""

Samen uw buurt verduurzamen

U bent uw huis aan het verduurzamen. En u maakt duurzame en groene keuzes. Door samen te werken met buurtbewoners kunt u een nog grotere impact maken. Maar hoe pakt u dat aan?       

Trommel uw buren op

Door samen met uw buurt te gaan verduurzamen bereikt u veel meer. En dat niet alleen. Het is ook nog eens gezelliger en goedkoper. Een buurtapp is een goede manier om uw plannen te delen. Kijk eerst of er in uw buurt al initiatieven zijn gestart. Dit kan door contact op te nemen met uw gemeente of buurtvereniging. Stichting Hier Opgewekt heeft een handig overzicht van lokale energiecollectieven en projecten waar u zich bij kunt aansluiten. Door samen met de buurt bij de gemeente aan te kloppen, krijgt u vaak meer voor elkaar.

Check de subsidies

  • In de meeste gemeentes kunt u subsidie krijgen voor het verduurzamen van uw woning. Welke subsidies er zijn en hoeveel u kunt krijgen verschilt per gemeente. Vul uw postcode in op de energiesubsidiewijzer. U krijgt dan meteen een overzicht van de mogelijkheden.
  • In sommige gemeentes worden speciale subsidies gegeven wanneer u samen met anderen wilt verduurzamen. Bijvoorbeeld voor de begeleiding van uw ideeën door een energieadviseur. Of voor de huur van een ruimte voor bijeenkomsten.
  • Er zijn ook andere manier om geld te krijgen voor de plannen van uw buurt. Het Oranje Fonds ondersteunt lokale ideeën. Of meld u aan voor Burendag.
  • Bijna alle gemeentes hebben een energieloket. Hier krijgt u gratis advies over energie besparen en verduurzamen. U kunt ook een energiecoach vragen om bij u thuis langs te komen. Een energiecoach kan u alles vertellen over energie besparen in huis. Ga samen met een groepje buren in gesprek. Zo kunt u meteen samen een plan maken.

Verduurzaam uw huis

Het is niet voor iedereen mogelijk grote duurzame maatregelen te nemen. Gelukkig kunt u ook met kleine aanpassingen al veel energie besparen. Wilt u het toch groter aanpakken? Dan zijn er verschillende mogelijkheden.
  • Een huis isoleren heeft vaak snel resultaat. U raakt minder warmte kwijt en dat ziet u terug op de energierekening. Er zijn verschillende manieren om uw huis te isoleren. Bijvoorbeeld dak-, vloer- of gevelisolatie.
  • Een groen dak is niet alleen mooi, het zorgt ook nog eens voor goede isolatie van uw huis. Het houdt de warmte vast in de winter, zorgt voor verkoeling in de zomer en dempt geluid. Het is ook goed voor de waterberging én voor de natuur. Een win-winsituatie dus.
  • Wek zelf energie op met zonnepanelen, een zonneboiler of een waterpomp. Dit zorgt voor een flink lagere energierekening. Veel bedrijven geven korting op de installatie als meerdere adressen in een buurt zich tegelijk aanmelden. 
  • Samen inkopen levert vaak voordeel op. U kunt vaak korting krijgen omdat u meer tegelijk koopt. Bijvoorbeeld op isolatiemateriaal, een elektrisch fornuis of zonnepanelen.

Verduurzaam uw tuin

Een paar kleine aanpassingen aan uw tuin kunnen veel verschil maken. Voor de natuur en voor uw woonplezier. En ook hier geldt: samen met uw buren aan de slag gaan is leuker, goedkoper en makkelijker.
Het regenwater stroomt dan niet meer naar het riool. U kunt het water naar een andere plek in de tuin leiden. Of kies voor een regenton. In veel gemeentes is hier subsidie voor beschikbaar.
Dat is beter voor de natuur, zorgt voor minder wateroverlast en houdt uw tuin koeler in de zomer. En uit onderzoek blijkt: meer groen maakt ook nog eens gelukkiger! Check of er in uw gemeente subsidie wordt gegeven voor het verwijderen van tegels.
In plaats van een schutting kunt u kiezen zoals struiken of hagen. Heeft u al een houten schutting staan? Laat er klimplanten tegenaan groeien of hang bloembakken op. Samen met de buren een heg of bomen plaatsen is ook een goed idee. U deelt dan de kosten en het onderhoud.
Ook op een (klein) balkon kunt u een steentje bijdragen. Losse bakken met planten of bloemen trekken vogels en insecten aan. Een pergola met klimplanten zorgt voor verkoeling in de zomer. Of begin een moestuin op uw balkon. Veel groenten en kruiden groeien ook goed in potten.

Aanpassingen aan de buurt

Als buurt of straat zijn er ook veel mogelijkheden om te verduurzamen. Zo zorgt meer beplanting in de omgeving voor betere afvoer van het regenwater en verkoeling op warme dagen. Bovendien ziet het er ook nog eens leuk uit. Redenen genoeg om samen de bloemetjes buiten te zetten. 

Afval en recyclen

Steeds meer mensen scheiden en recyclen thuis hun afval. Maar juist samen als buurt kunt u het verschil maken.

Door zoveel mogelijk spullen te recyclen en afval te scheiden kunnen materialen hergebruikt worden. En belandt er minder op de vuilnisbelt. Op afvalscheidingswijzer vindt u welke soorten afval verzameld en hergebruikt kunnen worden. Kijk welke mogelijkheden er al in uw buurt zijn voor het scheiden van afval. Staan er in uw wijk weinig recyclebakken? Bespreek dan met de gemeente of er meer geplaatst kunnen worden. Ook afval waar geen standaard containers voor zijn kan vaak hergebruikt worden. Bijvoorbeeld hard plastic, batterijen en klein huishoudelijke apparatuur. Deze spullen kunt u inleveren bij de milieustraat. Verzamel deze spullen samen met de buurt en breng ze om de beurt weg. Er zijn ook verschillende organisaties die spullen inzamelen voor het goede doel. Bijvoorbeeld gebruikte cartridges, verzorgingsproducten of schrijfwaren. 
Misschien heeft u planken vol boeken die u nooit meer openslaat. Of speelgoed dat al jaren op zolder ligt te verstoffen. Een weggeefkast of minibieb is een goede manier om uw spullen een 2e leven te geven. In sommige gemeenten kunt u zelfs gratis een weggeefkast aanvragen.
Zwerfafval is 1 van de grootste ergernissen van buurtbewoners. Organiseer 1 keer per maand een moment om samen een uurtje afval op te ruimen. In sommige gemeenten en bij Nederland Schoon kunt u gratis materialen aanvragen om mee aan de slag te gaan.

Kies voor deelauto's

Veel straten staan overvol met auto’s die een groot deel van de tijd niet gebruikt worden. Nu mensen meer thuis werken kan het delen van auto’s een uitkomst zijn. Het is wel belangrijk hier samen met uw buurtgenoten goede afspraken over te maken. Behalve auto’s zijn er natuurlijk veel meer spullen die geschikt zijn om te delen. Denk aan grasmaaiers, bladblazers of een partytent.

Energie besparen en opwekken

Soms is het niet mogelijk zonnepanelen op uw dak te plaatsen. Of heeft u een huurhuis. Ook dan zijn er mogelijkheden. U kunt samen met uw buurtgenoten energie opwekken. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld door gezamenlijke zonnepanelen te leggen op een gebouw in de buurt. Of samen eigenaar te worden van een windmolen. Hoe meer mensen meedoen, hoe minder u betaalt. Kijk eerst of er al initiatieven zijn in uw buurt waarbij u zich kunt aansluiten.