Stapeltjes geld en een lampje

Depositosparen in het buitenland

Wij zijn benieuwd naar uw mening

Sparen in het buitenland lijkt gedoe. Maar er zijn aanbieders die het u makkelijker maken. Zij helpen u bij het openen van een deposito. Vaak tegen een hogere rente dan in Nederland. Wij leggen u uit hoe het werkt.

Een marktplaats voor spaaraanbieders

Er zijn aanbieders die die spaarders en banken in Europa bij elkaar brengen. Zoals Raisin en Savedo. Ze zijn eigenlijk een soort marktplaats voor spaaraanbieders met aantrekkelijke spaarrentes. U kan daarvan profiteren. Handig om te weten: deze aanbieders bieden alle informatie in het Nederlands aan.

Hoe werkt het?

U kunt vaak al een deposito in het buitenland openen met een inleg vanaf € 2.000,-. Houd er wel rekening mee dat uw geld in een deposito voor langere tijd vast staat. Zet uw geld dus alleen vast als u het een tijdje kunt missen. Daar tegenover bent u zeker van een vaste, aantrekkelijke rente. Op dit moment bieden buitenlandse banken tot wel 1,40% per jaar voor een deposito met een looptijd van 5 jaar.

U kunt kiezen uit verschillende looptijden, rentes en banken. Ook ziet u welk land daarbij hoort. Zo kunt u zelf een vergelijking maken. En kiezen wat bij u past.

Waarom is de rente hoger dan in Nederland?

Spaaraanbieders met een hoge rente werken vaak volledig via internet. En hebben dus niet te maken met hoge kosten voor gebouwen en personeel. Zoals sommige grootbanken.

Is sparen in het buitenland wel veilig?

Het klinkt natuurlijk allemaal heel leuk: sparen tegen een hogere rente. Maar wat als u spaart bij een buitenlandse bank en deze gaat failliet?

Bij Nederlandse banken is uw spaargeld tot € 100.000,- per rekeninghouder beschermd bij een faillissement. Dit is geregeld via het deposito­garantie­stelsel. Wel zo veilig.

Elk Europees land heeft haar eigen depositogarantiestelsel. Banken moeten zich houden aan Europese regels. In die regels staat dat spaargeld tot € 100.000,- beschermd moet zijn.

Hoe zit het met de belastingregels?

Sommige buitenlandse banken houden belasting in als u rente ontvangt. Dit heet bronbelasting. De hoogte van de bronbelasting is per land anders. Omdat u in Nederland al belasting betaalt, kunt u die bronbelasting (deels) terugvragen. Zodat u geen dubbele belasting betaalt. U verrekent de bronbelasting via uw aangifte inkomstenbelasting.

Lees de informatie voor het verrekenen van de bronbelasting goed door voor u een deposito opent. Vaak moet u bij het openen van een deposito al een formulier invullen. Om aan het eind van de looptijd de bronbelasting (deels) terug te kunnen vragen.