € 3.700,-. Dakisolatie vraagt een grotere investering. Het is meer werk en de oppervlakte is vaak groter dan van een vloer of muur', vertelt de isolatie-expert.

Subsidie tot 30% van uw kosten

Bent u van plan uw woning te isoleren? Dan komt u in aanmerking voor landelijke subsidie. Als u 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kunt u tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel krijgt u een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten. 

Wilt u weten hoeveel subsidie u kunt krijgen? Met onze handige subsidietool rekenen we dat zo voor  u uit.

Betaal ook in 2023 minder btw

Net als in 2022 profiteert u in 2023 ook nog van een tijdelijke verlaging van de btw. Als u een woning ouder dan 2 jaar isoleert met glaswol, steenwol, EPS, isolatieglas of PUR/PIR betaalt u in 2023 voor de arbeidskosten 9% btw in plaats van 21%. Over materiaalkosten betaalt u nog wel 21% btw.