Verzuimverzekering Centraal Beheer

Verzuimverzekering

Alles goed geregeld bij een zieke medewerker

  • Verzekerd van de loondoorbetaling van een zieke medewerker
  • Gemakkelijk zelf online afsluiten
  • Uw wettelijke verzuim verplichtingen snel en eenvoudig geregeld

Hoeveel medewerkers heeft uw bedrijf?

Wat is een verzuimverzekering?

Met een verzuimverzekering verzekert u zich tegen de kosten van een zieke medewerker. Het kan zomaar gebeuren dat uw medewerker tijdelijk niet kan werken. Denk aan een griep, een burn-out of gebroken been op wintersport. U bent dan als werkgever verplicht 2 jaar (een deel) van het loon door te betalen. Ook bent u verantwoordelijk voor de re-integratie en begeleiding van uw zieke medewerker.

Met onze Verzuimverzekering heeft u financiële zekerheid

Met onze Verzuimverzekering of Ziekteverzuimverzekering bent u verzekerd voor de loondoorbetaling bij een zieke medewerker. En wij helpen u bij de wettelijke verplichtingen rondom verzuim en het re-integratietraject van uw zieke medewerker. Dat is een fijne gedachte.

Handige informatie en tools

  • 1 vast aanspreekpunt
  • Hulp bij verzuimpreventie
  • Persoonlijke verzuimbegeleiding

Altijd een Verzuimverzekering die bij u past

Verzuim­verzekering zonder Arbodienst

Alleen loonkostendekking

Verzuim­verzekering Compleet

Complete dekking arbodienstverlening

MKB Verzuim ontzorg-verzekering

Volledige ontzorging bij verzuim

Vergoeding loondoorbetaling
Basiscontract arbodienst
Extra begeleiding medewerker
Bekijk zonder Arbo Bekijk Compleet Bekijk MKB ontzorg
In de voorwaarden leest u precies wat u wel en niet verzekert met onze Verzuimverzekering.

Wat bespreken we in een oriëntatiegesprek?

"Voor het oriëntatiegesprek hoeft u niks voor te bereiden. Ik leg u alles uit over onze Verzuimverzekering. Onderwerpen die ik graag met u bespreek zijn:

  • Hoe ziet uw organisatie en situatie eruit? Denk aan het aantal medewerkers, uw branche en het type contracten van uw medewerkers.
  • Welke oplossingen en opties zijn het meest geschikt voor uw situatie?
  • Hoe zit een verzuimverzekering in elkaar?
  • Hoe past u uw Verzuimverzekering aan als er iets in uw situatie wijzigt?"

    Tim Veeneman, verzuimspecialist Centraal Beheer

     

  • Veelgestelde vragen

    Een verzuimverzekering is niet wettelijk verplicht. Toch is het vaak wel verstandig om een verzuimverzekering af te sluiten. Zeker als u niet genoeg geld heeft om een (langdurig) zieke medewerker te betalen. Daar bovenop komen nog de kosten voor arbodienstverlening, productieverlies en eventueel vervangend personeel.
    Een zieke medewerker kan voor behoorlijke financiële schade zorgen. Zeker wanneer u geen of weinig reserves heeft. Een verzuimverzekering beschermt u onder andere tegen de hoge kosten van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Weet u nog niet zeker of u zo’n verzekering nodig heeft? Dan is het goed om eerst uw risico’s van verzuim te kennen. Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij u hier graag meer over.
    Wij berekenen de premie aan de hand van verschillende factoren. Zo kijken we hoeveel medewerkers u heeft. En ook naar de gegevens van uw medewerkers, zoals hun geboorte­jaar, jaarloon en geslacht. Ook is het belangrijk om te weten hoe hoog uw verzuim in de afgelopen 3 jaar is geweest. Andere factoren die invloed hebben op de premie zijn de eigen risicoperiode en het dekkingspercentage. Lees meer over de kosten van een verzuimverzekering.

    U berekent de premie van de Verzuimverzekering gemakkelijk en snel online. Heeft u vragen? Dan staan onze verzuimspecialisten voor u klaar.
    Bekijk uw premie
    Als werkgever heeft u bij verzuim te maken met verschillende verplichtingen. Bijvoorbeeld dat u uw zieke medewerker de eerste 2 jaar tenminste 70% van het loon doorbetaalt. Naast de verplichting om het loon door te betalen, heeft u als werkgever ook te maken met de Wet verbetering poortwachter. Deze wet eist van u en uw zieke medewerker dat u zich samen met een arbodienst inspant om uw zieke medewerker zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Zo moet u uw medewerker bijvoorbeeld ziekmelden bij de bedrijfsarts of arbodienst. En heeft u om de 6 weken contact met uw zieke medewerker. Houdt u zich als werkgever niet aan de plichten uit deze wet? Dan kan UWV een boete opleggen. En moet u mogelijk nog 1 jaar extra loon betalen. Deze boete heet loonsanctie.
    Dat ligt eraan hoe uw bedrijf eruitziet en wat uw wensen zijn. Hoeveel medewerkers heeft u dienst bijvoorbeeld? Heeft u voldoende geld om de verzuimkosten van uw mede­werkers door te betalen? Wilt u juist financiële zekerheid? En heeft u tijd en energie om het re-integratietraject van uw zieke medewerker(s) te begeleiden? Vragen die u aan uzelf moet stellen voordat u een verzuimverzekering afsluit.
    Ja. U bent als werkgever verplicht om ervoor te zorgen dat uw medewerkers veilig en gezond kunnen werken. De arbodienst begeleidt zowel u als uw zieke medewerker en zorgt ervoor dat u voldoet aan de Wet verbetering poortwachter. Een arbodienst kunt u meeverzekeren met onze Verzuimverzekering. Meer over arbodienstverlening.

    Ja. Er zijn verschillende manieren om een koppeling tot stand te brengen. Lees hier meer over uw salarispakket koppelen. 

    Verzuimverzekering afsluiten

    Bij Centraal Beheer zijn duizenden werkgevers met een Verzuimverzekering verzekerd tegen onder andere de financiële gevolgen bij ziekte. Bekijk uw premie binnen 1 minuut en ontdek of onze Verzuimverzekering iets voor u is.
    Hulp nodig? Bel ons gerust op (055) 579 8197

    Stop-loss: de Verzuimverzekering voor grotere bedrijven

    Bekijk verzekering
    Voor bedrijven van 25 tot 250 medewerkers is de Stop-loss Verzuimverzekering (ook wel calamiteitendekking genoemd) mogelijk de juiste oplossing. Met Stop-loss verzekert u zich tegen onverwachts hoge kosten die buiten het door u gekozen eigen risico bedrag vallen.