Opbrengst isolatie

Kosten en opbrengst isolatie

Een lagere energierekening, een comfortabeler huis en bijdragen aan een beter milieu. Isolatie van je woning heeft veel voordelen. Wil je weten wat isolatie je kost en oplevert?
28 feb 2024 2 minuten
Het isoleren van je huis kan met spouw-, vloer- en/of dakisolatie. Je kunt jouw huis in 1 keer helemaal isoleren of 1 van deze duurzame maatregelen toepassen. Elke vorm van isolatie heeft voordelen en brengt kosten met zich mee. Het familiebedrijf Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers bestaat inmiddels meer dan 80 jaar en is expert in het isoleren van woningen. Wat zeggen zij over de kosten en opbrengst van isolatie?

Wat levert isolatie op?

Met het isoleren krijg je niet alleen een warmer huis in de winter en een koeler huis in de zomer. Maar je bespaart ook op je energierekening. Iedere situatie is anders. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel je bespaart als je jouw huis beter isoleert. Voor spouwmuurisolatie is dat meestal tussen de € 40,- en € 100,- per maand. Je verdient de kosten van isolatie gemiddeld binnen 4 jaar terug. Voor dak- en vloerisolatie is de terugverdientijd vaak langer.

Doe de isolatiescan

Wil je weten wat isoleren je oplevert? Met onze scan krijg je een berekening voor vloer-, dak- en spouwmuur­isolatie. Je krijgt inzicht in de kosten. En ziet binnen hoeveel tijd je dit terugverdient.

De kosten van isolatie: spouwmuur

De meest gekozen vorm van isolatie is spouwmuurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht in de spouw. Dit is de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Je huis blijft warm in de winter en koel in de zomer. En je bespaart op jouw energierekening. De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per type huis. Van rijtjeswoning naar vrijstaand huis kun je bedragen van € 1.400,- tot € 4.000,- verwachten.

De kosten van isolatie: vloer en dak

Heb je een koude vloer, tocht in huis of een vochtige kruipruimte? Dit kun je oplossen met vloerisolatie. Hierdoor wordt je vloer zo'n 4 graden warmer. Ook met dakisolatie maak je verschil. Via het dak gaat namelijk veel warmte verloren, zo’n 33%. Met goede vloer- en/of dakisolatie bespaar je op de energierekening en woon je comfortabeler. De kosten van vloerisolatie liggen tussen € 2.100,- en € 5.200,-. Dakisolatie vraagt een grotere investering. Het is meer werk en de oppervlakte is vaak groter dan van een vloer of muur.

Subsidie tot 30% van jouw kosten

Ben je van plan je woning te isoleren? Dan kom je in aanmerking voor landelijke (ISDE) subsidie. Als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren, kun je tot 30 procent van de kosten terugkrijgen. Voor 1 maatregel krijg je een lager bedrag: zo'n 15 procent van de kosten. 

Wil je weten hoeveel subsidie je kunt krijgen? Met onze handige subsidietool rekenen we dat zo voor je uit.

Betaal ook in 2024 minder btw

Net als in 2023 profiteer je in 2024 ook nog van een tijdelijke verlaging van de btw. Als je een woning ouder dan 2 jaar isoleert betaal je in 2024 voor de arbeidskosten 9% btw in plaats van 21%. Over materiaalkosten betaal je nog wel 21% btw.