Regen op het dak

Wateroverlast, wat kunt u doen?

Extreme wateroverlast zoals in de zomer van 2021 in Limburg is gelukkig zeldzaam. Maar ook een flinke stortbui kan voor veel schade aan uw woning zorgen. Wat kunt u zelf doen? We geven een aantal tips.

Thuis 2 aug 2022 3 minuten

Maak uw dak waterdicht

Controleer elk jaar uw dakbedekking op slechte plekken. En check of er geen dakpannen los liggen of verschoven zijn. Maak ook jaarlijks de goot en schuimrubberen rand rond uw dakramen schoon. En vervang op tijd het schuimrubber. Het verteert namelijk na een aantal jaren. Ga niet bij erg koud of warm weer het dak op. De dakbedekking is dan erg broos en kan kapot gaan. Een dak repareren is een lastig klusje. Vraag dus advies aan een bouwkundig adviseur.

Check de afvoer van uw dak

Als dakgoten en afvoeren verstopt raken, kan lekkage ontstaan. Verwijder daarom elke herfst bladeren en mos uit uw dakgoten. En plaats een boldraadrooster of bladvanger in de afvoer of de goot. Dit voorkomt verstopte afvoeren en dakgoten. Aan de onderkant van een regenpijp kunt u ook een ontlastputje maken. Water kan dan wegstromen als het riool de regen niet aan kan.

Kinderen met regenlaarsjes

Gebruik uw tuin

Wist u dat u uw tuin kunt gebruiken om wateroverlast te voorkomen? Betegel niet alles en zorg voor meer groen. Het water loopt dan makkelijk de grond in. En leg lagere delen aan waar water tijdelijk naartoe kan. Regenwater vangt u op met bijvoorbeeld een regenton of speciale infiltratiekratten.

Lees meer handige tips

Zorg ervoor dat water geen overlast wordt. Soms zijn er creatieve oplossingen voor. Bijvoorbeeld in uw straat of in uw buurt. Lees onze artikelen en laat u inspireren!