Groene oplossingen

Hiermee maakt u uw nieuwe woning duurzaam

Bij duurzaam bouwen gebruikt u materialen die goed zijn voor het milieu. En voor de gezondheid van de bewoners. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijke materialen zoals hout, stro, riet, schelpen, wol, bamboe en leem. Deze materialen isoleren uw huis goed. Ze zijn biologisch afbreekbaar en niet giftig.

Niet alleen natuurlijke materialen zijn duurzaam. Denk ook aan materialen die u kunt hergebruiken. Recyclebaar bouwen betekent dat u zo veel mogelijk tweedehands materialen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld tweedehands kozijnen, dakpannen of bakstenen.

Een duurzaam huis wekt zijn eigen stroom op met zonnepanelen. En een warmtepomp houdt uw huis warm of koel op een duurzame manier. U krijgt subsidie als u zelf uw energie opwekt. U kunt met deze middelen ook uw bestaande woning duurzamer maken.

Eigenlijk is het zonde dat we ons drinkwater door de wc spoelen. U kunt bij duurzaam bouwen kiezen voor een regenwatersysteem. Daarmee vangt u het regenwater op. Het systeem zuivert het water. En dit water gebruikt u deels in uw huishouden. U spoelt het toilet ermee door. En u doet er de was mee.

 

Bij natuurlijk bouwen gaat het ook om de plaats van de woning. U kunt het huis deels onder de grond bouwen en het dak met aarde laten begroeien. Zo maakt de woning onderdeel uit van de natuurlijke omgeving. En maakt u het huis energiezuiniger.

Bij Centraal Beheer houden we wel van groen. Leg in uw duurzame huis groenzones aan. Planten zorgen voor een gezond binnenklimaat. En als u eetbare planten gebruikt, zorgt u zelf voor groenten en kruiden. Sommige duurzame woningen bestaan voor een deel uit glas. Dit glas vangt, net als bij een kas, het zonlicht op. En warmt het huis op een duurzame manier op. Een ideaal klimaat voor planten. Zelfs voor exotische fruitbomen.