Verbouwen of verduurzamen zonder gedoe

Je woning verbouwen of verduurzamen is een flinke klus. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt huur je een aannemer in. Maar wat als die zich niet aan de afspraken houdt? 

Zet alles duidelijk op papier

Je verheugt je al een tijdje op die splinternieuwe stalen deuren. Met de aannemer spreek je een prijs af voor het leveren en installeren. Ze zijn niet goedkoop, maar het oog wil ook wat. Tijdens de uitvoering van het werk verhoogt de aannemer opeens de prijs van de deuren. Dat is niet de bedoeling! Snel pak je het contract en de algemene voorwaarden erbij... Oei, niets over prijsstijgingen.

Een klus mag niet zomaar duurder worden

Bij een vaste prijs betaal je meestal alleen wat je hebt afgesproken. Want afspraak is afspraak. Een richtprijs ligt minder vast: deze kan met 10% worden verhoogd. Ook moet de aannemer jou waarschuwen als hij denkt dat de klus duurder wordt. Niks afgesproken over prijsstijgingen? Dan moet de aannemer eerst langs de rechter om toestemming te vragen om de prijs te verhogen.

Zo voorkom je problemen tijdens verbouwen of verduurzamen

Deze tips helpen je verder
Zet op papier wat de aannemer precies doet voor deze prijs. Wil je de stalen deuren laten spuiten in de kleur RAL 9016, maar heeft de aannemer alleen RAL 9010? Dat mag natuurlijk als je dat mooi vindt. Spreek wel af wat er met de klusprijs gebeurt als de verfkleur opeens goedkoper of duurder is. En wat gebeurt er als de klus wordt afgebroken omdat de aannemer niet de juiste kleur heeft?
Het komt vaak voor dat de aannemer zelf klussen doet die hij beter aan een vakman kan overlaten. Denk bijvoorbeeld aan een stukadoor die ‘voor het gemak’ ook even de kozijnen schildert. Ben je ontevreden over het werk? Of duurt de klus langer dan afgesproken? Laat het dan meteen weten. En wacht niet tot het af is. Betaal ook niet het hele bedrag als je niet tevreden bent.
Gaat er iets mis tijdens de verbouwing? En kom je er niet uit met de aannemer? Dan kan onze Rechtsbijstandverzekering Consument & Wonen misschien helpen. Maar let op: regel deze voordat je het contract met de aannemer tekent.