Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen? Zo groen kan het zijn!

Bent u nog zo groen als gras? Of weet u al precies hoe uw duurzame droomhuis eruit moet zien? Duurzaam bouwen is zoveel groener dan alleen zonnepanelen.

Thuis 21 feb 2019 3 minuten

Duurzaam bouwen 2.0

U maakt uw huis zo groen als u zelf wilt. U kunt (een deel van) de energie zelf opwekken. Maar duurzaam bouwen is meer dan een laag energieverbruik. U kunt bijvoorbeeld ook duurzame materialen in huis gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Maar ook gezond voor u als bewoner.

 

Ideaal wonen

Van 21 tot en met 24 februari 2019 is de Woon Ideaal Beurs in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Hier vindt u alles over duurzaam (ver)bouwen, woninginrichting en energie besparen onder 1 dak. Er komen steeds meer manieren bij om uw huis duurzaam te bouwen. Wij zetten er alvast wat op een rij!

Groene oplossingen

Hiermee maakt u uw nieuwe woning duurzaam

Bij duurzaam bouwen gebruikt u materialen die goed zijn voor het milieu. En voor de gezondheid van de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen zoals hout, stro, riet, schelpen, wol, bamboe en leem. Deze materialen isoleren uw huis goed. Ze zijn biologisch afbreekbaar en niet giftig.

Niet alleen natuurlijke materialen zijn duurzaam. Denk ook aan materialen die u kunt hergebruiken. Recyclebaar bouwen betekent dat u zo veel mogelijk tweedehands materialen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld tweedehands kozijnen, dakpannen of bakstenen.

Een duurzaam huis wekt zijn eigen stroom op met zonnepanelen. En een warmtepomp houdt uw huis warm of koel op een duurzame manier. U krijgt subsidie als u zelf uw energie opwekt. U kunt met deze middelen ook uw bestaande woning duurzamer maken.

Eigenlijk is het zonde dat we ons drinkwater door de wc spoelen. U kunt bij duurzaam bouwen kiezen voor een regenwatersysteem. Daarmee vangt u het regenwater op. Het systeem zuivert het water. En dit water gebruikt u deels in uw huishouden. U spoelt het toilet ermee door. En u doet er de was mee.

 

Bij natuurlijk bouwen gaat het ook om de plaats van de woning. U kunt het huis deels onder de grond bouwen en het dak met aarde laten begroeien. Zo maakt de woning onderdeel uit van de natuurlijke omgeving. En maakt u het huis energiezuiniger.

Bij Centraal Beheer houden we wel van groen. Leg in uw duurzame huis groenzones aan. Planten zorgen voor een gezond binnenklimaat. En als u eetbare planten gebruikt, zorgt u zelf voor groenten en kruiden. Sommige duurzame woningen bestaan voor een deel uit glas. Dit glas vangt, net als bij een kas, het zonlicht op. En warmt het huis op een duurzame manier op. Een ideaal klimaat voor planten. Zelfs voor exotische fruitbomen.

Duurzaam financieren

Gaat u aan de slag met duurzaam bouwen? Van de overheid of uw gemeente krijgt u misschien subsidie.  Op Rijksoverheid leest u meer over subsidies voor duurzaam bouwen. Energiebesparende maatregelen kunt u meefinancieren in de hypotheek voor uw nieuwe huis. Ook bij nieuwbouw.

Duurzaam klussen

Heeft u uw duurzame bouwplan voor uw droomwoning klaar liggen? Of zit u nog volop in de voorbereidingen? Wij helpen u graag verder met tips, advies en duurzame oplossingen voor uw huis.